Ny analyse: Elever med lave skolekarakterer dropper oftere ud
Op mod halvdelen af eleverne på vvs- og elektrikeruddannelserne dropper ud undervejs. Ny analyse peger på sammenhæng mellem lave karakterer i dansk og matematik i folkeskolen og risiko for frafald.

Ud af det samlede antal, der begynder på en erhvervsuddannelse som elektriker eller vvs-energispecialist, falder op mod halvdelen af dem fra undervejs. Ny analyse af frafaldet peger på, at der er en vis sammenhæng med lave karakterer i matematik og dansk ved folkeskolens afgangseksamen og risikoen for at droppe ud.
- Resultatet peger på, at begge erhvervsuddannelser har et højt fagligt niveau, men samtidig bliver det også tydeligt, at der desværre bliver optaget elever på uddannelserne, som er for svage rent fagligt til at gennemføre, siger Jannik Blumensaadt, uddannelseskonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.
Dobbelt så mange frafald
Den nye undersøgelse går dybere ind i sammenhængen mellem folkeskolekarakterer og fuldførelse af erhvervsuddannelsen. Her bliver billedet tydeligt, når man sammenligner med de elever, der har fået mellem 2 og 4 i eksamenskarakter i dansk og matematik med de elever, der har fået en højere karakter.
Hos elektrikerne når 50 procent aldrig ud i virksomhedspraktik, før de dropper ud, hvis de har fået mellem 2 og 4 i matematik. Kun 35 procent i den gruppe gennemfører uddannelsen.
Til sammenligning gennemfører 72 procent af de elever, der har fået 10 eller derover i matematikeksamen fra grundskolen.
Samme tendens ses på vvs-energiuddannelsen, hvor både dansk- og matematik-karaktererne boner ud i sammenligningen. Omkring halvdelen af eleverne med de dårligste karakterer ender med et svendebrev, mens langt hovedparten af elever med 10 eller derover i matematik eller dansk gennemfører uddannelsen.
- Det er en bekymrende tendens, da virksomhederne skriger på kvalificeret arbejdskraft, og udfordringen bliver ikke mindre de kommende år. Derfor er det vigtigt at få nedbragt de tårnhøje frafaldsprocenter, siger Jannik Blumensaadt.
Få dropper ud i virksomhedspraktikken
Samtidig er det interessant at se på, hvornår eleverne falder fra i uddannelsesforløbet. Her er der enkelte forskelle mellem de to uddannelser.
Ud af det samlede frafald blandt elektrikerne på 48 procent, så falder 30 procent fra i løbet af grundforløb 2. Kun seks procent falder fra i løbet af første praktikperiode ude i virksomheder. Efterfølgende ender 12 procent med at sige farvel til uddannelsen, før de har fået svendebrevet i hånden.
Blandt vvs-energispecialisterne er det 43 procent, der samlet set dropper ud i løbet af uddannelsen. De fordeler sig på 19 procent, der hopper fra på grundforløb 2. I løbet af første praktikperiode forsvinder fem procent, mens 19 procent dropper ud i løbet af den sidste del af uddannelsen.
- Analysen peger med andre ord på, at det særligt er på erhvervsuddannelserne, der er brug for at sætte ekstra kræfter ind for at få nedbragt de høje frafaldsprocenter. Det gælder både ved indgangen til uddannelsen og ved at styrke skolernes pædagogiske indsats undervejs, siger Jannik Blumensaadt.
Frafaldsanalysen er udgivet i juli af EVU (El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat) med brug af data fra Danmarks Statistik og Styrelsen for It og Læring. Derudover er der suppleret med interviews med en række af de frafaldne elever.
Læs hele undersøgelsen for elektrikeruddannelsen og vvs-energispecialist-uddannelsen
Yderligere info, kontakt:
Jannik Blumensaadt, konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne: 77 41 15 85 / jbl@tekniq.dk
Kontakter
Michael DegnPresseansvarlig
Tlf:77424227mdc@tekniq.dkOm TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ
TEKNIQ: Ny aftale er et nybrud for fremtidens faglærte6.5.2025 20:57:13 CEST | Pressemeddelelse
Den nye politiske aftale om erhvervsuddannelserne er et hårdt tiltrængt kvalitetsløft, der vil komme både lærlinge og virksomheder til gavn, mener erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Varmepumpesalget fordoblet på et år – men langt fra rekordniveau28.4.2025 11:14:09 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne er kommet ud af skyggerne fra energikrisen og for alvor begyndt at skrotte deres gamle olie- og gasfyr til fordel for varmepumper igen. Det er godt for den bæredygtige opvarmning, men der skal meget mere til for at komme i mål med den grønne omstilling, mener erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Lav efterspørgsel i metalindustrien24.4.2025 09:35:11 CEST | Pressemeddelelse
Særligt metalindustrien er ramt af en tendens med færre ordrer og mindre mangel på medarbejdere, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er en træls udvikling for både virksomheder og samfund, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Grønt gearskifte i erhvervslivet: Flere vælger elvarebiler16.4.2025 07:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af elvarebiler i Danmark er steget markant det seneste år – erhvervsorganisationen TEKNIQ roser det grønne valg, men advarer mod stopklodser.
TEKNIQ: Nødvendigt opgør med jobcenterregimet9.4.2025 12:37:42 CEST | Pressemeddelelse
Den nye aftale på beskæftigelsesområdet er et vigtigt skridt mod et system, der sætter mennesker før proces. Ifølge erhvervsorganisationen TEKNIQ er tiden inde til at rydde op og give både borgere og virksomheder en mere enkel og meningsfuld indsats.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum