Flere får tilbudt plads på populære ingeniøruddannelser
3.801 ansøgere har i år fået tilbud om optagelse på en uddannelse på Aalborg Universitet (AAU). En af de rigtig gode nyheder i år er, at flere ansøgere er blevet tilbudt en studieplads på en af AAUs populære civilingeniøruddannelser.

Natten til fredag har 3.801 ansøgere fået tilbudt en studieplads på Aalborg Universitet (AAU). I år kan AAU tilbyde flere studiepladser på civilingeniøruddannelserne.
Antallet af tilbudte pladser på civilingeniøruddannelserne er steget med 5,0 procent. Det er særligt positivt, da arbejdsmarkedet efterspørger specialistkompetencer inden for ingeniørfaget.
”Jeg er rigtig stolt over, at vi i år kan tilbyde endnu flere ansøgere en studieplads på en af vores mange civilingeniøruddannelser. Samfundet, og Nordjylland, mangler ingeniører i stor stil, og derfor er det glædeligt, at vi kan være med til at imødekomme efterspørgslen”, siger prorektor Anne Marie Kanstrup og tilføjer, at Aalborg Universitet de seneste seks år er kåret som Europas bedste ingeniøruniversitet af den internationale rangliste ’Best Global Universities’.
Årets optagelsestal viser desuden, at næsten halvdelen af alle ansøgere, der får tilbudt en studieplads, bliver tilbudt en plads på én af AAUs 54 STEM-uddannelser, der omfatter uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik. I alt tilbydes 1.794 ansøgere en STEM-studieplads, hvilket svarer til 47,2 procent af det samlede antal, der får tilbud om en studieplads på AAU. Det er en lille stigning sammenlignet med sidste år.
Ansøgerne har opdaget nye uddannelser
Udover en positiv udvikling på civilingeniøruddannelserne, viser årets opgørelser over tilbudte studiepladser, at ansøgerne har fået øje på nye uddannelser ud over de populære, etablerede uddannelser. Især AAUs nye diplomingeniøruddannelse i Design og Anvendelse af Kunstig Intelligens er kommet godt fra start med 25 tilbudte studiepladser ud af 45.
Derudover oplever uddannelserne Bæredygtige Byggeprocesser og Cyber- og Computerteknologi også fremgang i antal tilbudte pladser.
”Det gør mig rigtig glad, at vores nye uddannelser er kommet godt fra start. Vi tilpasser løbende vores uddannelsesportefølje ift. samfundets behov, og årets optagelsestal viser, at ansøgerne interesserer sig for at finde løsninger på nogle af verdens store udfordringer som eksempelvis klimakrisen, energikrisen og IT-sikkerhed”, siger Anne Marie Kanstrup.
Ledige studiepladser på beslægtede uddannelser
Igen i år må AAU afvise rigtig mange kvalificerede ansøgere, og i år får mere end 2.400 afslag i årets optagelsesrunde. For de afviste ansøgere er der stadig mulighed for at søge om optagelse på andre studier med ledige studiepladser.
”Vi har ledige studiepladser, og derfor opfordrer jeg afviste ansøgere til at kigge på beslægtede uddannelser. Fx bliver vi nødt til at afvise mange ansøgere til medicinstudiet, men vi har ledige pladser på sundhedsteknologi og bioteknologi. Vi har dygtige vejledere, som sidder klar ved telefonen til at hjælpe ansøgerne med at se de mange relevante og spændende, alternative muligheder”, fortæller Anne Marie Kanstrup.
Medicin og psykologi er stadig populære
Igen i år er medicin og psykologi de mest populære uddannelser blandt ansøgerne på Aalborg Universitet. I år har 1.990 søgt om plads på medicinstudiet, mens 1528 har søgt om optagelse på psykologi.
Top 3 mest søgte uddannelser
• Medicin: 1990 (tilbudt optag til 188)
• Psykologi: 1528 (tilbudt optag til 197)
• Jura: 948 (tilbudt optag til 168)
FAKTA:
Tilbud om studieplads ved AAU
Den 28. juli 2023 er der blevet tilbudt optagelse til 3.801 kommende studerende. Der er blevet tilbudt optagelse til alle kvalificerede ansøgere på 69 ud af 78 bachelor- og professionsbacheloruddannelser, hvilket svarer til 88,5 procent af de udbudte uddannelser. I 2022 tilbød Aalborg Universitet optagelse til alle kvalificerede ansøgere på 63 ud af 76 uddannelser, hvilket svarede til 82,9 procent af de udbudte uddannelser.
1. prioritetsoptagne ved Aalborg Universitet
Aalborg Universitet modtog den 5. juli 2023 i alt 4.320 1. prioritetsansøgninger, hvilket svarer til 32,3 % af det samlede antal ansøgninger. I 2022 modtog Aalborg 4.349 1. prioritetsansøgninger, hvilket svarede til 30, 7 % af det samlede antal ansøgninger.
Nøgleord
Kontakter
Presserådgiver Jane Grønning Johansen
Mail: janegj@adm.aau.dk
Telefon: 9356 2377
Presserådgiver Jeannette Bylov
Mail: jmb@adm.aau.dk
Telefon: 2423 0566
Billeder

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum