Hvordan skal dansk landbrug navigere under de politiske klima-ambitioner?

Ifølge seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet Henning Otte Hansen, som har beskæftiget sig indgående med dansk landbrug i mere end tredive år, står dansk landbrug over for to mulige scenarier.
-Helt overordnet bliver det valget mellem at begrænse landbrugsproduktionen for at nedbringe CO2-udledningen ved fx at reducere antallet af især kvæg, som udleder mest CO2, eller på den anden side satse på, at det lykkes at udvikle nye teknologier, der kan fastholde den nuværende produktion, siger han.
To scenarier for dansk landbrug
I det første scenarie, som Henning Otte Hansen nævner, vil man, som New Zealand allerede har konkrete planer om, ende med at have færre køer og dermed udlede mindre metan, men det scenarie giver han ikke de store odds i Danmark.
-Danmark har en betydelig landbrugs- og fødevareeksport og holder hånden under mange job, så der bliver næppe politisk flertal for en reduktion foreløbigt. Og ser vi på de danske fødevarevirksomheder, som grundlæggende ejes af landmænd, er de langt fremme med at begrænse udledningerne, siger Henning Otte Hansen.
Ender politikerne med at vælge første scenarie, vil mange stalde og produktionsanlæg ifølge seniorrådgiveren blive reduceret i værdi.
-Jeg har meget svært ved at forestille mig, at man bliver enige om at skære den animalske produktion ned fra den ene dag til den anden. Jeg tror, man vil satse på kloge løsninger for at bevare job og eksportindtægter, fortæller Henning Otte Hansen.
Kunstig kød og mælk i laboratorier
Han nævner dog en teknologisk udvikling, som allerede er i gang, og som i løbet af en længere årrække måske vil betyde, at den animalske produktion kan blive reduceret alligevel.
-Man kan allerede producere kunstigt kød, selvom det ikke rigtigt har vundet indpas endnu, men det er nok ikke utænkeligt, at forskningen og udviklingen i animalske alternativer på et tidspunkt når et niveau, hvor det i et eller andet omfang vil kunne erstatte kød, og med en stigende verdensbefolkning og bindende klimamål fra stadig flere nationer kan vi ikke afskrive et scenarie, hvor behovet for ”naturligt” kød bliver mindre, siger Henning Otte Hansen.
Det samme gælder mælkeproduktionen, hvor mælk, fremstillet i laboratorier, kan blive virkelighed. Men indtil videre skal man ikke være bekymret, hvis man driver et kvæglandbrug, så længe man ikke har en afskrivningshorisont på mere end tyve år, mener Henning Otte Hansen.
-Man kommer givetvis til at udvikle teknologier, som gør, at man kan bevare den nuværende produktion, fx nye fodertilsætninger eller udsugning af metan, men det kommer til at tage tid. Men vi har ikke tradition for at lave hurtige, markante ændringer af vilkår for landbruget, og her følger vi sådan set resten af EU og verden, siger Henning Otte Hansen.
Ændringer tager lang tid
Den analyse deler landbrugsmægler Gustav Winther, der er indehaver af Nybolig Landbrug Gustav Winther i Randers.
-Jeg mener, man som dansk landmand bør kunne føle sig tryg. Dansk landbrugsjord står i høj kurs, og behovet for fødevarer vil kun stige i de kommende år, men det er klart, at den animalske produktion påkalder sig stor opmærksomhed i øjeblikket, siger Gustav Winther.
Han mener, at det endnu mere end tidligere er påkrævet, at man som professionel landmand har gennemarbejdede forretningsplaner, der tager afsæt i den fremtid, som bæredygtighedsdagsordenen kommer til at diktere.
-Vi kommer uden tvivl til at producere masser af animalske produkter mange år endnu, for det er, hvad eksportmarkederne efterspørger og vil fortsætte med at efterspørge, men vi bør hele tiden orientere os mod den politiske stemning, så vi ikke kaster os ud i investeringer, der kan vise sig at være for optimistiske, siger Gustav Winther.
Ifølge Henning Otte Hansen kommer vilkårene for dansk landbrug i høj grad til at blive bestemt af, hvad der sker på den globale scene.
-Danmark er et lille land, en lille økonomi, og vi følger i reglen EU’s linje, og historisk tager det lang tid at ændre kurs på et så stort område som landbrugspolitikken. Derfor er det min vurdering, at dansk landbrug vil have god tid til en eventuel omstilling, som vil påvirke produktionsapparatet, siger Henning Otte Hansen.
Billeder
Information om Nybolig Landbrug
Hos Nybolig Landbrug er vi specialister i at rådgive vores kunder om køb og salg af landbrugsejendomme. Vi kender landbrugsmarkedet særdeles godt – både lokalt og på landsplan – og dækker alle ejendomstyper. Det gælder alt lige fra produktionsejendomme og planteavlsgårde over fritids- og lystejendomme til speciallandbrug, skovbrug og landbrugsjord.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Sjællandsk landbrug solgt for over 100 millioner1.5.2025 10:19:37 CEST | Pressemeddelelse
Indimellem koster det en bondegård at købe et landbrug. Hømgården nær Ringsted er netop blevet solgt i den hidtil største landbrugshandel i 2025. Berg Risager fra Nybolig Landbrug har sammen med sit team stået for salget. Køberen er landmand Anders Frandsen fra Borup, som med handlen erhverver i alt 392 hektar dyrkbar jord fordelt på tre matrikler.
Dansk landbrug ved en skillevej: Skal prisen på landbrugsjord op eller ned?25.4.2025 12:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Er det nu, du skal sælge din ejendom? Få eksperternes bud på, hvordan bl.a. den grønne trepartsaftale og interessen fra eksterne investorer kommer til at påvirke jordpriserne fremover.
Etableringsstøtte er en vigtig håndrækning til de unge20.4.2025 12:42:05 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 23. april udløber fristen for unge landbrugere og gartnere til at søge etableringsstøtte.
Line er landet på rette hylde25.11.2024 14:49:03 CET | Pressemeddelelse
Som landbrugsmægler hos Nybolig Landbrug Holstebro – Viborg kan Line Skovgård Kristensen forene flere af sine kompetencer og interesser.
En aftale, der vil forandre vores landbrugsland2.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nyligt indgåede grønne trepartsaftale indfører en afgift på landbrugets drivhusgasudledninger og udtager 15 procent af den samlede landbrugsjord. Læs her, hvordan en landmand, en långiver, en politiker og en landbrugsmægler vurderer implikationerne for fremtidens danske landbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum