Kan data fra regneark bevares for evigt?
I dag bruges TIFF-formatet som en international standardløsning til at gemme regneark i de nationale arkiver. Brugen af billedfiler gør det svært at udtrække og genanvende data. Derfor skal en række arkiver i Danmark og udlandet samt Open Preservation Foundation finde løsninger på problemet.
Det er en udfordring på internationalt plan, at bevare myndighedernes originale data fra regneark. Det får betydning for både forskningen og historiske analyser af materialet, når data ikke kan udtrækkes og genanvendes.
At tage data ind i et regnearksformat giver høj datakvalitet, men er usikkert ift. langtidsbevaring. TIFF er et meget sikkert format til langtidsbevaring, men til gengæld er genanvendelsen besværlig, fordi data gemmes som et billedformat, og derfor skal OCR-behandles ved genanvendelse.
For at løse dette dilemma, har Rigsarkivet etableret et samarbejde med den internationale medlemsorganisation for digital bevaring, Open Preservation Foundation, samt nationalarkiverne i Nederlandene og Estland for at finde en løsning, der kan bruges internationalt.
Rigsarkivar Morten Ellegaard udtaler:
“Danmark har sat sig i spidsen for dette internationale samarbejde, der skal løse de udfordringer, der er med at bevare data i regneark. Samarbejdet er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi i fællesskab kan udvikle vores muligheder for at arkivere digitalt skabte data og sikre, at data ikke går tabt eller ændres. Det kan være med til at gøre en forskel for datas kvalitet for eftertiden og for brug af data fra regneark til forskellige formål blandt andet forskningen.”
Den international samarbejdsgruppe vil arbejde på at bevare regneark i filformatet OpenDocument Spreadsheets i stedet for den hidtidig praksis med billedfilformater i TIFF. Det færdige produkt bliver udgivet som open source på GitHub ved årets udgang.
Direktøren for Open Preservation Foundation, Julie Allen, ser frem til resultatet:
“We are really happy with this cooperation and the results that it will achieve. It supports our mission as a global not-for-profit membership organisation, working to advance shared standards and solutions for the long-term preservation of digital content.”
Yderligere oplysninger
Pressekontakt: Presseansvarlig Julie Avery, tlf. 41 71 72 41, jav@sa.dk
Nøgleord
Rigsarkivet er Danmarks hukommelse
Rigsarkivet er videncenter for det danske samfunds udvikling. Vi indsamler, bevarer og leverer originale arkivalier og data, der understøtter videns- og retssamfundets behov og kaster lys over, hvad du og vores samfund er rundet af. Vi har omkring 500 hyldekilometer arkivalier på papir og 400 terabyte digitalt skabte arkivalier - og samlingen vokser hele tiden.
Vores data er din og min fælles hukommelse. Når vi deler data og viden med dig og andre offentlige og private aktører, skaber vi nye indsigter og forståelser om vores samfund.
Dét er vores bidrag til at løse aktuelle udfordringer og til at understøtte en informeret debat om vores fælles fremtid.
Følg pressemeddelelser fra Rigsarkivet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rigsarkivet
Nyt Historisk Medicinsk Fødselsregister skal afsløre skjulte sygdomme8.10.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt banebrydende digitalt register for alle personer født i Danmark i perioden 1926 til 1973 kan give nye indsigter i sammenhængen mellem fødselsvægt og sygdom. Det historiske medicinske fødselsregister er det eneste af sin slags og skal bidrage til forskning i folkesundhed, sygdomsudvikling og forebyggelse. Projektet er muliggjort med støtte fra Novo Nordisk Fonden.
Danmarks vigtigste dokumenter digitaliseres og fremtidssikres7.10.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu bliver der sat strøm til Rigsarkivets fineste samlinger. Alle dokumenter af enestående national betydning skal digitaliseres, så man kan gå til kilderne online. Projektet realiseres med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden.
Dyk ned i 350 års søfartshistorie: 31.000 skibsjournaler digitaliseret og klar til klimaforskere, historikere og slægtsforskere23.8.2024 08:50:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er netop blevet muligt at gå på opdagelse i 2 millioner sider skibsjournaler. Rigsarkivet har digitaliseret mere end en halv kilometer skibsjournaler. Det sker med støtte fra A.P. Møller Fonden og i samarbejde med Danmarks Meteorologiske Institut.
Grundlovens skjulte symbolik3.6.2024 11:51:42 CEST | Pressemeddelelse
Hver udgave af grundlovene fra 1849 og frem repræsenterer et særligt øjeblik i Danmarks historie, og der er brugt ekstra kræfter på at tilkendegive betydningen gennem design, form og symboler. Grundlovene bliver dermed øjeblikbilleder på den stilistiske tidsånd, der prægede Danmark i perioden.
Vidste du det om grundloven?30.5.2024 13:54:02 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af 175-året for Danmarks første grundloven har Rigsarkivet og en række eksperter set nærmere på grundlovene, som til dagligt opbevares i Rigsarkivet. Test din viden om Danmarks grundlove fra 1849 og frem til den nuværende grundlov af 1953.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum