Byggeriets massive klimaaftryk skal ned hurtigt og effektivt
Byggeriet er en af de helt store hovedpiner for klimaet, og den bliver kun stærkere fremover i takt med, at vi bliver flere og alle skal have tag over hovedet. Der er derfor al mulig grund til politisk at tage fat og med en bred indsats få skåret ned på den enorme klimabelastning fra byggeriet. Det påpeger CONCITO på baggrund af en ny udgivelse, Byggeriets Klimaanalyse.

FN forventer, at der er næsten 10 mia. mennesker i 2050. Samtidig er byggeriet et af de områder, der har et rigtigt stort klimaaftryk. I Danmark står byggeriet for ca. 30 pct. af drivhusgasudledningerne, hvis man tæller byggeprocessen med, på globalt plan er byggeriets andel af drivhusgasudledningerne endnu større.
”Det er på høje tid, at vi får taget fat på den grønne omstilling af byggeriet. Udfordringerne er kendte, de går ikke væk af sig selv. Vi kommer ikke til at kunne undvære bygninger – og vi kommer heller ikke til at stoppe med at bygge nyt og bygge om. Derfor skal vi have sat gang i en systematisk omstilling, hvor vi tænker det hele sammen, fra byggematerialer til byggeplads og bygningens drift,” siger programchef Nethe Veje Laursen, CONCITO
Der er mange steder at tage fat. I Byggeriets Klimaanalyse definerer CONCITO 18 fokusområder, der kan accelerere omstillingen. Målet er at få en cirkulær tankegang i byggebranchen til at fremme renovering, genbrug, genanvendelse og udbredt brug af ressourceeffektive materialer.
Vi skal bygge mindre og renovere mere fremfor at bygge nyt
Et konkret sted at tage fat er bygningers størrelse. Det er nemlig antallet af kvadratmeter, der er den faktor, der har størst indflydelse på de samlede CO2- udledninger, da store boliger har større materiale- og energiforbrug. Antallet af byggede m2 er stigende, nye parcelhuse bygges nu på over 200 m2, og vi har nu et gennemsnitligt boligareal på 54 m2 pr person.
”Den trend skal vendes, hvis byggeriet for alvor skal være bæredygtigt. Derfor skal vi bygge mindre, og med mere klimavenlige, biobaserede materialer. Vi anbefaler også, at man renoverer eksisterende bygninger fremfor at bygge nyt,” siger Nethe Veje Laursen.
80% af de bygninger, vi har i dag, står også i 2050. Det er derfor afgørende, at vores bygninger renoveres for at leve op til nutidige – og fremtidige – standarder på en bæredygtig måde. Det bør ske ved at forbedre bygningen generelt og reducere driftsenergibehovet.
Som grønt foregangsland bør vi skrue op for ambitionerne
Danmark skal reducere CO₂- udledningerne betragteligt for at leve op til både nationale og internationale klimamålsætninger, ikke mindst Danmarks målsætning om 70 pct. CO₂ reduktion i 2030. Her skal byggeriet levere sin del, som en af de største bidragsydere til CO₂- udledninger på herhjemme og globalt.
”I Danmark bryster vi os af at være grønt foregangsland. Derfor skal vi også være rigtigt ambitiøse, når vi stiller krav til vores bygninger, både de nye og de eksisterende. Der er stadig lang vej til et bæredygtigt byggeri, så det er på høje tid at komme i gang,” siger Nethe Veje Laursen.
Ved at gøre det klogere og mere effektivt kan klimapåvirkningen reduceres betydeligt, bla. ved at minimere energiforbruget i bygningerne. En af analysens anbefalinger er derfor, at Danmark skal have en strategi for effektiv energianvendelse, der udstikker en ambitiøs, samlet indsats, og hvor den effektive energianvendelse løbende evalueres.
Kontakter
Ghita BorringKommunikationschef
Tlf:93 88 18 19gb@concito.dkLinks
Om Tænketanken CONCITO
Danmarks grønne tænketank CONCITO er en uafhængig videnspartner for beslutningstagere på tværs af det danske samfund – politikere, erhvervsliv, den akademiske verden og civilsamfundet.
CONCITOs formål er at omsætte relevant viden til klimahandling og derved accelerere den grønne omstilling både i Danmark og internationalt.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Nye rekorder i klodens temperatur og udledning af drivhusgasser øger presset på rige lande som Danmark for at skærpe klimamål20.11.2023 15:15:00 CET | Pressemeddelelse
En ny FN-rapport viser, at verden er på vej mod en temperaturstigning på 2,5-2,9 grader, hvis ikke landene skruer op for klimaindsatsen og leverer mere end lovet i deres 2030-løfter under Paris-aftalen. Som rigt foregangsland bør Danmark gøre en særlig indsats for at vise vejen og skabe internationalt følgeskab om øgede ambitioner og handling for at sikre planetens fremtid.
Høje forbrugsudledninger svækker Danmarks rolle som grønt foregangsland28.8.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks klimaaftryk per indbygger er blandt verdens største, og der udestår en stor politisk opgave med at reducere klimabelastningen fra vores forbrug af især transport, fødevarer og boliger. Det viser en ny rapport om Danmarks globale forbrugsudledninger fra CONCITO.
Nordfyn har høje ambitioner på klimaområdet – også for skoleeleverne27.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nordfyns Kommune er ambitiøs, når det kommer til bæredygtighed og klimahandling. I efteråret blev kommunens Klimahandleplan, DK2020, godkendt af C40 og CONCITO, og nu er arbejdet i gang med at få sat handling bag ordene. Det gælder også på skoleområdet, hvor fokus på klima og bæredygtighed skal højnes på kommunens skoler.
Viborg styrker skolernes fælles grønne dannelse sammen med Den Grønne Rygrad8.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Viborg Kommune har store ambitioner for skoleelevernes grønne dannelse og kompetencer til fremtiden. Det ses særligt under de fælles emneuger, Grønne Sammen, hvor alle skoler har fokus på klima og bæredygtighed, og kommunens elever samlet set deltager i omkring 500 grønne åben skole-besøg. Nu skal det grønne fokus løftes til nye højder gennem samarbejdet med Den Grønne Rygrad.
Presset biodiversitet kræver den største arealomlægning i Danmark i nyere tid8.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske biodiversitet er i kritisk tilbagegang. Men med en radikal omlægning af Danmarks areal kan vi beskytte biodiversiteten og samtidig høste store gevinster. Det viser en ny analyse fra CONITO, der beskriver de dilemmaer og muligheder en ny biodiversitetslov skal balancere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum