Teknologisk Institut

Nu skal husejere motiveres til at renovere frem for at rive ned

Del

Nyt projekt med Teknologisk Institut i spidsen skal undersøge, hvordan flere husejere kan motiveres til at renovere huset frem for at rive det ned og bygge nyt.

Kan man motivere flere husejere og købere til at renovere i stedet for at rive ned? Det skal Teknologisk Institut sammen med partnere – og støttet af Forenet Kredit – afdække i et nyt projekt. 

- Almindelige husejere er en vigtig aktør i den cirkulære omstilling, hvor et centralt greb er at bevare bygninger frem for at rive dem ned. Mange af de byggede kvadratmeter i Danmark er fordelt på mere end en million privatejede huse rundt omkring i landet, så derfor er der et stort klimapotentiale, hvis man i højere grad renoverer disse frem for bare at rive dem ned. Det handler om at afdække den rådgivning, de får, eller netop ikke får, for eksempel i selve boligjagten, som kan ende med en nedriv-og-byg-nyt-løsning, siger projektleder Sára Finsdóttir fra Teknologisk Institut.

I Danmark river vi i gennemsnit ca. 1.100 enfamiliehuse ned hvert år og erstatter mange af disse med et nybygget hus. Men nybyggeri koster klimaet dyrt og FNs klimapanel peger blandt andet derfor på bevaring og fornyelse af bygninger som vigtige greb til at nedbringe byggeriets CO2-aftryk.

Samarbejdet, der går under navnet IGENBO, er nu gået i gang med at finde frem til årsagerne bag nedrivninger af huse i Danmark og de potentialer, der er for at bevare flere huse. 


Understøtter renovering
Projektet er finansieret af Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit. Foreningens formand, Michael Demsitz, hilser projektet velkommen: 

- Som ejer af landets største realkreditinstitut er Forenet Kredit optaget af, at danskere i hele landet bor i sunde, velfungerende huse – og at husene belaster klimaet mindst muligt, siger han og fortsætter: 

- Står valget mellem at renovere et hus eller rive ned og bygge nyt, vil en renovering typisk belaste klimaet mindst. Med projektet hér får vi tiltrængt viden om, hvordan det understøttes, at flere husejere også vælger med klimaet for øje. 

Husejernes barrierer for renovering
Det er Teknologisk Institut sammen med BUILD – Aalborg Universitet og virksomheden Responsible Assets, der er partnere i projektet.

Projektet skal ved hjælp af surveys og interview med husejere blotlægge de overvejelser og barrierer, husejerne har oplevet undervejs i boligjagten. Det skal give nogle svar på, hvad talte for og imod en renovering, og hvilken rådgivning de modtog undervejs.

- IGENBO-projektet vil skabe indblik i, i hvilket omfang husejer er i kontakt med bankrådgivere, byggefirmaer, ejendomsmæglere og kommunerne i forbindelse med beslutningen om nedrivning – og i hvilken retning rådgivningen peger. Desuden vil vi se på, hvilke påvirkningsmuligheder de forskellige aktører har for at fremme bevaring af enfamiliehusene, siger seniorforsker Jesper Ole Jensen fra BUILD – Aalborg Universitet.

Projektet er ifølge Tine Lange, direktør i Responsible Assets, der rådgiver virksomheder om ESG og bæredygtighed, en unik mulighed for at skabe et fælles ståsted, så de gode hensigter kan omsættes til handling:

- De rådgivende aktører er opmærksomme på sammenkædningen mellem bygninger, klimaforandringer og ressourceknaphed. Men meget få omsætter denne viden til at anbefale bevaring frem for nedrivning. Så viden om og krav til CO2 reduktion i byggeriet nævnes som vigtig driver for at kommuner, håndværkere og andre kan motivere boligkøbere til at renovere frem for at rive ned, siger Tine Lange.

Fakta:

  • Projektet løber fra april 2023 til og med april 2024
  • Partnere i projektet Teknologisk Institut, BUILD – Aalborg Universitet og virksomheden Responsible Assets
  • Projektet er finansieret af Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Nøgleord

Kontakter

Projektleder, konsulent Sára Finsdóttir, Teknologisk Institut, mobil 7220 1841, mail: sfi@teknologisk.dk

Billeder

Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox
Download

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Sådan bliver biosolutions et dansk eksporteventyr21.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danske biosolutionsvirksomheder har potentialet til at blive blandt de førende i verden på området, men der er ikke en lige vej derhen. I en ny rapport fra Teknologisk Institut angiver de adspurgte danske biosolutionsvirksomheder flere afgørende barrierer, som skal overkommes, hvis ikke Danmark skal sakke bagud i den globale konkurrence – særligt manglende finansiering er en hæmsko i udviklingen af nye løsninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye