Kunstig intelligens åbner for ny anvendelse af Danmarks ældste kirkebøger
Med en bevilling på 5.5 mio. støtter Augustinus Fonden en fuld digitalisering og transskribering af Danmarks ældste kirkebøger. Kunstig intelligens og maskinlæring skal gøre de historiske data tilgængelige for flere og gøre dem lettere at bruge. Projektet begynder primo 2024, og er et samarbejde mellem PandemiX Center på Roskilde Universitet, Danske Slægtsforskere og Rigsarkivet.
Nu bliver det lettere at bruge og få adgang til den vigtige viden, der ligger gemt i de gamle kirkebøger i Rigsarkivet. De udgør nogle af Danmarks mest centrale historiske dokumenter og er blandt de bredest dækkende kilder til almindelige menneskers liv i 1500-, 1600- og 1700-tallet. Kirkebøgerne indeholder oplysninger om kirkelige handlinger på sogneniveau og er blevet anvendt som protokol for mange andre aktiviteter i sognene.
Med brug af moderne teknologi baseret på kunstig intelligens og maskinlæring, og i særlig grad Handwritten Text Recognition (HTR), vil Rigsarkivet, PandemiX Center på Roskilde Universitet og Danske Slægtsforskere sikre en langt lettere adgang til og bredere anvendelse af kirkebøgerne. Erfaringerne med digitaliseringen af kirkebøgerne kan også skabe værdi for kommende danske digitaliseringsprojekter, da hvert nyt projekt bidrager til skabelsen af en fælles dansk infrastruktur for HTR-baseret transskribering af dansk håndskrift i form af bedre og bedre trænede algoritmer.
Enhedschef i Rigsarkivet, Allan Vestergaard, glæder sig meget over Augustinus Fondens generøse bevilling og udtaler:
”Rigsarkivets store samling af kirkebøger fra 1500, 1600 og 1700-tallet er en enestående national skat med et stort forskningsmæssigt potentiale. Det kan i dag være vanskeligt at læse og arbejde med kilderne, fordi der ofte er brugt en svært læselig håndskrift, manglende retskrivning og de kan være skrevet på både dansk, latin og plattysk. Derfor er det fantastisk, at vi kan begynde arbejdet med at gøre kirkebøgerne lettere tilgængelige med den nyeste teknologi, så både den almindelige borger og den professionelle forskning, fx pandemiforskningen, kan få gavn af kirkebøgerne.”
Projektet gennemføres som et samarbejde imellem Danske Slægtsforskere, Pandemix-Center på Roskilde Universitet og Rigsarkivet. Arbejdet bliver påbegyndt i starten af 2024 og forventes afsluttet ved udgangen af 2026.
Yderligere oplysninger
Augustinus Fondens nyhed om projektet:
Digitalisering af kulturarven - to markante projekter får støtte fra Augustinus Fonden
Kontaktpersoner:
Enhedschef Allan Vestergaard, tlf. 41 71 72 49, av@sa.dk
Presseansvarlig i Rigsarkivet, Julie Avery, tlf. 41 71 72 41, jav@sa.dk
Billeder
Rigsarkivet er Danmarks hukommelse
Rigsarkivet er videncenter for det danske samfunds udvikling. Vi indsamler, bevarer og leverer originale arkivalier og data, der understøtter videns- og retssamfundets behov og kaster lys over, hvad du og vores samfund er rundet af. Vi har omkring 470 hyldekilometer arkivalier på papir og 300 terabyte digitalt skabte arkivalier - og samlingen vokser hele tiden.
Vores data er din og min fælles hukommelse. Når vi deler data og viden med dig og andre offentlige og private aktører, skaber vi nye indsigter og forståelser om vores samfund.
Dét er vores bidrag til at løse aktuelle udfordringer og til at understøtte en informeret debat om vores fælles fremtid.
Følg pressemeddelelser fra Rigsarkivet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rigsarkivet
Nyt Historisk Medicinsk Fødselsregister skal afsløre skjulte sygdomme8.10.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt banebrydende digitalt register for alle personer født i Danmark i perioden 1926 til 1973 kan give nye indsigter i sammenhængen mellem fødselsvægt og sygdom. Det historiske medicinske fødselsregister er det eneste af sin slags og skal bidrage til forskning i folkesundhed, sygdomsudvikling og forebyggelse. Projektet er muliggjort med støtte fra Novo Nordisk Fonden.
Danmarks vigtigste dokumenter digitaliseres og fremtidssikres7.10.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu bliver der sat strøm til Rigsarkivets fineste samlinger. Alle dokumenter af enestående national betydning skal digitaliseres, så man kan gå til kilderne online. Projektet realiseres med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden.
Dyk ned i 350 års søfartshistorie: 31.000 skibsjournaler digitaliseret og klar til klimaforskere, historikere og slægtsforskere23.8.2024 08:50:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er netop blevet muligt at gå på opdagelse i 2 millioner sider skibsjournaler. Rigsarkivet har digitaliseret mere end en halv kilometer skibsjournaler. Det sker med støtte fra A.P. Møller Fonden og i samarbejde med Danmarks Meteorologiske Institut.
Grundlovens skjulte symbolik3.6.2024 11:51:42 CEST | Pressemeddelelse
Hver udgave af grundlovene fra 1849 og frem repræsenterer et særligt øjeblik i Danmarks historie, og der er brugt ekstra kræfter på at tilkendegive betydningen gennem design, form og symboler. Grundlovene bliver dermed øjeblikbilleder på den stilistiske tidsånd, der prægede Danmark i perioden.
Vidste du det om grundloven?30.5.2024 13:54:02 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af 175-året for Danmarks første grundloven har Rigsarkivet og en række eksperter set nærmere på grundlovene, som til dagligt opbevares i Rigsarkivet. Test din viden om Danmarks grundlove fra 1849 og frem til den nuværende grundlov af 1953.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum