Blå Kors Danmark

Massiv vælgeropbakning til 18-års grænse

Del

63 procent af danskerne mener, at aldersgrænsen for salg af alkohol skal hæves til 18 år. Det viser en ny Voxmeter-måling, der samtidig slår fast, at der nu er stor vælgeropbakning på tværs af alle partier. 

På tværs af partierne mener vælgerne, at det er et "meget godt" eller "godt" forslag at hæve aldersgrænsen for salg af alkohol til 18 år. Kilde: Voxmeter.
På tværs af partierne mener vælgerne, at det er et "meget godt" eller "godt" forslag at hæve aldersgrænsen for salg af alkohol til 18 år. Kilde: Voxmeter.

I Danmark kan unge mellem 16 og 17 år, som nogen af de eneste i Europa, købe øl, alkoholsodavand og andet alkohol under 16,5% i supermarkeder og kiosker. 

Det skal være slut, lyder det fra et stort flertal af danskerne. I en ny meningsmåling foretaget af Voxmeter på vegne af Blå Kors Danmark svarer 63 procent af danskerne, at det er en god idé at hæve aldersgrænsen for salg af al alkohol til 18 år. 

Meningsmålingen viser bred opbakning på tværs af partiernes vælgere, og det glæder Morten Skov Mogensen, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark, der blandt andet hjælper mennesker med alkohol- og stofmisbrug og tilbyder terapi til børn og unge, der er vokset op i hjem med misbrugsproblemer.

"Der er tale om massiv opbakning fra begge fløje af Folketinget, når man spørger vælgerne. Det håber vi selvfølgelig, at partierne vil tage til efterretning og lytte til. Danskerne er klar til at tage første skridt mod en sundere alkoholkultur," siger Morten Skov Mogensen.

Den største vælgeropbakning i meningsmålingen ses hos Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative og Socialdemokraterne med hhv. 76 procent, 74 procent, 69 procent og 65 procent, mens den laveste findes hos Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance med hhv. 56 og 57 procent.

I den nye meningsmåling ses en generel stigende vælgertilslutning hos partierne. Sammenlignet med en tilsvarende meningsmåling, som blev gennemført i foråret 2022, bakkede eksempelvis kun 28 procent af Liberal Alliances vælgere dengang op om en 18-års aldersgrænse for salg af alkohol.

Unge drikker alkohol tidligere 

Opbakningen til en 18-års aldersgrænse for salg af alkohol kommer i kølvandet på en generel debat om den danske alkoholkultur i forbindelse med studiestart på landets ungdomsuddannelser og universiteter, hvor Sundhedsstyrelsen igen i år opfordrer til alkoholfri studiestart. 

En ny skolebørnsundersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser samtidig, at alkohol også fylder mere i folkeskolen. Andelen af 15-årige, der drikker alkohol, er igen steget. 22 procent af de adspurgte piger i 9. klasse svarer, at de drikker mindst én gang om ugen. I 2014 gjaldt det blot 12 procent. Samtidig er andelen for drengene i samme periode steget fra 21 til 29 procent. 

"Dialogen med forældre og uddannelsessteder er virkelig vigtig i den her sammenhæng og kan ikke erstatte en højere aldersgrænse, men en 18-års grænse kan være med til at fjerne presset om, at man som 16-årig skal drikke alkohol," siger Morten Skov Mogensen fra Blå Kors Danmark. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at unge under 18 år ikke drikker alkohol. 

Fakta om meningsmålingen

  • Målingen er foretaget af analyseinstituttet Voxmeter på baggrund af interviews med 1.000 personer, der udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen. 
  • Dataene er indsamlet i perioden 29. august til 6. september 2023.
  • I undersøgelsen er personerne blevet stillet spørgsmålet: Mener du, at grænsen for køb af al slags alkohol bør hæves til 18 år? I Danmark må unge, der er fyldt 16 år, købe fx øl og vin. Alkohol over 16,5%, må kun købes, hvis man er fyldt 18 år.

Kontakter

Billeder

Her kan man se andelen af vælgere fra de enkelte partier, som synes, det er et "meget godt" eller "godt" forslag at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år. Kilde: Voxmeter.
Her kan man se andelen af vælgere fra de enkelte partier, som synes, det er et "meget godt" eller "godt" forslag at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år. Kilde: Voxmeter.
Download

Om Blå Kors Danmark

Blå Kors er en kristen social hjælpeorganisation, som hjælper socialt udsatte mennesker i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye