Fiskeristyrelsen

Restaurering af vandløb skal øge biodiversiteten og skabe bedre levevilkår for fisk, dyr og planter

Del

Blokerede vandløb eller vandløb i meget åbne arealer kan gøre det svært for fisk at finde gode gydepladser. Pulje på 72 mio. kr. skal hjælpe danske kommuner med at igangsætte indsatser til bl.a. restaurering af vandløb, fjernelse af fysiske barrierer og etablering af gydepladser for fisk.

Restaurering af vandløb har til formål at forbedre vilkårene for fisk, flora og anden fauna i et vandområde. Plantning af træer for at skabe skygge, der skaber gode levesteder for smådyr, eller udlægning af gydegrus, som skaber gemmesteder, hvor fiskene kan gyde, er eksempler på indsatser, som kommunerne kan søge om tilskud til at gennemføre med puljen på 72 mio. kr.

Der kan også søges om tilskud til at gennemføre større restaureringer som fx genslyngning af et vandløb for at skabe fysisk variation i dybde og strømhastighed, der kan føre til flere fisk i vandløbene. Kommunerne kan desuden få tilskud til at fjerne fysiske spærringer, der hindrer fiskenes frie passage i vandløbene. Derudover kan projekterne indeholde etablering af sandfang eller okkerrensningsanlæg, der forbedrer miljøtilstanden i vandløbene.  

Lokale erfaringer fra Sneslev Lilleå og Uggerby Å

Rundt om i landet har en række kommuner allerede haft succes med at gennemføre lokale vandløbsprojekter med støtte fra den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF):

I Ringsted Kommune har man med succes forbedret tilstanden i Sneslev Lilleå og skabt gunstige fysiske forhold for fisk, planter og smådyr gennem mindre strækningsbaserede restaureringsprojekter. Ved at udskifte bundmaterialet og placere skjulesten i vandløbet er der nu skabt bedre gemmesteder for fisk, mens plantning af træer har bidraget til at skabe skygge over vandløbet. Disse bestræbelser har resulteret i en forbedret økologisk tilstand i vandløbet.

På lignende vis har Hjørring Kommune i Uggerby Å fjernet et stemmeværk, der tidligere har ledt vand ind til et dambrug. Stemmeværket blokerede for fisk og smådyrs passage gennem vandløbene. Efter fjernelse af spærringen og genoprettelsen af vandløbets naturlige fald, har projektet muliggjort fri passage for fisk over en strækning på 195 km opstrøms fra stemmeværket. Dette har ført til en bemærkelsesværdig stigning i antallet af ørreder i vandløbet blot et år efter projektets afslutning.

Fiskeristyrelsens direktør Nanna Møller siger:

”Restaureringen af de danske vandløb skal bidrage til genopretning af gydepladser og passager for fisk og til at forbedre forholdene for flora og fauna. Vi åbner nu for en pulje på 72 mio. kr., som kan søges til at gennemføre lokale projekter, der kan bidrage til at øge biodiversiteten og mængden af fisk i vores vandløb og åer. Alle kommuner i Danmark kan søge puljen. På den måde kan de bidrage til at sikre, at Danmark når EU-målene om god økologisk tilstand i de danske vandområder.”

Tilskudsordningen kan søges af alle danske kommuner og finansieres delvist af EU-midler fra den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond, delvist af nationale midler.

Søg om tilskud

Puljen på 72 mio. kr. åbner for ansøgninger i dag den 30. august 2023 og kan søges indtil den 29. september 2023.

Alle oplysninger om hvordan man søger om tilskud findes i Tilskudsguiden

Der gives tilskud til projekter, der gennemfører indsatser udpeget i Vandområdeplan 3. I vandløbsprojekter skal kommunerne restaurere vandløbene ved at gennemføre forskellige indsatstyper. Det kan fx være udlægning af groft materiale, plantning af træer, genslyngning eller fjernelse af en spærring.

Læs mere om Vandområdeplan 3 på Miljøstyrelsens hjemmeside

Kontakter

Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)

Tlf:72 18 58 05

Billeder

Om Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.

Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

30 ulovlige fiskeredskaber konfiskeret ved Livø stenrev12.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Under en kontrolsejlads ved Livø stenrev fandt Fiskeristyrelsens fiskerikontrol en stor mængde ulovlige erhvervsfiskeredskaber. Livø stenrev er et lukket område, hvor fiskeri er forbudt for at beskytte havmiljøet. De ulovlige redskaber bestod af tre rækker ulovlige multitejner, i alt 30 tejner, som derfor blev konfiskeret. Fiskeredskaberne var udsat med henblik på fangst af Sorthummer. Vicefiskeriinspektør Tim Rasmussen Schjoldager fortæller: - Fundet af 30 ulovlige tejner i det lukkede område ved Livø stenrev er meget bekymrende. Ulovlige redskaber har alvorlige konsekvenser for fisk og havmiljø og vi opfordrer alle fiskere til at overholde reglerne for at beskytte vores ressourcer og sikre en fremtidig bestand. Området ved Livø er lukket, da der er er genopbygget et naturligt stenrev, der skal skabe et yngleområde. Kontrollen omfattede også en inspektion ved Ejerslev, hvor et fiskefartøj og dets redskaber blev inspiceret. Denne indsats sikrer, at fiskeredskaber anvendes på en måde, d

Skagen Havn havde flest tons fisk igennem i 202331.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Havnen i Skagen ligger på en klar førsteplads, når det kommer til, i hvilken dansk havn, der landedes flest tons fisk i 2023. Der blev nemlig landet hele 412.340 tons fisk og skaldyr til konsum og industri i Danmarks nordligste havn sidste år. Springet ned til andenpladsen er temmelig stort; her finder vi nemlig Thyborøn Havn, hvor der blev landet 149.656 tons. Hanstholm Havn ligger på en tredjeplads. Her blev der landet 55.446 tons fisk og skaldyr. På fjerdepladsen ligger havnen i Hvide Sande, hvor den samlede mængde landinger i 2023 nåede op på 40.514 tons. Femtepladsen indtages af Grenå Havn. Her udgjorde landingerne i 2023 i alt 31.230 tons. I alt blev der landet fisk og skaldyr til konsum og industri for 3,4 mia. kroner i de fem havne tilsammen i 2023. Til sammenligning så en lignende liste for 2022 ikke meget anderledes ud – blot var Grenå Havn og Hvide Sande Havn byttet om, således at Grenå Havn lå på en fjerdeplads, og Hvide Sande Havn lå på femtepladsen. Foto: Skagen Havn

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye