Ravnespænde på rummission
Moesgaard Museum sender fuglefibel fra fortiden på rumfærd med Andreas Mogensen

Når den danske astronaut fra den europæiske rumorganisation ESA, Andreas Mogensen, fredag 25. august rejser ud i rummet på sin Huginn mission, har han med i kufferten et lille dragtspænde fra jernalderen. Spændet, der også kaldes en fibel, har form som en ravn, og det er Moesgaard Museum, som har fået tilladelse til at sende ravnefiblen med Andreas Mogensen på rumfærd.
Ravnespændet er valgt, fordi Andreas Mogensen har navngivet sin rummission Huginn efter den ene af Odins to ravne, som optræder i den nordiske mytologi. Her lyder historien, at ravnene Hugin og Munin hver dag flyver ud i verden og om aftenen, når de kommer tilbage, sætter sig på Odins skuldre og fortæller ham, hvad der er sket i verden.
Det lille dragtspænde i bronze, som nu tager turen ud i rummet, er fra omkring år 600 e.Kr. og sandsynligvis udformet som en reference til netop Odins ravne Hugin og Munin. Spændet er 6,6 cm langt og vejer blot 18,4 gram. Præcis hvor det i sin tid er fundet, vides ikke. Ravnefiblen blev i 1966, som en del af samling fra den aarhusianske læge, Dr. Frisch, doneret til Forhistorisk Museum, der siden blev til Moesgaard Museum.
Fuglefibler er fundet i mange versioner. Den, der nu sendes med på rummissionen, er en enkel og stilren udgave, hvor man trods tidens tand kan se det lige ravnenæb, øjnene, vingerne foldet over ryggen og ansats til en vifteformet, trekantet hale, som dog nu er delvist forsvundet. På vingerne ses to "øjne", som tolkes som del af et antydet menneskeansigt, måske Odins, og lidt utydeligt indgår som en del af fuglens ryg og vinger. Fra gravfund kan man se, at fuglefiblerne har været kvindesmykker, som har været anbragt parvis på brystet nær skulderen ligesom vikingetidens skålspænder og tolkes som Odins ravne.
Da Andreas Mogensen i 2015 var på otte dages mission til den internationale rumstation, havde han også en genstand med fra Moesgaard Museum. Dengang var det en hvæssesten, en slibesten, fra vikingetiden, der fløj med ud i rummet. Efter missionen blev hvæssestenen afleveret til Moesgaard igen, og Andreas Mogensen deltog i et arrangement på museet, hvor han fortalte om sin tur. Hvæssestenen kan ses i Moesgaards vikingetidsudstilling.
På Huginn-missionen medbringer Andreas Mogensen udover ravnefiblen fra Moesgaard også en række andre kulturelle genstande, som repræsenterer astronautens hjemstavn. Ud over genstande, der repræsenterer nutidig dansk kultur, er der denne gang også genstande med fokus på videnskab og også genstande, der symboliserer rigsfællesskabets mytologi herunder historien om ravnene Hugin og Munin.
Yderligere information om Andreas Mogensens rummission kan findes på blandt andet www.rumrejsen2023.dk
Nøgleord
Kontakter
Bodil JensenKommunikationschef
Tlf:20 46 63 73bj@moesgaardmuseum.dkBilleder




Følg pressemeddelelser fra Moesgaard
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Moesgaard
Moesgaard løfter sløret for de kommende særudstillinger8.5.2025 11:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Gæster på Moesgaard kan se frem til tre år med fokus på tre fascinerende verdenshistoriske temaer, som geografisk strækker sig fra Europa til Centralamerika, og som dækker et tidsspænd på mere end tusind år.
Moesgaard modtager stor fondsbevilling til at formidle verdenshistorien31.3.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden har netop bevilliget sammenlagt 24 millioner kroner til at støtte udviklingen af Moesgaards indhold igennem de næste tre år.
Ny dansk dokumentarfilm viser, hvordan ukrainsk kultur er blevet et militært mål19.2.2025 08:42:54 CET | Pressemeddelelse
Dokumentaren vises på DR1 og DR2 i forbindelse med treårsdagen for den russiske invasion af Ukraine den 24. februar 2025.
Moesgaard kåret som Danmarks bedste attraktion3.10.2024 11:57:39 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 3000 danskere har peget på Moesgaard Museum som vinder af den årlige Danish Travel Awards, som netop er blevet uddelt.
Oplev fortællingen om det største vendepunkt i menneskets historie2.10.2024 07:49:47 CEST | Pressemeddelelse
Moesgaards kommende særudstilling tager os 10.000 år tilbage i tid til dengang mennesket begyndte at dyrke jorden. På det tidspunkt opstår en helt ny og betagende gudeverden, som viser os, at menneskets måde at tænke, tro og leve på er radikalt forandret.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum