Det Kongelige TeaterDet Kongelige Teater

Det Kongelige Kapel fylder 575 år

Del

Verdens ældste orkester, Det Kongelige Kapel, fejrer i denne sæson sit 575-års jubilæum med fire helt særlige symfonikoncerter og nykomponerede kammerværker. Jubilæumsfejringen åbner med en storstilet opførelse af Verdis Requiem dirigeret af Bertrand de Billy.

Foto: Marco Borggreve

Det Kongelige Kapel fylder i denne sæson 575 år. Det historiske orkester fejrer jubilæet ved fire symfonikoncerter med musik fra de forskellige kunstarter, som Kapellets repertoire gennem historien har spændt over – opera, ballet, koncerter og musik til skuespil. Jubilæet vil også blive markeret ved orkestrets kammerkoncerter, hvor der til hver af koncerterne er bestilt helt nykomponerede værker inspireret af Det Kongelige Kapel og dets lange historie.

En lang, traditionsrig og indimellem kulørt historie
Det Kongelige Kapel er verdens ældste orkester – intet andet orkester har en så lang og traditionsrig historie. Orkestrets historiske rødder strækker sig helt tilbage til 1448 til trompeterkorpset ved Christian I’s hof.

Siden Det Kongelige Kapels begyndelse er hver musiker blevet tildelt et nummer, der fastslår deres plads i Kapellets historie. Nummer 1, 2 og 3 var trompetisterne Walther, Andreas og Hans, der blev ansat i 1448, og den senest ansatte musiker har nummer 1082. Blandt Det Kongelige Kapels mere end 1000 medlemmer gennem tiden er berømte komponister som Carl Nielsen, John Dowland og Heinrich Schütz.

Det Kongelige Kapels lange historie er også fuld af kulørte fortællinger om musikere, der måtte indgå i beredskabet i krigen mod svenskerne, andre blev fængslet eller henrettet for vold og drab på kolleger, en ved navnet Mozart Petersen faldt i kanalen og druknede på grund af for mange romtoddyer, og i 1556 blev musicus og sanger Adrian Petit Coclicus dømt for bigami.

Det Kongelige Kapel er særlig berømt for sin strygerklang, og mange store dirigenter og komponister har i årenes løb arbejdet med Kapellet, og samarbejdet har også inkluderet medlemmer af Kongehuset – Kong Frederik IX har dirigeret orkestret ved flere lejligheder, og Prins Henrik har været solist. I sæson 2024/2025 tiltræder Marie Jacquot som Det Kongelige Kapels chefdirigent.

Jubilæumsfejringen åbner med Verdis Requiem
Det Kongelige Kapels jubilæumsfest åbner med Verdis Requiem, der er lige så lidenskabeligt som hans operaer. Værket kræver store, dramatiske stemmer, et stort Verdi-orkester og hele følelsesregistret er i spil. Verdis kæmpeværk opføres med et internationalt firkløver af solister, Det Kongelige Kapel, Det Kongelige Operakor og Malmö Operakör med den franske dirigent, Bertrand de Billy i spidsen.

Verdis Requiem synges på latin med danske overtekster.

Verdis Requiem | Koncert 25/8 2023 (koncerten er udsolgt)
Læs mere om Verdis Requiem HER

Medvirkende
Dirigent: Bertrand de Billy
Guankun Yu, sopran
Judit Kutasi, mezzosopran
SoekJong Baek, tenor
Alexander Vonogradov, bas
Det Kongelige Kapel
Det Kongelige Operakor
Malmö Operakör

Det Kongelige Kapel øvrige jubilæumskoncerter i sæson 2023/2024:

Symfonikoncert: Festkoncert – Det Kongelige Kapel 575 år
Symfonikoncert: Nytårskoncert i Operaen
Symfonikoncert: Balletmusikkens mestre
Symfonikoncert: Nordisk drama med Osmo Vänskä

Kammerkoncert: #1 – med nyt værk af Marianna Filippi
Kammerkoncert: #2 – med nyt værk af Matias Vestergård
Kammerkoncert: #3 – med nyt værk af Aya Yoshida
Kammerkoncert: #4 – med nyt værk af Bo Holten

Læs mere om Det Kongelige Kapel HER

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye