I dag starter Jobpatruljen: Fritidsjobbere skal have en god start på arbejdsmarkedet
Fagbevægelsens jobpatrulje er på vej ud i sommerlandet. Regeringen vil have flere unge til at tage et fritidsjob. Det er fornuftigt, men der skal sikres ordnede løn- og arbejdsvilkår.
For tunge løft, utryghed på jobbet og manglende løn under sygdom. Mange fritidsjobbere får ikke den rigtige start på arbejdslivet, når de bruger en del af deres sommer med at sætte varer på hylderne i supermarkedet eller vaske op i restauranten.
Jobpatruljen vil derfor igen i år bruge sommerugerne på at besøge arbejdspladser over hele Danmark for at oplyse både unge og virksomheder om løn, rettigheder og arbejdsmiljø.
Bag Jobpatruljen, der skydes i gang i dag, står fagforbundene 3F og HK med støtte fra en bred række af fagforbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
- Jeg er stolt over, at vi igen i år kommer ud i landet og oplyser vores unge kolleger om deres løn og arbejdsvilkår. For mig er det vigtigt at de unge får en god og sikker start på deres arbejdsliv, og det er vi medvirkende til gennem Jobpatruljen, siger Tina Christensen, næstformand, 3F.
HK Danmarks næstformand Mads Samsing peger på, at regeringen i sit arbejde for at øge trivslen blandt unge vil give dem bedre mulighed for at tage et fritidsjob.
- Det er en linje, jeg bakker helt op om, men så meget desto vigtigere er det så, at unge mødes med ordnede forhold, både når vi taler løn og arbejdsmiljø. Fritidsjobbet skal være en god oplevelse, som baner vejen til arbejdspladsens fællesskab og giver en god start på arbejdslivet, siger Mads Samsing.
Mads Samsing besøger Næstved tirsdag den 27. juni som en del af Jobpatruljen.
Du kan finde hele Jobpatruljens køreplan her
Sidste år besøgte Jobpatruljen omkring 6.000 virksomheder over hele Danmark og talte med 2.469 unge.
Nøgletal fra Jobpatruljen 2022:
- 84,3% af de adspurgte unge – 17 ud af 20 - oplever et eller flere brud på rettighederne i deres ansættelsesforhold.*
- 22,3 % af de unge – flere end hver femte – får ikke den pause, som de ifølge lovgivningen har krav på. Lovgivningen giver unge under 18 år ret til minimum 30 minutters pause, hvis arbejdsdagen overstiger 4,5 timer.
- 19 % af de unge – næsten hver femte – skal selv finde en afløser ved sygdom på trods af, at dette er arbejdsgivers ansvar.
- 46 % af de unge, der er berettiget til løn under sygdom, får det ikke.
- 69 % af unge i folkeskolen – to ud af tre – har ulovligt lange vagter på skoledage.
- 26, 1 % af de unge – flere end hver fjerde – løfter eller skubber for meget i forhold til Arbejdsmiljølovens bestemmelser.
- 15% af de unge 13 -17-årige – hver syvende – har oplevet at få fysiske mén af at gå på arbejde. Fysiske mén kan for eksempel være ondt i ryggen, ondt i hovedet eller udslæt.
- 13,3 af de unge – knap hver syvende – har følt sig utrygge på deres arbejdsplads.
- 7 % af de unge – én ud af 14 – står alene på deres arbejdspladser. Når man er under 18 år, skal man som hovedregel være under tilsyn af en person, der er fyldt 18 år, og som har den nødvendige indsigt i arbejdet.
*Mange af de overtrædelser, som vi registrerer, er mindre overtrædelser. Det er dermed ikke alle 84,3%, der indeholder grove overtrædelser. Dog er der stadig tale om brud på regler, som burde være overholdt.
Kontakter
Thomas Bro SæhlKommunikationschefHK Danmark
Tlf:23655697thomas.bro.saehl@hk.dkFølg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Forberedt på fremtiden: HK holder speederen nede for stærke erhvervsuddannelser6.5.2025 20:59:01 CEST | Pressemeddelelse
HK Danmark er tilfreds med ny politisk aftale, som styrker erhvervsuddannelserne markant med op til 600 millioner kroner årligt frem mod 2030. "Det er en aftale, vi har ønsket os længe", siger Anja C. Jensen, formand for HK Danmark.
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum