Haveselskabets bedste råd til at gøre haven og altanen ferieklar
Undgå at havens eller altanens planter og blomster er visne, når du kommer hjem fra ferie – eller gør det nemt for en ”have-sitter” at passe haven for dig, mens du er væk.
Selv om du rejser væk i ferien, behøver du ikke frygte at komme hjem til slukørede planter, meterhøjt ukrudt eller visne krukkeblomster. Du kan nemt gøre haven ferieklar eller forberede den til at blive passet af en ”have-sitter”, forklarer Louise Møller, fagredaktør i Haveselskabet.
”Der er kommet en del regn, og der er udsigt til mere, så nu gror haven igen efter tørken, og der er gang i både græsplænen og ukrudtet. Så behovet for vanding er ikke helt så stort nu, som for bare en uge eller to siden. Men det er en rigtig god idé, hvis man kan få en nabo til at kigge efter haven eller altanen og vande de planter, der har behov,” siger hun.
Haveselskabet er en landsdækkende non-profit-forening, der arbejder for at udbrede viden om haven og skabe fællesskab mellem haveejerne. Feriepasning af hinandens haver er noget, der samler mange haveejere på tværs af vejen eller i kvarteret – men mange bliver også i tvivl om, hvor haven har brug for en hjælpende hånd, når den er alene hjemme.
”Havens planter er generelt robuste. Uanset om man får sin have eller altan passet, kan planterne måske hænge lidt med hovedet, når man kommer hjem igen, men der skal rigtig meget til, at de dør helt. De mest udsatte planter, som har svært ved at klare sig uden vanding, er krukkeblomsterne, siger Louise Møller, men understreger, at man alligevel skal give dem en chance til.
”Kommer man hjem til en hortensia i krukke, der hænger og har fået brune blade, så smid den endelig ikke ud. Ofte vil den kunne overleve og blive flot igen til næste år,” siger hun.
Det skal du tjekke, inden du tager på ferie fra haven:
Krukker og altankasser
Stil krukkerne i skygge eller halvskygge. Så kan de nøjes med at få vand hver anden eller tredje dag. Når de står i skygge, sætter de ikke helt så mange nye skud og ser måske lidt kedelige ud, når du kommer hjem – men de skal nok komme igen. Vand dem godt igennem, før du tager af sted.
Selvvander
Lav en selvvander til krukkerne. Er du kun væk i en lille uges tid, kan du nøjes med denne løsning. Er du væk i længere tid, kan en have-passer skifte selvvanderen og dermed nøjes med at komme forbi hver fjerde-femte dag. Du kan lave din egen selvvander af en stor sodavandsflaske, som du fylder med vand og sætter med bunden i vejret i krukken. Det afgiver vand over nogle dage.
Drivhus
Åbn vinduer og døre i drivhuset, så der ikke bliver for varmt. Dyrker du afgrøder direkte i jorden eller i kapilærkasser, skal der helst vandes hver fjerde eller femte dag. Dyrker du i krukker, skal planterne vandes dagligt eller udstyres med en stor selvvander, som fyldes cirka hver fjerde dag.
Køkkenhave
Dæk gerne den bare jord med græsafklip – det holder på jordens fugtighed og betyder, at der ikke skal vandes helt så meget. Medmindre der falder meget regn, skal køkkenhaven gerne vandes løbende. Mange afgrøder er klar til høst i sommerferien, så høst løs, inden du tager på ferie. Frys noget ned, forær lidt til naboerne og tag en masse med på ferie, så der er ærter og salat til de første feriedage – eller lad din have-passer spise løs af de friske grøntsager som tak for hjælpen.
Græsplænen
Efter flere ugers tørke gror græsset igen. Hvis der er kommet skader efter tørken, så vent til august med at lappe på den. Om den skal klippes, før du tager på ferie, er en smagssag – den kan sagtens tåle at blive langhåret, mens du er på ferie.
Ukrudt
Gå haven efter for ukrudt, før du tager af sted. Er du af sted i to-tre uger, kan ukrudtet både nå at blomstre og smide frø og gøre det til en kæmpe opgave at få bugt med det, når du kommer hjem.
Stauder
Mange stauder er afblomstret og ser lidt kedelige ud. Klipper du dem tilbage nu, kan de sætte nye blade og måske blomstre igen, når du er hjemme fra ferie. Det gælder især stauder som storkenæb, staudesalvie, lodden løvefod og katteurt.
Vand til dyrene
Husk at fylde fuglebadet godt op, så dyr og insekter kan slukke tørsten, mens du er væk.
BONUSINFO
Har du nyplantede træer eller andre planter, er det vigtigt at de bliver vandet godt igennem, før du tager på ferie, og bliver vandet løbende, mens du er af sted.
Er du i tvivl om, hvilke planter, der har særligt brug for vand eller sagtens kan undvære, mens du er på ferie, så læs Haveselskabets gode råd om vanding i sommervarmen og inden du tager på ferie her eller Haveselskabets guide til vanding i haven her
Nøgleord
Kontakter
Bente Yde EnertPresse- og kommunikationschef
Tlf:40 40 24 20be@haveselskabet.dkLouise MøllerFagredaktør
Tlf:45 27 11 19lm@haveselskabet.dkLinks
Det Kgl. Danske Haveselskab – Haveselskabet
Haveselskabets medlemmer er lige så forskellige som deres haver - haveglæden den deler de. Nogen er til vildt pæn have, andre til køkkenhave. Haveselskabet er en NGO, der har til formål at fremme interessen og kendskabet til at dyrke have. Haveselskabet har siden 1900 udgivet medlemsmagasinet HAVEN, der udkommer 10 gange om året. Læs mere på haveselskabet.dk.
Følg pressemeddelelser fra Haveselskabet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Haveselskabet
Det’ sørme, det’ sandt … det’ stadig havevejr6.12.2024 12:02:38 CET | Pressemeddelelse
Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i december Julen står for døren, men det er stadig vejr til at gå i haven – og der er heldigvis masser af gode ting at tage sig til derude. Her giver Haveselskabet tre gode ideer til, hvad du kan gøre i haven lige nu – og både gøre noget godt for den og for dig selv.
Årets (nye) gang i haven: ” November er ved at blive en havemåned i klassisk forstand – det skal vi vænne os til”8.11.2024 11:47:54 CET | Pressemeddelelse
Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du inspiration til gode gøremål i haven i november. Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i november
Haveselskabet inviterer internationalt stjernefrø til Danmark: ”Han tager os med ind i fremtiden og viser os, hvad vi som haveejere er nødt til at tage alvorligt”11.10.2024 11:59:08 CEST | Pressemeddelelse
Han er en ’rising star’ i den internationale haveverden og har længe været en af de mest efterspurgte havedesignere i London. I oktober kommer Stefano Marinaz til Danmark på en foredragsturné til Roskilde, Viborg og Vejen, hvor han fortæller om, hvordan vi kan indrette vores haver til at håndtere fremtidens klima og styrke biodiversiteten.
Årets (nye) gang i haven: Det er nu, du skal plante nyt – et forandret klima gør det svært resten af året3.10.2024 11:03:04 CEST | Pressemeddelelse
Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du inspiration til gode gøremål i haven i oktober.
Haveselskabet opfordrer haveejerne til at gå på æggejagt: ”Saml æg i haven nu og få færre dræbersnegle næste år”5.9.2024 13:18:59 CEST | Pressemeddelelse
For mange er æggejagt noget med påske og barndomstraditioner, men der findes også en helt anden variant, som danske haveejere med fordel kan kaste sig over her i efteråret.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum