Saxo.com

De studerende køber og sælger brugte studiebøger som aldrig før

Del

Da klokken i år ringede ind til semesterstart på de videregående uddannelser, var mængden af skoletasker pakket med brugte bøger langt højere end tidligere. Køb og salg af brugte studiebøger er i massiv vækst, viser nye tal fra Saxo.
Miljøhensyn, større udbud og besparelser er ifølge læserne de primære årsager til tendensen.

De studerende på de videregående uddannelser både køber og sælger i højere grad brugt pensum-litteratur end tidligere. Nye tal fra Saxo viser, at salget af brugte studiebøger er i massiv vækst. Alene fra 2022 til 2023 er salget af brugte studiebøger steget med 46 %. Denne vækst ses ikke i det generelle studiesalg, og det er derfor ikke et udtryk for en generel vækst. Samtidig stiger antallet af brugte studiebøger, der sættes til salg på Saxo.

Væksten i salget af brugte studiebøger skyldes ifølge Saxos direktør Natasha Brandt formentlig en kombination af flere faktorer herunder et generationsspørgsmål: "Vi ved, at de unge i højere grad driver en bæredygtig agenda, og at mange i de yngre generationer hellere køber brugt fremfor nyt.”  

Lige nu er der knap 20.000 brugte studiebøger til salg på Saxo, og der kommer dagligt flere til. Brugte studiebøger udgør 8 % af det samlede studiebogssalg i 2023. Saxos salgsdata viser desuden, at næsten halvdelen af de brugte studiebøger, der er videresolgt på Saxo i 2023, også i første omgang er blevet købt hos Saxo, mens 41 % af de brugte studiebøger, der gennem tiden har været sat til salg, er blevet solgt.

Interessen for brugte bøger stiger

I Saxos nyeste læseundersøgelse angav næsten hver anden læser, at de solgte eller købte brugte bøger. Deres primære grunde til at købe brugt fremfor nyt er at spare penge, af hensyn til miljøet og at bøgerne, de søger, ikke findes fra nye.  

Siden 2019 har man som medlem kunne købe og sælge brugte bøger på Saxo.com, og selvom tiltaget blev lanceret som en udviklingscase, så har interessen for de brugte bøger overgået al forventning. Mere end 125.000 bøger er nu blevet videresolgt mellem private, mens antikvarsalget på Saxo står for en endnu større andel. Salget af brugte bøger udgør 5 % af det samlede bogsalg i 2023, og hver tredje brugte bog solgt fra en læser til en anden læser, er en studiebog.

Saxos direktør Natasha Brandt udtaler om tendensen: 

"Da vi lancerede brugtbogssalget mellem læsere, var det med en klar formodning om, at der var behov for en samlende markedsplads som Saxo til at facilitere videresalg og køb af bøger. Dog må vi erkende, at den interesse, vi ser i markedet, overstiger de forudgående beregninger med længder. Vi er selvfølgelig kun glade for at kunne bidrage til, at de studerende kan give deres studiebøger et længere liv og samtidig kan få SU'en til at række lidt længere." 

De bedst sælgende brugte studiebøger i 2023: 

  1. 'Sygdomslære' af Annette Walsøe Torup, Arne Lykke Viborg, Gudrun Spure Hansen, Lars Torup, Lisbeth Nilas, Marie Kim Wium-Andersen, Peter Nissen Bjerring, Selim Özel, Susanne Vahr Lauridsen 
  2. 'Anatomi og fysiologi' af Mette Juel Bojsen-Møller & Oluf Falkenberg Nielsen 
  3. 'Interview' af Steinar Kvale & Svend Brinkmann 
  4. 'Mikrobiologi' af Claus Østergaard & Lene Bech Hansen 
  5. 'Farmakologi' af Inge Olsen & Susanne Piilgaard Hallin 
  6. 'International markedsføring' af Bjarne Warming Jensen, Finn Rolighed Andersen & Mette Risgaard Olsen
  7. 'Videnskabelig teori og metode' af Maria Henricson 
  8. 'Online markedsføring - Den store grundbog' af Anders Hingeberg, Camilla Kjærsgaard Pedersen & Jakob Hebsgaard 
  9. 'Det gode bachelorprojekt i sundhedsuddannelserne' af Diana Astrup Nielsen, Thea Qvist Hjørnholm & Peter Stray Jørgensen 
  10. 'Multiteoretisk praksis i socialt arbejde' af Leif Kongsgaard 

Kontakter

Links

Om Saxo

Saxo er Danmarks største online boghandel og driver medlems- og streamingplatformen Saxo Premium. Vi repræsenterer alle læsere, bøger, genrer og forfattere. Vi stiller gerne vores data til rådighed for pressen til historier om tendenser og udviklingen på bogmarkedet og bidrager med vores indsigt i litteraturens verden.

Følg pressemeddelelser fra Saxo.com

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Saxo.com

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye