AIDS-Fondet

Struer: Palle Lykke Ravn nedbryder fordomme om hiv

Del

På torsdag tager Palle Lykke Ravn fra Struer til København, hvor han skal til fernisering på kunstudstillingen Positive portrætter. Han er en af de 13 personer med hiv på malerierne, som skal vise et nyt billede af hiv.

Palle Lykke Ravn er en af de 13 hiv-positive, som er med i Positive portrætter, der skal være med til at vise et nyt billede af hiv. Foto: Kaare Smith
Palle Lykke Ravn er en af de 13 hiv-positive, som er med i Positive portrætter, der skal være med til at vise et nyt billede af hiv. Foto: Kaare Smith Foto: Kaare Smith Foto: Kaare Smith

Lad os male et nyt billede af livet med hiv. Sådan lød AIDS-Fondets opfordring til kunstmaler Mathilde Fenger, som er kunstneren bag udstillingen Positive portrætter, der har fernisering på Københavns Rådhus torsdag den 17. august.

Udstillingen består 12 portrætter på hver halvanden gange to meter. Et af portrætterne er af Palle Lykke Ravn fra Struer, som stiller op, fordi han gerne vil fjerne det tabu, som bliver ved med at hænge ved hiv. 

Malet ind i historien
Med de 12 portrætter indskriver Mathilde Fenger fortællingen om hiv i Danmarkshistorien, og samtidig er hun med til at vise, hvordan det er at leve med hiv i dag.

Det har været vigtigt for flere af de medvirkende at vise, at man kan leve et godt liv med hiv i dag, men at der er behov for at sætte fokus på tabuet omkring sygdommen.

- Jeg var ni år, da jeg og 90 andre danske blødere blev smittet med hiv gennem vores livsvigtige blødermedicin - 24 af os overlevede til i dag. Der var mange hårde år, hvor døden var tæt på, men i dag har vi et liv næsten som alle andre, siger Palle Lykke Ravn.

Palle Lykke Ravn har brugt sig selv og sin historie i kampen mod frygten og fordommene, der er omkring hiv. Derfor sagde han ja med det samme, da han blev spurgt, om han ville være med i Positive portrætter.

- I dag er jeg 47 år, er gift og er far til tre drenge, noget der virkede som en uopnåelig drøm i mange år. Det er mit håb, at vi kan få smidt fordommene om hiv og aids i skraldespanden. De hører en anden tid til.

Omgærdet af tabu
Hiv og aids er ikke noget, vi taler om. De færreste af os kender nogen, der har hiv. Og de fleste af os har et billede af, at det er noget, som var et stort problem for mange år siden – eller langt fra hvor vi bor.

Men for 6.800 mennesker herhjemme er hiv ikke et falmet billede fra fortiden. De lever med sygdommen.

- Det er ikke længere en dødsdom at få hiv, og de fleste lever et godt liv med sygdommen, men der et tabu, som bliver ved med at klæbe til sygdommen. Det skal vi gøre op med, for tabuet gør det svært for mange at leve med hiv, siger Lars Christian Østergreen, der er direktør i AIDS-Fondet.

Han forklarer, at frygten og fordommene lever videre, selvom der er sket en enorm udvikling medicinsk, og vi i dag ved meget mere om sygdommen.

- Det er som om vores billede af hiv er frosset på det tidspunkt, hvor de store aids-kampagner stoppede, og der ikke længere blev talt om hiv og aids. Vores billede af hiv er sammen med frygten og fordommene gået i arv, så unge vokser op med vores opfattelser fra dengang, siger Lars Christian Østergreen.

Udstillingen Positive portrætter kan se på Københavns Rådhus fra den 17. til den 24. august. Derefter er planen, at den skal rundt i landet og senere indgå i undervisning på social- og sundhedsuddannelserne.

Hovedsponsor for udstillingen er Gilead Sciences. Øvrige sponsorer er GSK, Gangstedfonden og Københavns Kommune.

FAKTA:
Når man er i behandling for hiv, falder mængden af virus så meget, at man ikke kan give hiv videre til andre. Heller ikke hvis man har sex uden kondom.

Hiv er en forkortelse for Human Immundeffekt Virus. På dansk kan man sige, at hiv er en virus, som angriber immunforsvaret hos mennesker.

Aids er en diagnose, man kan få, hvis man har hiv og bliver ramt af nogle bestemte sygdomme, som kun kan udvikle sig, når ens immunforsvar er svækket.

Om Mathilde Fenger
Mathilde Fenger har med sit kunstneriske virke revitaliseret historiemaleriet og vist, at genren både er vigtig og relevant i det 21. århundrede.

Mathilde Fenger har tidligere skabt en serie værker samt hovedværket ’Transition’ (2012) til Det Nationalhistoriske Museum af den danske tilstedeværelse i Afghanistan, ligesom hun senest i 2021-2022 malede en ikonisk serie samtidshistoriske malerier om Nordsøens liv og mennesker.

Derudover har Mathilde Fenger skabt historiemaleriet ’Justitia’ af rigsretssagen mod tidligere minister Inger Støjberg.

Hun har desuden portrætteret både H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsessen.

Kontakter

Vedhæftede filer

AIDS Fondet

AIDS-Fondet er en humanitær organisation, som arbejder for en verden, hvor ingen smittes med hiv, og hvor man kan have et godt liv, hvis man lever med hiv.
Organisationen blev stiftet i 1985, hvor der var behov for en privat organisation, der kunne rejse penge til forskning, information og patientstøtte.
Gennem årene er flere indsatser kommet til, og AIDS-Fondet er i dag den danske organisation, der arbejder dedikeret med bekæmpelse af hiv/aids – både nationalt og internationalt.

AIDS-Fondets formål er at:

  • forebygge hiv/aids
  • styrke forskningen i sygdommen
  • arbejde for bedre vilkår for mennesker, der lever med hiv
  • informere og rådgive befolkningen om hiv/aids til befolkningen
  • arbejde for sundheden blandt fondets målgrupper

Følg pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye