Røde Kors

Tre danske sygeplejersker modtager international hæder

Del

Den 15. august 2023 uddeles den internationale Florence Nightingale-medalje hos Røde Kors i Danmark. Medaljen er en hæder til sygeplejersker, som har udvist exceptionelt mod og opofrelse til fordel for mennesker i lande hærget af konflikt og katastrofer. I år overrækkes medaljen til tre danske sygeplejersker.

De færreste kan skrive adskillige udsendelser på deres cv, som de tre danske Florence Nightingale-medaljetagere. Ad flere omgange har Kamma Skaarup, Mie Ravnemose Terkelsen og Rikke Dalsted rejst ud i verden med henholdsvis Læger Uden Grænser og Røde Kors for at hjælpe mennesker i lande ramt af konflikter og katastrofer. 

”Modige, stærke og dygtige sygeplejersker, der træder til, er afgørende for vores hjælp til ofre for krig og katastrofer rundt i verden. Det glæder mig derfor, at Rikke Dalsted, Kamma Skaarup og Mie Ravnemose Terkelsen anerkendes og hædres med den prestigefyldte Florence Nightingale-medalje for deres store indsats for mennesker i nød,” siger vicegeneralsekretær i Røde Kors, Lene Krogh. 

Netop derfor får de tre ildsjæle nu overrakt Florence Nightingale-medaljen den 15. august 2023 på Røde Kors i Danmarks landskontor i København. Medaljen blev stiftet i 1912 og uddeles af Internationalt Røde Kors hvert andet år. Florence Nightingale-medaljen anses for at være den fineste udmærkelse for sygeplejersker. 

”Florence Nightingale-medaljen er den fornemste udmærkelse, en sygeplejerske kan få. Ligesom Florence Nightingale har Mie Ravnemose Therkelsen, Rikke Dalsted og Kamma Skaarup været med til at redde liv og gøre en stor forskel for mennesker i nød. De har vist, hvad sygeplejersker kan og gør. Både herhjemme og ude i verden,” siger Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen. 

Mød medaljemodtagerne
Rikke Dalsted
på 51 år er sygeplejerske med ph.d. og kandidatgrad i sociologi og katastrofehåndtering. Hun er ansat i Røde Kors i Danmark, hvor hun siden 2020 har ledet Sundhedsklinikken, der er et sundhedstilbud for mennesker i Danmark uden dansk CPR-nummer og derved ingen adgang til det danske sundhedsvæsen. Personalet og de mange frivillige i klinikkerne tilbyder grundlæggende sundhedspleje til afviste asylansøgere, migranter og ofre for menneskehandel. Rikke Dalsted har desuden været udsendt som sundhedskoordinator under covid19-epidemien i Kenya i foråret 2020 og har arbejdet med at implementere sundhedsprogrammer i Sydsudan i 2015-2016 samt i Libyen i 2014, hvor hun især har arbejdet med flygtninge. 

Kamma Skaarup på 51 år er anæstesisygeplejerske og arbejder for Læger uden Grænser (MSF) i Danmark. Hun står for rekruttering og udsendelse af læger, sygeplejersker, jordemødre og andet sundhedspersonale til internationale MSF-projekter. I 2022 har hun selv været udsendt til i Hviderusland for at vurdere og sikre sundhedsbehov for ukrainske flygtninge og migranter, der var strandet ved grænsen til Polen. Kamma Skaarup har i 2020 været ansvarlig for medicinske interventioner ved nødhjælpsindsatsen for covid19-epidemien i MSF-projektet i Moria-lejren på Lesbos i Grækenland. I 2016 var hun med MSF's skib "Dignity 1" i Middelhavet, hvor hun arbejdede i redningsteamet og reddede flygtninge og migranter til søs, håndterede massetilskadekomne og behandlede ofre for seksuel vold og tortur. Fra 2011-2014 var hun anæstesisygeplejerske i MSF-projekter i Port Harcourt og Jahun i Nigeria, i Aweil i Sydsudan og i Khost og Dasht-e-Barchi i Afghanistan. Hun arbejdede blandt andet med traumepatienter og i fødeafdelinger. 

Mie Ravnemose Terkelsen på 38 år er ansat på akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital og har siden 2015 været på flere udsendelser med Læger uden Grænser (MSF). Med MSF har Mie Ravnemose Terkelsen været udsendt til Pakistan i 2022-2023 i forbindelse med oversvømmelser og flygtninge. Hun har i to omgange været udsendt til Nigeria for at træne lokalt personale til at arbejde med ernæringsproblemer og koleraepidemi. I flere omgange har Mie Ravnemose Terkelsen været udsendt til Moria-flygtningelejren på Lesbos i Grækenland. Hun har også været udsendt til Al Awda Hospital i Gaza i Palæstina. I 2015 var Mie Ravnemose Terkelsen udsendt med Forsvaret til Sierra Leone blandt andet som led i kampen mod Ebola.   

Fakta om Florence Nightingalemedaljen: 

  • Medaljen blev stiftet i 1912 for at mindes Florence Nightingale og anerkende det uegennyttige arbejde, hun udførte som sygeplejerske under Krimkrigen fra 1854 til 1856  

  • Tre danske sygeplejersker modtager i år Florence Nightingale-medaljen

  • Medaljen uddeles hvert andet år af Internationalt Røde Kors

  • 47 danskere har modtaget medaljen siden dens stiftelse 

  • I år modtager 37 sygeplejersker fra 22 forskellige lande medaljen 

Pressekontakt: 

Kommunikationsmedarbejder fra Røde Kors, Daniel Hinchely, kan kontaktes på tlf. 31 75 78 32 eller dahin@rodekors.dk. De tre medaljemodtagere kan kontaktes for interview efter aftale med Daniel Hinchely. 

Pressen er inviteret til prisoverrækkelsen den 15. august klokken 13 til 16 ved Røde Kors på Blegdamsvej 27, 2100. Pressen må meget gerne melde, om de kommer, på dahin@rodekors.dk inden overrækkelsen. 

Kontakter

Røde Kors pressetelefonrodekors.dk/presse

Tlf:3529 9699

Om Røde Kors

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

80-års jubilæumsfejring i Røde Kors: Besøgstjenesten fylder 60 år og Vågetjenesten fylder 20 år.5.5.2025 17:46:53 CEST | Pressemeddelelse

6. maj er en helt særlig dag i Røde Kors i Danmark. Her fejres der nemlig runde fødselsdage for hele to store sociale aktiviteter: Besøgstjenesten, hvor frivillige over hele landet besøger primært ældre, der mangler én at tale med. Og Vågetjenesten, hvor frivillige våger over døende og skaber ro og tryghed i den sidste tid. Pressen er velkommen til fejringen 6. maj kl. 15-17 på Blegdamsvej 27, 2100 København Ø. Tilmelding til Line Nørremark, telefon 2012349

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye