Tændte stearinlys og os fra madlavning er skadeligt ved selv mild astma
Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at unge med selv mild astma skal huske at tænde godt op for udluftningen, når de laver mad eller tænder stearinlys. Osen kan nemlig føre til irritation og betændelsestilstande i kroppen.

Et hyggeligt dækket bord, bøf på panden og stearinlys tændt. Det kan lyde som starten på en god aften. Men et nyt studie fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet viser, at det er en god idé at passe på med at indånde for meget af den hyggelige atmosfære. Det fortæller postdoc ved instituttet og medforfatter på studiet, Karin Rosenkilde Laursen:
”Vores studie viser, at indendørs luftforurening forårsaget af os fra madlavning og tændte stearinlys kan føre til uønskede helbredseffekter som irritation og betændelsestilstande hos unge med mild astma. Vi har bl.a. fundet indikationer på DNA-skader og tegn på inflammation i blodet efter madlavning. ”
Når vi tænder op i ovnen, under panden eller for stearinlyshyggen, dannes der bittesmå partikler og gasser som vi indånder. Tidligere studier har vist, at de partikler og gasser kan være skadelige. Det nye ved studiet her er, at forskerne har set på effekten ved helt unge mennesker på kun 18-25, som har mild astma, siger Karin Rosenkilde Laursen:
”I studiet kan vi se, at selv helt unge mennesker med mild astma kan opleve ubehag og skader, hvis der ikke bliver luftet ordentligt ud under madlavning, eller de har stearinlys tændt. Unge er oftest mere friske og modstandsdygtige end de ældre og midaldrende. Derfor er det bekymrende, at vi i den helt unge aldersgruppe kan se en væsentlig effekt af partiklerne.”
Men det er ikke kun folk med en astmadiagnose, som skal holde øje med indeklimaet, siger hun.
”Selvom studiet er udført på unge astmatikere, er det interessant og relevant for os alle sammen. Nu nærmer vinteren sig, hvor vi har tradition for at tænde mange levende lys og måske ikke åbner døre og vinduer i lige så høj grad, når vi laver mad. Ved at have fokus på at skabe et sundere indeklima, også når vi hygger os, kan vi måske hjælpe til at reducere forekomsten af også mere alvorlige lunge- og hjertekarsygdomme som fx kræft.”
Karin Rosenkilde Laursen håber at følge op med endnu et studie, hvor forskerne undersøger, hvordan stegeos og stearinlys påvirker raske voksne.
Bag om forskningsresultatet
- Studietype: Studiet er et randomiseret kontrolleret dobbeltblindet eksponeringsforsøg, hvor 36 unge astmatikere blev udsat for tre forskellige eksponeringer i Klimakamrene på Aarhus Universitet; De blev udsat for hhv. stegeos, hhv. brændende stearinlys og ren luft. Deltagerne blev hver gang eksponeret i fem timer under meget kontrollerede forhold. Under eksponeringerne måltes partikler og gasser, og deltagerne rapporterede symptomer relateret til irritation og generelt velbefindende. Biomarkører ift. luftveje og systemiske inflammatoriske ændringer* blev undersøgt før eksponering, lige efter eksponering og igen næste morgen.
- Samarbejdspartnere: Institut for Kemi Aarhus Universitet. Institut for Folkesundhed, Københavns Universitet, Department of Public Health and Community Medicine, University of Gothenburg. Aarhus Universitetshospital.
- Finansiering: Studiet er finansieret af Realdania Forskning med 2,8 mio. kr.
- Læs mere i den videnskabelige artikel
Kontakt
Postdoc Karin Rosenkilde Laursen
Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
Mail: krl@ph.au.dk
Tlf.: +4528992424
Nøgleord
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum