Danske eksperter skal udvikle 'rumdragt' til robotter
Teknologisk Institut er blevet udvalgt af European Space Agency (ESA) til at tage første skridt i udviklingen af en beskyttende beklædning – et såkaldt smart skin – til robotarme. Visionen er at bane vej for flere robotter i rummet.
Astronauter vil i stigende grad få robotter som kolleger i rummet. Det kræver dog, at robotterne er sikre at arbejde sammen med, og at de – ligesom astronauterne – bliver beskyttet mod rummets barske spilleregler med stråling, tryk og voldsomme temperatursvingninger.
European Space Agency (ESA) har derfor nu udpeget Teknologisk Institut til at begynde udviklingen og afprøvningen af en beskyttende beklædning til robotarme, så man på sigt vil kunne accelerere udforskningen af rummet ved brug af robotter.
– Vi vil designe og teste et smart skin, der vil gøre robotter mere velegnede til den fremtidige rumudforskning. Det indebærer test af avancerede overfladesensorer og alarmpaneler, der kan gøre robotterne i stand til at detektere og undgå potentielle sammenstød med omgivelserne. Det vil gøre dem til robuste og sikre hjælpere for astronauter i rummet, siger seniorkonsulent Christian Dalsgaard fra Teknologisk Institut.
Nye fremstillingsprocesser til rumudstyr
Afstanden fra eksempelvis Jorden til Mars er 57 millioner kilometer, og transport imellem de to planeter vil typisk tage syv måneder. Det er derfor afgørende, at robotterne er beskyttet og heller ikke forårsager skader på andet udstyr, da det er særdeles tidskrævende, dyrt og i mange tilfælde umuligt at fragte nyt udstyr ud på en mission.
Det kommende, specialdesignede smart skin til robotter skal yde denne beskyttelse – blandt andet ved brug af bløde materialer, der kan 3D-printes, og elektronik, der er trykt på et tekstil, som følger robotarmens bevægelser.
– Vi skal undersøge materialer, som kan beskytte mod støv, stråling og store temperaturskift. Og gennem udnyttelse af moderne 3D-print og trykt elektronik kommer vi også til at introducere nye fremstillingsprocesser til rumudstyr, siger Christian Dalsgaard.
Stort potentiale for rumrobotter
Beskyttelsesbeklædning til robotarme findes og bruges allerede i dag – især i fødevarebranchen – men et tilsvarende til rumrobotter skal kunne operere under helt særlige og ganske barske forhold.
Temperaturen, som menneskelige astronauter bevæger sig i, varierer helt fra minus 100°C til plus 100°C – for at nævne bare ét parameter.
– Potentialet er stort for robotter i rummet, hvor de kan hjælpe med alt fra videnskabelige forsøg til vedligehold på rumstationer og udvinding af værdifulde ressourcer. Det er både billigere og mindre risikobetonet at sende en robot fremfor et menneske. Men det kræver, at de er særdeles robuste, siger centerchef Jacob Kortbek fra Teknologisk Institut, der samtidig sender en stor tak til Rumkontoret i Uddannelses- og Forskningsministeriet, som har været med til at bane vej for ESA-projektet.
– Det bliver spændende at undersøge, om og hvordan vi kan rykke grænserne for, hvad robotter kan hjælpe med i rummet, tilføjer han.
Første del af udviklingsprojektet forventes færdigt i marts 2024.
Nøgleord
Kontakter
Seniorkonsulent Christian Dalsgaard, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2095, mail: chda@teknologisk.dk og centerchef Jacob Kortbek, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1152, mail: jkk@teknologisk.dk
Billeder
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Danske kommuner: Teknologi kan afhjælpe mangel på plejepersonale3.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Landets kommuner står over for en betydelig udfordring med mangel på plejepersonale. En ny undersøgelse peger nu på, at der er en markant stigende optimisme omkring anvendelsen af teknologi som løsningen. Dog skal flere barrierer overvindes.
Nyt projekt skal demonstrere CO2-besparelser med biokul i byggematerialer1.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut står i spidsen for et nyt udviklingsprojekt, som skal undersøge muligheden for at opnå CO2-besparelser ved at anvende biokul i produktionen af letvægtsbeton. Samt hvordan biokul i spånplader kan bidrage til en sundere indendørs luftkvalitet.
Danvak flytter ind på Teknologisk Institut23.9.2024 10:26:59 CEST | Pressemeddelelse
Danvak og Teknologisk Institut indgår strategisk samarbejde for at styrke faglig udvikling og teknologisk innovation.
Kunstig intelligens har stort potentiale i fødevareproduktionen12.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stor AI konference på Teknologisk Institut afdækker muligheder og giver gode råd om effektiv udnyttelse og optimering for fødevareindustrien.
Nyt projekt skal gøre det lettere at genanvende sportstøj6.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En let skalérbar metode til at fjerne elastan fra blandt andet sportstøj skal gøre det lettere at genanvende materialerne, når de er kasseret af forbrugerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum