DIN Forsyning

DIN Forsyning går forrest med pyrolyse af slam

Del

Overskudsslam fra spildevandsrensning i Danmark benyttes i dag som gødning på landbrugsjord. Men et stigende fokus på slammets indhold af PFAS og andre miljøfremmede stoffer gør det nødvendigt at tænke i nye baner. DIN Forsyning tager et stort skridt for at løse problemet i branchen og arbejder nu på at etablere et storskalapyrolyseanlæg, hvor miljøfremmede stoffer i slammet fjernes. Behandlingen af slammet har en række andre gevinster bl.a. i forhold til CO2-udledning og sektorkobling med industri og landbrug. Udviklingsprojektet støttes af Pyrolysepuljen og forventes at blive det første af sin slags i verden.

På DIN Forsynings 16 renseanlæg i Esbjerg og Varde kommuner renses årligt 22 mio. m3 spildevand. I renseprocessen produceres 15.000 ton overskudsslam med et højt indhold af fosfor, og den høje næringsværdi gør det til et værdifuldt gødningsprodukt på de danske landbrugsjorde. Desværre er der risiko for, at slammet foruden fosfor kan indeholde PFAS og andre miljøfremmede og uønskede stoffer.

- Derfor kræver det, at vi tænker i nye løsninger, så vi ikke risikerer at sprede disse uønskede stoffer i vores miljø i fremtiden. Vi har afdækket en række muligheder for, hvordan slammet kan forblive en ressource, og hvor vi samtidig fjerner de uønskede stoffer. Det er jo store mængder slam, der er tale om, så det er vigtigt, at den fremtidige løsning er én, hvor slammets ressourcer ikke går til spilde, men kan give mest muligt tilbage til vores samfund omkring os. Vi har et stort ønske om at bidrage til udvikling og viden i både spildevandssektoren og landbruget for at få løst et stort problem. Derfor arbejder vi på at undersøge, om storskalapyrolyse kan være vejen frem, udtaler projektleder og forretningsudvikler Kim Stenholdt Madsen fra DIN Forsyning.

Væsentlig CO2-reduktion og partnerskaber med landbrug og industri
Ved pyrolyse varmes slammet op til 650 °C, og efterfølgende sker en forbrænding af pyrolysegasserne ved over 1000 °C. Undersøgelser har vist, at fx PFAS-forbindelserne og andre miljøfremmede stoffer nedbrydes i den kraftige opvarmning. Desuden pegede DIN Forsynings indledende undersøgelser på, at pyrolysen også giver en række andre fordele:

- Det blev klart, at vi ved hjælp af pyrolyse ikke blot kan reducere indholdet PFAS-forbindelser og andre miljøfremmede stoffer men også er i stand til at bevare slammets vigtige indhold af fosfor. Restproduktet efter pyrolyse af slammet er et kul-produkt; biogødning, som indeholder fosfor og dermed også kan udnyttes på landbrugsjord. Desuden indeholder biogødningen bundet CO2, hvorimod slammet i dag ligger og afgiver CO2 og andre drivhusgasser. Vi forventer, at CO2-udledningen fra DIN Forsynings spildevandsslam vil kunne reduceres med op til 16.500 ton CO2 pr. år. Så der er også en væsentlig gevinst på CO2-fronten, fortæller Kim Stenholdt Madsen.

- Pyrolyseanlægget vil ud over spildevandsslam også benytte restprodukter fra landbruget som støttebrændsel til processen, hvilket øger mængden af biogødning og bidrager til CO2-reduktion i landbruget. Desuden vil anlægget kunne producere en betydelig mængde procesvarme, der kan erstatte fossile brændsler i industrielle formål eller fjernvarme, oplyser Kim Stenholdt Madsen.

Teknologiudvikling, der peger fremad
Det er det danske firma Dall Energy, der skal levere selve anlægget. Direktør Jens Dall Bentzen udtaler:
- Dall Energy er utrolig stolt over denne aftale med DIN Forsyning og den støtte, projektet har modtaget fra Pyrolysepuljen. Dall Energy har udviklet en teknologi, som kan omdanne affaldsstrømme til energi og andre nyttige produkter, og med anlægget til DIN Forsyning demonstreres denne nye, innovative løsning på bedste vis, da den gør overskudsslam fra spildevand til et miljøvenligt og effektivt produkt til landbrug. Stor cadeau til DIN Forsyning for at være blandt de allerførste til at omfavne værdien af denne form for pyrolyseteknologi. En teknologi, vi har store forventninger til både herhjemme og i udlandet.

Den endelige investeringsbeslutning forventes at blive taget i sidste halvdel af 2024, og anlægget ventes at stå klar i år 2026.

Fakta:

  • DIN Forsyning producerer årligt 15.000 ton overskudsslam via spildevandsrensning
  • Storskalapyrolyseanlægget vil få en kapacitet på op til 65.000 ton slam og landbrugsrestprodukter pr år.
  • Anlægget vil kunne producere procesvarme, der kan erstatte fossile brændsler i industrielle formål eller fjernvarme.
  • Anlægget forventes at kunne producere ca. 8.000 ton biogødning årligt.
  • Biogødning indeholder fosfor og andre næringsstoffer og er velegnet som gødningsprodukt. Det har samtidig en CCS-effekt og dermed gavnlig effekt på reduktion af CO2.
  • Pyrolyse af spildevandsslam og landbrugsrestprodukter reducerer CO2-emissioner fra normal lagring og udbringning på landbrugsjord og vurderes at kunne reducere CO2-udledning med op til 16.500 ton CO2 pr. år.
  • Biogødning med fosfor kan lettere end slammet omfordeles fra områder med fosforoverskud til områder, hvor der skal tilføres fosfor.

 

Om Pyrolysepuljen
”Det er afgørende for Danmarks reduktion af udledninger af drivhusgasser, at der sker en udvikling og implementering af nye teknologier med et stort reduktionspotentiale – specielt inden for landbrugssektoren.

På finansloven for 2022 er der afsat 194 mio. kr. til en tilskudsordning for udviklings- og demonstrationsprojekter indenfor pyrolyseteknologi mv. i krydsfeltet mellem at være et klimatiltag i landbruget og samtidig medføre værdiskabelse i energisektoren. Puljens midler er finansieret af Den Europæiske Union under NextGenerationEU-initiativet.”

Teksten er hentet fra Energistyrelsens beskrivelse af Pyrolysepuljen:
https://ens.dk/ansvarsomraader/forskning-udvikling/tilskud-til-projekter-som-fremmer-teknologier-til-reduktion-af

Nøgleord

Kontakter

I uge 27 kontakt Julie Maj Bryderup Gaardsdal. I uge 28-31 kontakt Betina Lund Lauridsen.

Billeder

Illustrationen viser pyrolyseprocessen.
Illustrationen viser pyrolyseprocessen.
Download
Visualisering af anlæg
Visualisering af anlæg
Download
Renseanlæg Øst, ét af DIN Forsynings store renseanlæg i Esbjerg
Renseanlæg Øst, ét af DIN Forsynings store renseanlæg i Esbjerg
Download

Links

Om DIN Forsyning

DIN Forsyning er et af Danmarks største multiforsyningsselskaber. Forsyningsselskabet leverer  varme og rent vand og håndterer spildevand for tusindvis af kunder i Esbjerg og Varde kommuner. I Varde Kommune står DIN Forsyning for affald og genbrug.

Følg pressemeddelelser fra DIN Forsyning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DIN Forsyning

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye