WWF Verdensnaturfonden

Massiv opbakning fra danskerne til første årlige pindsvineoptælling

Del

Tusindvis af danskere fulgte WWF og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussens opfordring til at lede efter pindsvin i haverne og naturen under Danmarks første nationale pindsvineoptælling. Der blev registeret over 25.000 pindsvin – både levende og døde. Nu skal data bearbejdes for bedst at kunne hjælpe pindsvinebestanden. Forsker vil blandt andet udpege hotspots, hvor pindsvin risikerer at blive kørt over.

Foto: Ola Jennersten / WWF Sverige
Foto: Ola Jennersten / WWF Sverige

Pindsvinene er i tilbagegang mange steder i Europa. Danmarks pindsvin er formentlig også i problemer, frygter WWF Verdensnaturfonden og én af verdens førende pindsvineforskere, Sophie Lund Rasmussen, også kendt som Dr. Pindsvin. Sammen har de derfor startet kampagnen ”Danmarks Pindsvin” og en årlig national pindsvineoptælling for at kortlægge og hjælpe Danmarks pindsvin.

Over 15.000 danskere deltog i første pindsvineoptælling den 12. august 2023. Der blev registeret over 25.000 levende og døde pindsvin.

”Vi er fuldstændig overvældede over danskernes opbakning. Tusind tak til alle, der brugte noget af deres dag på at hjælpe os med at tælle pindsvin. Vi er bekymrede for pindsvinets overlevelse i Danmark. Nu får vi data, så vi hurtigst muligt kan sætte gang i en målrettet bevaringsindsats for pindsvinene, hvor der er behov for det," siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Interessen for pindsvineoptællingen var så stor, at danmarkspindsvin.dk i perioder ikke kunne følge med. Fejlen er nu rettet, og hjemmesiden er klar til næste store pindsvineoptælling lørdag den 10. august 2024.

Pindsvineforsker jubler – vil inddele Danmark i firkanter
De mange observationer fra hele landet gør det for første gang muligt at kortlægge pindsvinebestanden både lokalt og nationalt. Det glæder én af verdens førende pindsvineforskere, Sophie Lund Rasmussen, der til daglig forsker på Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) på Oxford Universitet og er gæsteforsker på Aalborg Universitet. Hun vil nu analysere de store mængder data, som senere skal bruges til forskning. 

”Jeg kan slet ikke få armene ned. Jeg er taknemmelig og stolt over, at danskere over hele landet tager ansvar for pindsvinene og har lyst til at bidrage til min forskning,” siger hun og fortsætter:

”Nu kan vi inddele Danmark i små firkanter, hvor bestandene af pindsvin kan sammenlignes over tid. Takket være danskerne har vi fået et mere præcist billede af, hvor pindsvinene er og ikke er – og om de er levende eller døde. Vi kan følge udviklingen fra år til år. Takket være analyseværktøjer ved vi, om et område består af for eksempel villaer, kolonihaver, motorveje, byer, marker eller søer. Så kan vi finde ud af, hvor vi skal sætte ind for at hjælpe pindsvinene. Det kan for eksempel være ved at reducere antallet af barrierer i landskabet eller lave korridorer mellem isolerede bestande.”

Mange trafikdræbte pindsvin
Knap 10 procent af de fundne pindsvin var døde. Især trafikken er yderst farlig for pindsvinene, oplyser Sophie Lund Rasmussen:

”Der er mange farer for pindsvin på farten. Når de færdes gennem et landskab, der er splittet af trafikerede veje, er der desværre stor risiko for, at de bliver kørt over. Jeg vil se på, hvor der er en stor andel af trafikdræbte pindsvin – såkaldte hotspots for påkørsler – men også på de steder, hvor danskerne slet ikke har fundet pindsvin. Så ser vi selvfølgelig på årsager og løsninger,” siger hun.

”Nu har vi for første gang data til at målrette vores indsats for pindsvinene. Men vi er afhængige af danskerne. Så vi håber, at befolkningen vil bakke op igen til næste sommer,” slutter Bo Øksnebjerg fra WWF Verdensnaturfonden.

Om pindsvineoptællingen

  • Opgørelsen fra danmarkspindsvin.dk omfatter pindsvin observeret lørdag den 12. august 2023. Registreringerne er fra perioden 12. august 2023 klokken 00.00 til 16. august 2023 klokken 10.30
  • Over 15.000 danskere deltog i pindsvineoptællingen
  • Knap 10 procent af de registrerede pindsvin blev fundet døde
  • Opbakningen fra danskere betyder, at WWF og Sophie Lund Rasmussen har fået data fra hele landet
  • Næste pindsvineoptælling foregår lørdag den 10. august 2024

Om WWF Verdensnaturfonden
WWF (World Wide Fund for Nature) er en af verdens største og mest indflydelsesrige miljøorganisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. Den danske afdeling, WWF Verdensnaturfonden, blev grundlagt i 1972 af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Læs mere på wwf.dk.

Om Sophie Lund Rasmussen
Sophie Lund Rasmussen, også kendt som Dr. Pindsvin, har arbejdet med pindsvin siden 2012, hvor hun som specialestuderende i biologi blev frivillig på en plejestation, hvor hun skulle give flaske til små forældreløse pindsvineunger. Arbejdet inspirerede hende til at skrive specialeopgave om pindsvin, og siden da har hun dedikeret sin forskning til at gøre en forskel for pindsvinene. I dag er hun Danmarks eneste pindsvineforsker, og hun forsker på Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) på Oxford Universitet. Hun er desuden gæsteforsker på Aalborg Universitet. Sophie Lund Rasmussen er desuden medlem af IUCN SSC Small Mammal Specialist Group og er én ud af to eksperter, der netop har færdiggjort en længeventet opdatering af det europæiske pindsvins status på IUCN’s rødliste for Europa, der offentliggøres senere i år. Du kan følge Dr. Pindsvins forskning på YouTube og Facebook.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Ola Jennersten / WWF Sverige
Foto: Ola Jennersten / WWF Sverige
Download
Foto: David Lawson / WWF UK
Foto: David Lawson / WWF UK
Download
Foto: Ola Jennersten / WWF Sverige
Foto: Ola Jennersten / WWF Sverige
Download
Foto: Pia Burmøller Hansen
Foto: Pia Burmøller Hansen
Download
Foto: Tine Reinholdt
Foto: Tine Reinholdt
Download

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Mille Gori og WWF vil lære børn og unge om naturens grønne gaver på BUSTER28.9.2023 07:10:00 CEST | Pressemeddelelse

Mille Gori fra Ramasjang er vært for en ny lærerig naturserie for børn og unge, som vises på filmfestivalen BUSTER. I ’Jagten på de grønne gaver’ rejser Mille Gori sammen med WWF Verdensnaturfonden til Uganda, hvor hun sammen med nye venner laver papir af elefantlort, besøger en naturklub for lokale børn, planter træer og beskytter vilde dyr. WWF håber, at naturserien kan vække børn og unges interesse for vores vidunderlige natur.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum