Ph.d.-projekt undersøger barrierer for behandling af åreforkalkning i Region Midtjylland
Et nyt ph.d.-projekt på Regionshospitalet Viborg har til formål at identificere individuelle barrierer for optimal forebyggelse af åreforkalkning i Region Midtjylland. Forekomsten af åreforkalkning er siden 2004 steget med 31 procent i Danmark.

Mere end 500.000 mennesker lever i dag med en eller flere former for åreforkalkning alene i Danmark. Sygdommen øger risikoen for alvorlige indlæggelser og nedsat livskvalitet som følge af nye tilfælde af blodpropper i hjerte og hjerne eller risiko for fod- eller benamputationer. Åreforkalkning er en af de mest almindelige årsager til dødelighed både i Danmark og på verdensplan.
Det kommende ph.d.-projekt "Efterlevelse af behandlingsretningslinjerne for danske patienter med åreforkalkning – identificering af barrier og facilitatorer" vil undersøge, hvordan man kan optimere sekundær forebyggelse af åreforkalkning i Danmark ved at undersøge individuelle barrierer for behandlingen. Trods veldokumenteret effekt af reduktion af risikofaktorer og brug af kolesterolsænkende medicin viser studier, at mere end halvdelen af de danske patienter med åreforkalkning ikke modtager kolesterolsænkende behandling, og kun 70 procent af patienterne med iskæmisk hjertesygdom henvises til genoptræning.
Malene Glud, som står bag ph.d.-projektet, vil udforske de barrierer, der forhindrer patienter og klinikere i at nå i mål med behandling af åreforkalkning. Dette vil ske gennem udviklingen af et spørgeskema, der sendes ud til alle patienter i Region Midtjylland, der modtager forebyggende behandling for åreforkalkning. Derudover vil projektet identificere kliniske og organisatoriske barrierer og muligheder for at forbedre behandlingen.
- Vi ønsker at forstå de faktorer, der påvirker patienters og klinikeres efterlevelse af behandlingsretningslinjerne. Ved at identificere og forstå barriererne kan vi udvikle en patient-centreret intervention, som forhåbentlig vil hjælpe flere patienter i mål med deres behandling af åreforkalkning i Danmark, forklarer Malene Glud.
Det forventes, at resultaterne fra ph.d.-projektet kan danne grundlag for en mere effektiv og individualiseret behandling af åreforkalkning i Danmark og samtidig bidrage til at mindske byrden af hjerte-kar-sygdomme for tusindvis af mennesker.
Om Ph.d.-projektet
Ph.d.-projektet udgår fra Aarhus Universitet og Karkirurgisk Forskning på Regionshospitalet Viborg med forskningsansvarlig og lektor Marie Dahl som hovedvejleder.
Projektet samarbejder med Hjertesygdomme på Regionshospitalet Viborg, hvor afdelingslæge og ph.d. Nikolaj Thure Krarup er medvejleder.
Ph.d. og klinisk lektor Lene Kongsgaard Nielsen, som er afdelingslæge på Medicinsk Afdeling Gødstrup og seniorforsker på Quality of Life Research Center Odense Universitetshospital er også medvejleder på projektet.
Susanne S. Pedersen, som er professor i kardiologisk psykologi ved Syddansk Universitet er ligeledes medvejleder på projektet.
Kontakter
Malene Glud, ph.d.-studerende, Regionshospitalet Viborg. Tlf. 28714223
PressevagtHospitalsenhed Midt
Tlf:7844 1120kommunikation@midt.rm.dkOm Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Heibergs Alle 5A
8800 Viborg
Hospitalsenhed Midt er den næststørste af fem hospitalsenheder i Region Midtjylland. Enheden rummer Regionshospitalet Viborg, Regionshospitalet Silkeborg, Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Regionshospitalet Skive. De fire hospitaler beskæftiger tilsammen cirka 4200 medarbejdere, som årligt behandler omkring 350.000 ambulante dagspatienter og udskriver flere end 50.000 patienter efter indlæggelse.
Følg pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Nyt sanserum skal give ro og nærvær for børn og unge med erhvervet hjerneskade2.7.2025 14:14:30 CEST | Pressemeddelelse
Regionshospitalet Hammel Neurocenter får donationer til at realisere et nyt sanserum, der skal give ro og tryghed midt i et ellers ofte komplekst rehabiliteringsforløb for børn og unge med erhvervet hjerneskade.
Silkeborg-forsker undersøger AI's rolle i sundhedsvæsenet30.6.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan bruger vi AI klogt i det danske sundhedsvæsen, så den kunstige intelligens bidrager til bedre forløb for patienterne og arbejdsglæde for medarbejderne? Det spørgsmål undersøger ph.d.-studerende Victor Vadmand Jensen fra Regionshospitalet Silkeborg.
Børn og unge lærer at håndtere deres astma på parkourbanen11.6.2025 14:34:00 CEST | Pressemeddelelse
I samarbejde med GAME Streetmekka Viborg vil Regionshospitalet Viborg skabe et nyt tilbud til børn og unge med astma. Gennem leg og bevægelse og i uformelle rammer væk fra hospitalet skal de sammen med andre børn lære at forstå kroppens signaler og tage hånd om deres astma.
Forskere får millionbevilling til at behandle hjerneskade med Extended Reality10.6.2025 09:51:01 CEST | Pressemeddelelse
Gennem brug af Extended Reality-teknologi vil forskere fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter behandle en udbredt, men ofte overset følge efter hjerneskade, hvor patienten har nedsat opmærksomhed på den ene side af krop og omgivelser. Det sker med en prestigefyldt og flerårig millionbevilling fra EU.
Nyt stort studie er en milepæl for patienter i fertilitetsbehandling4.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt dansk studie med over 300 kvinder i fertilitetsbehandling fandt forskere ingen effekt af at behandle ubalance i den vaginale bakteriesammensætning forud for ægoplægning. Resultatet udfordrer en populær fortælling og styrker behovet for evidens i en branche udfordret af kommercielle løfter og usikker viden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum