Elsikkerheden skal også spille til festen

Del

Kombinationen af festglade mennesker og utilregnelige vejrguder kræver et vågent øje på de midlertidige elinstallationer på landets mange festivaler og byfester, når musikken spiller. Få tjekket installationerne efter, før uheldet er ude, lyder rådet fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Bassen pumper fra den tårnhøje koncerthøjtaler, og øllet flyder fra hanerne, mens madboderne syder. Det hele kræver strøm, og selvom de midlertidige installationer på en festival måske ikke spiller en hovedrolle for den almene festivaldeltager, så kan de komme til at spille en kedelig hovedrolle, hvis uheldet er ude.

- På en festival kan de midlertidige installationer være udsatte. Blandt andet på grund af regn, men det kan også være kabler, der er placeret uhensigtsmæssigt hen over en vej eller andet. Det kan være ekstremt farligt. Derfor er det vigtigt, at der inden festivalens start er taget grundig stilling til de midlertidige installationer, og hvis man er i tvivl, så hellere kontakt installatøren en gang for meget end for lidt, siger Jesper Sandberg, konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.   

De store festivaler har typisk elteams, der løbede sørger for at tjekke installationerne efter. Alligevel er det i udgangspunktet altid en god idé at være opmærksom på eventuelle usikre installationer, der kan opstå undervejs.  

Hvem har ansvaret?

De elektriske installationer på for eksempel festivaler er i sagens natur skabt til kortvarig brug, men derfor er der alligevel en række krav og regler i installationsbekendtgørelsen, som skal overholdes. Spørgsmålet er bare, hvem der har ansvaret, når der bliver koblet et hav af forskelligt udstyr sammen?

- I udgangspunktet er det ejeren og brugeren, der har ansvaret for de elektriske installationer og skal sørge for, at fejl og mangler bliver udbedret. I praksis betyder det, at festivalen har ansvaret for den del af installationen, der strækker sig fra generatorer og hovedtavler ned til fordelings- og undertavler. Men herfra er det ejerne og brugerne, der bærer ansvaret. Det gælder for eksempel de boder, der kobler elektrisk udstyr til installationerne, siger Jesper Sandberg.   

I 2021 kontrollerede Sikkerhedsstyrelsen de midlertidige installationer på 30 markedspladser, festivaler og byfester m.m. I 20 procent af tilfældene fandt styrelsen alvorlige problemer med installation af fejlstrømsafbryder, RCD’er, som ellers skal sørge for, at ingen får livsfarlige stød på grund af elfejl.

TEKNIQ Arbejdsgiverne har sammen med Sikkerhedsstyrelsen lavet en video, hvor man kan blive klogere på elsikkerhed og ansvaret for midlertidige installationer på festivaler.

Se video om elsikkerhed på festivaler:

https://player.vimeo.com/video/582480755?badge=0&autopause=0&player_id=0&app_id=58479

Fem gode sikkerhedsråd ved midlertidige installationer:

1. Brug altid ledninger med jordforbindelse – så du ikke selv bliver strømmens jordforbindelse.

2. Stikprop og stikkontakt skal passe sammen

3. Brug kun stik og forlængerled og aldrig fritsiddende samlemuffer, når du tilslutter dine elapparater

4. Se efter, at dine ledninger og apparater er uden skader og ikke lider overlast

5. Tjek, at den eltavle, du får strøm fra, er beskyttet af en fejlstrømsafbryder

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Kontakter

Om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye