Udenrigsministeriet

Udviklingsbistanden til Afrika øges markant

Del

At skabe bæredygtig udvikling og stabilitet i Afrika er en nøgleprioritet for regeringen. Derfor øges udviklingsbistanden til kontinentet markant på næste års finanslov. Mere end halvdelen af den danske bistand til udviklingslande målrettes indsatser i Afrika.

Regeringen lægger dermed op til en samlet støtte til Afrika på cirka 9 milliarder kroner med de kommende udviklingspolitiske prioriteter for 2024. Det er en stigning på cirka 2,7 milliarder kroner i forhold til niveauet i 2023.

”Behovene i Afrika er enorme. Fattigdom, ulighed, sult, mangel på uddannelse, brud på menneskerettigheder samt ustabilitet og konflikter præger desværre kontinentet. Læg dertil, at klimaforandringerne rammer mange lande hårdt og forværrer disse udfordringer. Samlet set er der virkelig god grund til at øge Danmarks støtte til en række afrikanske lande, som vi nu gør,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Danmark sætter ind på flere områder.

En tredjedel af bistanden, cirka 3 milliarder kroner, går til grønne tiltag. Her er fokus på at tilpasse samfundene klimaforandringer.

”Danmark – og danske virksomheder – kan levere effektive løsninger og vigtige kompetencer i krydsfeltet mellem klima, miljø og udvikling. Det efterspørges og gør allerede nu en stor forskel i mange afrikanske lande. Men efterspørgslen efter disse grønne indsatser er næsten umættelig. Derfor skruer vi nu op for den type engagement,”, siger Dan Jørgensen.

En vigtig del af de danske bidrag inden for klimatilpasning er en række indsatser på vandområdet. På finanslovsforslaget er blandt andet 50 millioner kroner til mere bæredygtig håndtering af vand på tværs af grænser i Afrika. Med indsatsen vil Danmark bidrage til at mindske presset på nogle af de mest vandfattige områder i verden. Der forventes samlet afsat 300 millioner kroner til initiativet frem mod 2028.

Desuden øger regeringen indsatsen mod irregulær migration langs de centrale og vestlige migrationsruter over Middelhavet. Det skal blandt andet styrke de lokale myndigheders arbejde med migrations- og grænseforvaltning, opbygning af asylsystemer og reintegrationsstøtte til hjemvendte personer. Derudover etablerer regeringen et nyt, flerårigt regionalt program langs de centrale migrationsruter i samarbejde med EU, FN og andre relevante internationale partnere.

Baggrund

Som en del af den grønne bistand ønsker Danmark at styrke samarbejder mellem danske myndigheder og deres partnerorganisationer i udvalgte afrikanske lande. Særligt inden for den grønne dagsorden, som når Århus Kommune og Miljøstyrelsen arbejder med bæredygtig vandforvaltning i Sydafrika, som lider voldsomt under vandmangel på grund af klimaforandringer og en nedslidt og mangelfuld vandforvaltning. Eller når DMI samarbejder med sine kolleger i Ghana, så de bliver i stand til at levere klimafremskrivninger som andre myndigheder.

På vandområdet støtter Danmark også UNICEFs arbejde i Etiopien med 35 millioner kroner for at sikre adgang til vand og sanitet samt 50 millioner kroner i arbejdet med at klimasikre Verdensbankens vandindsatser.

Når det kommer til migration, afsætter regeringen også et stort beløb til at fortsætte pilotindsatsen fremtidens flygtningeindsats i Kenya, som blev igangsat i 2023. Projektet støtter op om Kenyas værtsskab for omkring 500.000 flygtninge fra de omkringliggende nabolande. Med indsatsen vil Danmark fremme bæredygtige tilgange i forbindelse med flygtningeindsatser. 

For yderligere information, kontakt pressevagten 67979247 (ikke sms) eller pressevagten@um.dk.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye