Stor tilbagegang for erhvervsvenligheden i Billund

Del

Billund Kommune har i mange år været én af topscorerne i DI’s årlige måling af kommunernes erhvervsvenlighed. Faktisk har kommunen været i Top 10 lige siden DI startede med at måle de danske kommuners erhvervsvenlighed i 2011. Lige med undtagelse af én gan

Men i år ryger Billund ud af Top 10 og helt ned som nr. 21.

- Det er naturligvis skuffende, når en kommune som altid ligger i Top 10 i vores undersøgelse pludselig dumper ned som nr. 21. Men vi opfatter nu stadig Billund som en meget erhvervsvenlig kommune. Vi opfordrer generelt kommunerne til at bruge undersøgelsen til at få et billede af, hvordan de lokale virksomheder ser på kommunens indsats overfor virksomhederne. I Billunds tilfælde kan vi se, at virksomhederne synes at den generelle erhvervsvenlighed er gået tilbage, siger formand for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiasen, koncernchef i Claus Sørensen Gruppen.

I DI’s årlige undersøgelse bliver kommunerne målt i 10 forskellige kategorier. I kategorien Overordnet Erhvervsvenlighed går Billund Kommune tilbage fra en plads som nr. 15 i 2022 til nr. 41 i 2023, når virksomhederne bliver spurgt om deres tilfredshed med kommunens erhvervsvenlighed. Samtidig går Billund tilbage fra en plads som nr. 11 til nr. 23 når virksomhederne bliver spurgt, om de vil anbefale kommunen til andre virksomheder.

- Mange virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft i disse år. Det gælder også i Sydvestjylland. Derfor er det glædeligt, at virksomhederne i Billund Kommune synes, at samarbejdet med jobcentret , samt at kommunens indsats for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft, er blevet bedre. På den anden side kan vi blive lidt bekymrede, når undersøgelsen også viser, at andelen af unge, der tager en erhvervsuddannelse i Billund kommune, er faldende, siger Jesper Toft Mathiasen.

Virksomhederne placerer samarbejdet med jobcentret som nr. 29. Det er en lille stigning i forhold til i 2022 hvor det blev til en plads som nr. 35.

Når virksomhederne bliver spurgt til kommunens indsats for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft, så bliver Billund Kommune placeret som nr. 11 i år. I 2022 blev kommunen placeret som nr. 17.

Andelen af elever, der søger ind på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse er derimod faldet meget. I 2022 var det 30 procent der søgte ind på en erhvervsuddannelse. I år er det tal helt nede på ca. 23 procent.

Også når det gælder Billund Kommunes brug af private leverandører går kommunen tilbage. Når virksomhederne bliver spurgt om kommunens udbudsproces over for private leverandører, så falder kommunen fra en plads som nr. 2 i 2022 til nr. 20 i 2023.

- I forhold til sagsbehandlingstider går det fremad i Billund Kommune. Det gælder både i forhold til byggesager, miljøsager og sygedagpengesager. Det vil vi gerne kvittere for. Det er et område, som er rigtigt vigtigt for mange virksomheder, siger Jesper Toft Mathiasen.

Sagsbehandlingstiden for byggesager er faldet fra ca. 25 dage til ca. 18. Det kvitterer virksomheder da også for ved at placere kommunen som nr. 16 i landet i år i forhold til nr. 26 i 2022.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2023

• DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2023, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 14. år i træk DI foretager en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.

• 7.950 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.

• Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.

• Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.

• 92 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De seks mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø, Dragør og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

For yderligere information kontakt chefkonsulent i DI, Morten Karlsbjerg, tlf. 2917 9440 eller presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912.

Følg pressemeddelelser fra DI Sydvestjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Sydvestjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye