Gjensidige

Løber stor risiko: Så mange får ikke en regning fra håndværkeren

Del

Selvom det er ulovligt og forbundet med en stor risiko, så vælger mange danskere at betale håndværkere kontant og uden regning. Særligt blandt mænd i 30'erne er fremgangsmåden udbredt. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige.

Det kan være dyrt at få en VVS’er til at ordne toilettet, eller få tømreren ud for at reparere gulvet. 

Én måde at spare på udgifterne til håndværkere, er ved at få arbejdet udført uden regning, og det er en særdeles populær løsning, især blandt de 30-39-årige danskere. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige.  

Hver femte i aldersgruppen svarer nemlig, at de har betalt en håndværker sort inden for de seneste tre år. Men selvom det kan være fristende at spare tusindvis af kroner, så løber man som forbruger en risiko ved at gøre det.  

Det forklarer Henrik Sagild, der er direktør i skade i Gjensidige.  

“Der er flere grunde til, at man skal undgå sort arbejde. Først og fremmest er det ulovligt bevidst at medvirke til skatteunddragelse, og samtidig får man ikke en garanti, som håndværkeren ellers er forpligtet til at give, når arbejdet udføres med regning,” siger Henrik Sagild.  

Især mænd er risikovillige 

Mens det samlet set kun er cirka én ud af ti, der har benyttet sig af håndværkere, der er blevet betalt sort, så har hver fjerde mand mellem 30 og 39 år ikke haft noget problem med at klare betalingen uden at få en regning. 

Den større risikovillighed blandt mænd overrasker ikke Henrik Sagild, men det gør antallet af folk, der er klar til at få udført håndværksmæssigt arbejde uden regning. 

“Det er på sin vis underordnet, om det er mænd eller kvinder, der i højere grad får udført sort arbejde, men tallene bekræfter os i, at især yngre mænd har en tendens til at være mere risikovillige. Jeg har forståelse for, at det kan være fristende at spare penge, men når det handler om ens hjem, bør det ikke være en risiko, man er villig til at løbe.”  

Undersøgelsen viser derudover, at tømrere og VVS'ere er det mest populære håndværkere blandt dem, der har betalt en håndværker sort inden for de seneste tre år.  

Om undersøgelsen 

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.052 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i maj og juni 2023. 

Har du betalt en håndværker sort inden for de seneste tre år? (30-39 årige) 

Ja 

21 % 

Nej 

78 % 

Ønsker ikke at svare 

1 % 

Nøgleord

Kontakter

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye