Genbrugs-trenden hitter også nordpå: Nordjyderne overhaler københavnerne

Del

At købe genbrug har længe været et kendt fænomen og en populær shoppeform/trend i Københavnsområdet. Det samme har ikke altid været sig gældende i den anden ende af landet, hvor nordjyderne ikke har været helt solgt på idéen om genbrug selvom de da altid har haft forstand på en god handel. Den tendens er vendt/et afsluttet kapitel ifølge loppesupermarkedskæden Kirppu.

Udstilling med loppefund i efterårets farver.
Udstilling med loppefund i efterårets farver. Kirppu Danmark

Det har længe været trendy at tage på shoppingtur ned ad de små gader i København, hvor der gemmer sig en lang række mindre genbrugsbutikker. Nogle med fokus på lækre vintageklæder, andre med retro-boliginteriør eller de helt klassiske med folks aflagte tøj, ting og sager. Men at købe genbrug var i mange år en niche og ikke en trend på landsdækkende plan. Faktisk er det kun få år siden, at det for mange primært var forbundet med pengenød, når man handlede brugt. Det var et resultat af fattig-80'ernes høje inflation. 

I dag er det hele vendt mere eller mindre på hovedet, genbrug er en populær shoppingform og stadig i dén grad i fremgang. Folk ser mange positive sider og muligheder ved genbrug og blot nogle af dem er, at man kan finde noget helt unikt, det er mere klimavenligt end at købe nyt, det føles godt at "give tingene nyt liv", og så er det tiltalende for mange, at der er mange penge at spare. 

For jyderne og i særdeleshed dem nord for Århus, har genbrug måske ikke tidligere fyldt meget i deres bevidsthed. Men i Kirppu Loppesupermarked er der sket en spændende udvikling; det er nemlig sådan, at butikkerne, der ligger i Nordjylland oplever markant højere vækst i tilgang af kunder og solgte genbrugsfund end butikkerne omkring København. Og det sender jo et tydeligt billede af, at Nordjydernes forhold til at handle genbrug er ved at ændre sig markant. Om ikke andet deres forhold til at handle genbrug i Kirppu. 

Én, der helt sikkert kan mærke, at genbrug har vundet indpas i det nordjyske, er butikschef i Kirppu Aalborg, Thomas Jensen, som har været med siden butikken åbnede for 3 år siden:

"Da vi åbnede, kunne man godt mærke, at vores kunder lige skulle se konceptet an og måske var lidt skeptiske over de fordele genbrug kunne bidrage med, men det seneste år har vi oplevet en markant vækst i nye kunder og salget af genbrugsvarer. Det skyldes, hvis du spørger mig, at langt flere har fået øjnene op for de gode priser på kvalitetsvarer, der hyppigt følger med genbrugsfund i Kirppu."

En af de andre store ting, der kan have opfyldt kriteriet for at gøre Kirppu til en succes i Nordjylland, tilskriver Thomas Jensen den lokale kundeskare:

"Det er som om, der er en helt særlig social ånd omkring det at købe og sælge brugt. Vi oplever i butikken, at vores stamkunder forbinder det med en særlig hygge at komme her: de elsker at tage en snak med os og de andre kunder – måske over en kop kaffe. Derfor føles det nogle gange som én kæmpe familie, der hygger sig og hjælper hinanden og i øvrigt gør en forskel for miljøet."

Rykker du længere nordpå, kan Johnny Sørensen, butikschef i Kirppu Hjørring, også skrive under på en øget vækst i både besøgende og antal loppefund. I 2023 kan Kirppu Hjørring prale af at have en af kædens største vækstprocenter med 36% indtil nu på året. Han istemmer Thomas' ræssonement, men peger også på Kirppu's butikslokaler: 

"Vi får rigtig mange positive henvendelser fra kunder, der ser vores butik for første gang. De elsker vores store lokaler med højt til loftet og en ren og lys atmosfære, fordi det føles ligesom at gå ind en helt almindelig butik, hvor der er pænt og rart at komme."

Kirppu Loppesupermarked må da også mene, at trenden med genbrug er kommet for at blive i det jyske. Allerede på lørdag åbner der en helt ny Kirppu-butik i Viborg og kæden har annonceret yderligere en butik, der vil åbne i det jyske. Kirppu Viborg er butik nr. 25 på landsplan og butik nr. 10 i Jylland.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kirppu Aalborg fyldt op med lækre loppevarer
Kirppu Aalborg har mere end 300 stande og er fyldt op til bristepunktet med spændende og lækre loppevarer.
Download
Butikschef Thomas fra Kirppu Aalborg har været i butikken siden den åbnede for 3 år siden, og ifølge ham er interessen for genbrug steget markant i det nordjyske.
Butikschef Thomas fra Kirppu Aalborg har været i butikken siden den åbnede for 3 år siden, og ifølge ham er interessen for genbrug steget markant i det nordjyske.
Download
Kirppu Viborg åbner 30. september
Kirppu Viborg åbner som butik nr. 25 d. 30. september 2023 og bliver også nr. 10 i kæden af jyske Kirppu-butikker.
Download

Links

Tjen penge med god samvittighed – og bidrag til en grønnere fremtid ved at købe brugt. Kirppu er Danmarks førende loppesupermarked, og vores vision er at blive verdens største retail-formidler af brugte varer. På den måde kan vi være med til at sætte skub i en cirkulær økonomi, fordi man ved at sælge og købe brugt er med til at mindske nyproduktionen af varer. 

Som koncept lever og ånder vi i dag ude i de danske lokalsamfund, og fordelt over hele landet har vi i dag 24 butikker. Vi har vokseværk, så i løbet af de kommende år kommer der endnu flere Kirppu loppesupermarkeder i Danmark – og forhåbentligt også i udlandet. 

Kirppu er stiftet af Morten Bøjland og Claus Andreassen, der for syv år siden introducerede danskerne for loppesupermarkedskonceptet. Den første Kirppu-butik åbnede på Frejasvej i Hillerød i august 2014, og butik nr. 25 er sat til at åbne i Viborg d. 30. september (2023). 

Læs mere om Kirppu  her 

Fakta: 

  • Kirppu betyder loppe på finsk, og navnet er et venligt nik til Finland som tak for idéen 
  • Kirppu sælger over 5 mio. loppefund om året og har en årlig omsætning på mere end 210 mio. kr. 
  • Butikkerne er typisk mellem 900-1500 m2 
  • Kirppu Loppesupermarked var det første reolmarked i Danmark og åbnede deres første butik i 2014 
  • Kirppu Loppesupermarked beskæftiger 350 mennesker på tværs af butikkerne og HQ 
  • Kæden er landsdækkende og har 25 butikker, der ligger i Hillerød, Ringsted, Næstved, Slagelse, Herlev, Holstebro, Herning, Frederikssund, Kolding, Kalundborg, Roskilde, Dalum, Nykøbing Falster, Sønderborg, Holbæk, Aalborg, Hjørring, Horsens, Tilst, Søborg, Glostrup, Valby, Fredericia, Køge og Viborg (pr. 30/9). 

Følg pressemeddelelser fra Kirppu ApS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kirppu ApS

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum