Boligbyggeriet vender pilen nedad

Del

Selvom boligpriserne går op, er der er nedgang over hele linjen, når det kommer til nybyggeriet af boliger i Danmark, viser nye tal fra Danmarks Statistik. TEKNIQ Arbejdsgiverne peger på de kommende skatteregler og en generel afmatning i bygge- og anlægsbranchen som mulige forklaringer. 

Det seneste år er der vendt op og ned på aktiviteten i byggebranchen. Og dagens nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at den nedgang kun er fortsat i 2. kvartal af 2023.  

Det gælder alle typer af nybyggeri, men blandt andet boligbyggeriet er hårdt ramt. Antallet af påbegyndte boliger er halveret på et år.   

- Med en galopperende energikrise og tårnhøje materialepriser samt en generel usikkerhed om den økonomiske situation det seneste år er det ikke overraskende, at mange har været varsomme med at kaste sig ud i at bygge nyt. Det har givet prisstigninger for den enkelte dansker, som så trækker tiden lidt og ser, om det ikke bliver bedre, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer størstedelen af det tekniske erhvervsliv.   

Det bliver lidt bedre, når man ser på de fuldførte byggerier, der kun er skrumpet med knap 15 procent på et år, viser tallene. 

- Der er visse forsinkelser i tallene på det påbegyndte byggeri, men uanset hvad så skal man huske på, at det også er et udtryk for en naturlig stabilisering af markedet, hvor virksomhederne i højere grad har kanaliseret deres kræfter over i blandt andet energioptimering og grøn omstilling i stedet for nybyggeri, især indenfor de installationstekniske fag, siger Maria Schougaard Berntsen. 

Skatten lurer i horisonten

Lejlighedsmarkedet i de større byer har ellers rettet sig op efter en periode i dvale, og der er både stigende priser ved salg, flere fremvisninger og flere handler i dag, ifølge blandt andet Danske Bank. Her spiller de nye ejendomsvurderinger, som kommer 1. januar 2024, dog ind. Det forventes, at ejerlejlighederne i de største byer vil få en højere boligskat, men hvis boligen er købt inden, fastholdes det nuværende skatteniveau.  

- De nye regler booster salget nu her, for mange vil gerne nå at købe, så de får skatterabatten, og det skubber handlerne på de eksisterende boliger opad. Men nybyggeriet følger ikke med, for man kan ikke bygge nye boliger med så kort en tidshorisont, og derfor ser vi de to markeder er lidt ude af takt, siger Maria Schougaard Berntsen.  

Yderlig info, kontakt:

Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne: 77 41 15 74 / msb@tekniq.dk

Kontakter

Billeder

Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download
Udviklingen i på begyndte og fuldførte boligbyggerier. Se hele statistikken på dst.dk.
Udviklingen i på begyndte og fuldførte boligbyggerier. Se hele statistikken på dst.dk.
Download

Om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye