Vestforbrænding: der bliver fjernvarme nok
Faldende affaldsmængder til forbrænding og mere til genanvendelse og genbrug. Det er kravet til at opnå et bedre klima. Men det betyder også lavere brændselsmængder til den fjernvarme, som Vestforbrænding leverer i dag, hvor godt 95 pct. er baseret på affald. Hos flere af Vestforbrændings fjernvarmekunder har det skabt bekymring, for hvor skal varmen komme fra, og vil der fortsat være høj forsyningssikkerhed og lave priser? Ja, lyder svaret fra Vestforbrændings distributionschef for fjernvarme, Søren Løgstrup Hansen, som sammen med kolleger samtidig står med Danmarks største udvidelse af fjernvarmenettet.

”Vestforbrænding arbejder på at tilbyde fjernvarme til 35.-40.000 nye kunder i syv kommuner i løbet af de kommende år. Når det kan lade sig gøre samtidig med, at vi reducerer mængden af affald til forbrænding, så er det fordi, fjernvarme er et fleksibelt system, som kan kombinere forskellige varmekilder – både interne og eksterne,” fortæller Søren Løgstrup Hansen, som understreger, at netop fleksibilitet gør fjernvarme til en stabil og fremtidssikker varmekilde.
”Og der bliver brug for systemets fleksibilitet, når Vestforbrænding i fremtiden skal producere yderligere 700.000-1.000.000 MWh varmekapacitet til de mange nye kunder. Det er næsten dobbelt så meget varme, som vi producerer i dag,” siger Søren Løgstrup Hansen.
Vestforbrænding arbejder på en kombination af adskillige varmekilder, der skal sikre en stabil, klimavenlig og prisvenlig varmeforsyning til alle:
- Nye tiltag, som f.eks. optimering af temperaturerne i fjernvarmenettet, der sikrer en endnu mere effektiv udnyttelse af affaldsforbrændingen til varmeproduktion
- Energicentraler med varmepumper, elkedler og akkumuleringstanke
- Overskudsvarme fra industriel overskudsvarme, datacentre og spildevandsanlæg
- Øget samarbejde med lokale fjernvarmeselskaber, som eks. Egedal Fjernvarme, Farum Fjernvarme, Hillerød Forsyning, CTR og VEKS, så der skabes et endnu større sammenhængende varmenet i hele hovedstadsområdet og Nordsjælland
- Nyt CO2-fangstanlæg på Vestforbrænding i fuldskala, der vil give store mængder overskudsvarme som kan udnyttes til varme hos vores kunder
- Varme fra geotermi (jordvarme) i samarbejde med Innargi (selskab ejet af A.P. Møller-Mærsk og ATP)
Når alle nye kunder er koblet på, vil det give en årlig CO2-besparelse på min. 130.000 tons i forhold til de varmekilder, som Vestforbrændings kunder anvender i dag – primært gas.
Fjernvarmen er værd at vente på
”Vi står overfor en kæmpe omstilling af vores fjernvarmeforretning. Men fjernvarme er ikke et quick fix. Fjernvarme tager tid. Men når den først ligger der, så er det en fantastisk måde at akkumulere og distribuere energi på,” siger Søren Løgstrup Hansen, som tilføjer, at det store arbejde med at komme frem til målstregen med Varmeplan 2030 allerede er i fuld gang, og han forventer, at der bliver indgået entreprenøraftaler vedrørende udrulning af fjernvarme for de første etaper inden udgangen af oktober.
Vestforbrænding er også i gang med at lægge et stort puslespil for anvendelse og indfasning af de kommende nye varmekilder, hvor opbygningen af en større varmeakkumuleringstank på anlægget i Glostrup er igangsat, ligesom optimeringen af den eksisterende varmeproduktion på affald allerede sker løbende, og det øgede samarbejde med andre fjernvarmeselskaber er skabt.
”Men fjernvarmen er værd at vente på, og vi glæder os i den grad til at skrue op for den nye og kommende generation af den. Og der bliver nok af den,” slutter Søren Løgstrup Hansen.
Nøgleord
Kontakter
Per Henrik GoosmannPressechef
Tlf:+45 40387631pgo@vestfor.dkOm Vestforbrænding
Vestforbrænding er Danmarks største affaldsselskab. Vi er ejet af 19 sjællandske kommuner med et opland på 1 mio. borgere, som vi tilbyder løsninger inden for indsamling og behandling af affald samt levering af fjernvarme og elektricitet. På vores hjemmeside kan du læse om Vestforbrændings selskabskonstruktion, vores historie, økonomi og værdisæt.
Følg pressemeddelelser fra I/S Vestforbrænding
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra I/S Vestforbrænding
Stor interesse for Vestforbrændings nye fjernvarmeudbud29.4.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Fredag den 11. april udløb fristen for at søge om at blive prækvalificeret til Vestforbrændings anden etape af deres store fjernvarmeudrulning. Og interessen er stor. Vestforbrænding har modtaget mange ansøgninger fra virksomheder, der ønsker at få lov til at byde på en eller flere totalentrepriser.
Gratis kompost til din have28.3.2025 10:36:28 CET | Pressemeddelelse
Du kan hente kompost på Vestforbrændings genbrugsstationer fra den 28. marts til den 9. maj
Nyt stort udbud i Vestforbrændings varmeplan24.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
En stor arbejdsindsats og en vellykket dialog med potentielle leverandører resulterer nu i, at Vestforbrænding netop har sendt de næste seks leverancer af sin Varmeplan 2030 i udbud. Udbuddet omfatter fjernvarmearbejde i Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø og Frederikssund, hvor ca. 17.000 husstande får mulighed for at udskifte olie- eller gasfyret til fjernvarme.
Vestforbrænding vinder 18 udbud17.2.2025 12:04:52 CET | Pressemeddelelse
Vestforbrænding har udbudt behandlingen af restaffald på vegne af 18 kommuner. Det sker efter, kommunerne nu er forpligtede til at konkurrenceudsætte behandlingen af forbrændingsegnet affald. Det er første gang i vores del af landet, at der har været udbudt forbrændingsegnet affald fra husholdningerne. Derfor har der også været spænding om både processen og udfaldet.
Vestforbrænding og Copenhagen Infrastructure Partners indgår partnerskab om CO2-fangstprojekt21.1.2025 08:13:28 CET | Pressemeddelelse
De to virksomheder er gået sammen for i fællesskab at udvikle, bygge og drive et CO2-fangstanlæg ved Vestforbrænding i Glostrup. Anlægget forventes at fange 500.000 tons CO2 om året.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum