Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Slut med ’storskrald’ i København

Del

Københavns Kommune lukker nu ordningen storskrald og erstatter den med en ny bestående af to kategorier – ’stort indbo’ og ’indendørs træ’. Det skal gøre det nemmere for Københavnerne og sikre, at mere bliver genanvendt.

Foto: Københavns Kommune
Foto: Københavns Kommune Københavns Kommune

Den 1. september lukker ordningen ’storskrald’. Mange københavnere bruger storskraldsordningen, hvor man kan stille stort affald i gården eller på fortovet foran sit hus. Desværre er der også rigtig mange, som ikke ved, hvordan det store affald skal sorteres. Derfor lukker ordningen ’storskrald’ og bliver erstattet af ordningerne ’stort indbo’ og ’indendørs træ’.

Sidste år samlede Københavns Kommune omkring 14.000 ton affald ind i ’storskralds-ordningen’. Noget af affaldet, der ender til storskrald, hører slet ikke til. Det kan være byggeaffald eller, poser med tøj, bøger eller nips. Ting der ellers kan genanvendes, hvis det bliver sorteret korrekt. Derfor tager Københavns Kommune nu konsekvensen og lukker storskraldsordningen, som vi kender den og erstatter den med en ordning for ’stort indbo’ og en ordning for ’indendørs træ’.

De to kategorier skal gøre det mere gennemskueligt for københavnerne, hvordan de kommer af med det store affald. Samtidig er ambitionen, at det vil øge genanvendelsen, når mindre bliver fejlsorteret.

”Vi oplever desværre, at der bliver sat for meget blandet affald til storskrald, der slet ikke hører til. Det kan være et toilet eller store mængder tøj. Et gammelt toilet er byggeaffald, og tøjet kan genanvendes som tekstil, hvis det bliver afleveret i et sorteringspunkt eller på en genbrugsstation. I København er målet, at vi genanvender 70 % af vores husholdningsaffald. Og derfor giver det god mening, at vi nu fjerner kategorien ’storskrald’, som giver anledning til meget forvirring, og erstatter den med noget, som er lettere at forstå,” siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL).

null

Det betyder den nye ordning:

  • Fra 1. september skal affald som eks. en hullet sofa, et gammelt tørrestativ eller en ødelagt cykel stilles for sig som ’stort indbo’.
  • Gamle træmøbler, træplader og planker, der er brugt indendørs, skal man stille for sig som ’indendørs træ’.
  • Byggeaffald og imprægneret træ skal man selv køre til genbrugspladsen.
  • Småt affald i poser eller sække hører ikke til ordningen, men skal sorteres i de eksisterende beholdere – plast, papir, glas osv.
  • Der kommer to forskellige biler og henter ’stort indbo’ og ’indendørs træ’, og derfor skal man stille det adskilt.
  • For villaer indsamles ’Stort indbo og indendørs træ’ via henteordning fire gange om året.
  • I etageejendomme indsamles ’Stort indbo og indendørs træ’ efter bestilling eller fast afhentning.


Baggrund:

  • Sidste år samlede Københavns Kommune omkring 14.000 ton affald i ’storskralds-ordningen’.
  • En undersøgelse foretaget af Københavns Kommune viser, at 25 % af beboerne i København ikke ved, hvad der sker med deres storskrald. Undersøgelsen viser også, at 28 % af beboerne i København tror, at det der kan bruges igen bliver givet eller solgt til genbrug.
  • Formålet med den nye ordning er at genanvende langt mere af affaldet og gøre det tydeligt for københavnerne, hvordan man skal bruge ordningen.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Arkitekturhovedstad skal leve videre i hovedstadens udvikling28.11.2023 07:30:00 CET | Pressemeddelelse

Året med København som verdens Arkitekturhovedstad rundes af med et arkitekturpolitisk topmøde på onsdag den 29. november, hvor blandt andre kulturministeren deltager. Det har været et år med 550 forskellige events, udstillinger og debatter om, hvordan arkitekturen kan bidrage til bæredygtige byer. Nu skal refleksionerne fra året tages med videre i arbejdet med en ny klimaplan og byens udvikling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum