Udspil til fangst og lagring af CO2 fjerner vigtige barrierer

Del

Regeringens udspil om CO2 fangst og lagring er en vigtig i forhold til regulering og klare rammer for fremtidige fangst, transport og lagring af CO2. Men det er ikke et tilstrækkeligt fundament for at realisere det nordjyske erhvervsfyrtårn, mener konsortiet bag CO2Vision.

I udspillet lægger regeringen op til at føre fangst, transport og lagring af CO2 ind i næste udviklingsfase gennem regulering og investeringer. Konkret lægger regeringen op til at samle to puljer til fangst og lagring og derved lave to store udbud for at få mere gang i fangst og lagring af CO2. Ved at fremlægge landets første hovedlov om rørført transport af CO2, og ved at ensrette vilkårene for (private) investeringer i CO2 lagring i havjord og landjord.

For det nordjyske erhvervsfyrtårn, CO2Vision, hvor virksomheder, forskere, uddannelsesinstitutioner og erhvervsfremmeorganisationer i knap to år har arbejdet med den næste grønne bølge: CO2 fangst, transport, anvendelse og lagring, er udspillet en vigtig milepæl i forhold til det videre arbejde i Nordjylland med CO2Vision.

”Statslige indsatser er nødvendige for at realisere potentialet på området af hensyn til klimaet og erhvervsudviklingen. Det er positivt, at rammerne for infrastrukturen og fangst og lagring styrkes,”, fortæller Mogens Christen Gade, der er formand for styregruppen bag konsortiet for CO2Vision.

Hvis udspillet vedtages i Folketinget, giver det industrien og energisektoren bedre rammer for investeringer i forhold til fangst og lagring af CO2. Dette marked vil forventeligt blive drevet af de større virksomheder på området. Derfor ser konsortiet bag CO2Vision frem til, at nye udspil omfavner støtte til videreudvikling af nye og mere energieffektive teknologier og fangstanlæg, og støtte og rammer for, at hele værdikæden på området tænkes ind.

”For at komme i mål med ambitionerne på klimaområdet, bør der tænkes bredere end blot fangst og lagring af CO2. Der er ingen tvivl om, at det i første omgang er de større virksomheder, der driver udviklingen, og i den er gode rammer og støtte til fangst, lagring og transport bærende. Næste skridt må være at se på anvendelsen af CO2 og fortsatte midler til testsites, vejledning og uddannelse. Tænker vi allerede nu test af teknologier, uddannelse af fremtidens medarbejdere, kompetenceudvikling af medarbejdere og vejledning af små- og mellemstore virksomheder ind, så vil Danmark stå stærkere i forhold til at komme i mål med at reducere klimaaftrykket og skabe vækst og arbejdspladser,” siger Mogens Christen Gade.

Hvad er CO2Vision?

CO2Vision skal gøre Nordjylland til international foregangsregion for CO2 fangst, transport, anvendelse og lagring i 2030. CO2Vision består af forskellige projekter og indsatser med fokus på tekst og demonstrationssites, uddannelser og analyser med det formål at gøre Nordjylland til international foregangsregion for fremtidens grønne erhverv.

CO2Vision er udpeget af Folketinget som en strategisk vigtig indsats fra 2021-2027 i forhold til CO2 fangst, anvendelse, transport og lagring. For at sikre et langsigtet samarbejde og engagement i forhold til udvikling på området har konsortiet bag CO2Vision indgået en partnerskabsaftale med regeringen og en række erhvervsfremmeaktører. Partnerskabsaftalen består blandt andet af en strategi og sigtelinjer for udviklingen af CO2Vision. Læs mere om partnerskabsaftalen for CO2Vision her.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Konsortiet bag CO2Vision består af Aalborg Portland A/S, Aalborg Universitet, Professionshøjskolen UCN, Energy Cluster Denmark, Green Hub Denmark, Arbejdsmarkedskontor Midt/Nord, Evida, Norddanmarks EU-Kontor, Business Region North Denmark og Erhvervshus Nordjylland.

Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Nordjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Nordjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye