Djøf: Aftale om kandidatreform spiller hasard med Danmark som videnssamfund
Hverken arbejdsgiverne, de studerende eller universiteterne ønsker kortere uddannelser. Til gengæld er det uomtvisteligt, at et højt uddannelsesniveau øger landets produktivitet og innovationskraft. Regeringens er i færd med at sætte gang i et kæmpe eksperiment, der risikerer at skade Danmark som videnssamfund, siger Sara Vergo, formand for Djøf, til den nye uddannelsesreform som regeringen netop har indgået med SF, LA, K og DD.
Færre unge skal have en lang videregående uddannelse, 10 procent af uddannelserne skal forkortes og 20 procent af uddannelserne skal omlægges til en erhvervskandidatuddannelse. Sara Vergo forstår ikke, hvorfor regeringen vil forringe det samlede uddannelsesniveau i Danmark:
- Vi anerkender og kvitterer for, at forhandlingerne i Folketinget har blødt op på regeringens første og meget dramatiske udspil til en forringelse af de videregående uddannelser, ligesom universiteterne får længere tid til at implementere aftalen. Men det ændrer ikke ved, at vi fortsat er dybt bekymrede for, hvordan aftalen vil ramme de unge, deres trivsel, kvaliteten af uddannelserne og dermed Danmark som videnssamfund. Vi kan se, at de samfundsvidenskabelige kandidater går direkte ud i job, der er stort set ingen ledighed, og de tjener sig selv hjem mange gange i løbet af et arbejdsliv. Regeringen spiller hasard med kvaliteten af uddannelserne for en gruppe, som samfundet har brug for, advarer formand for Djøf, Sara Vergo.
20 procent af alle landets kandidatuddannelser skal nu omlægges til såkaldte erhvervskandidatuddannelser, hvor den studerende er tilknyttet en virksomhed på deltid imens. Lykkes det ikke at få så mange studerende over på ordningen, skal tilsvarende flere kandidatuddannelser skæres ned fra to til 1 ¼ år.
- Vi er i udgangspunktet tilhængere af at gøre mere brug af erhvervskandidatuddannelserne, men det ærgrer mig i dén grad, at aftalen underkender meldingerne fra arbejdsgiverne, som ikke efterspørger flere erhvervskandidater. Og jeg vil gerne påpege, at omfanget af aftalen stiller meget store krav til universiteterne – som jo står overfor en kæmpe opgave med at overbevise de studerende om værdien af at bruge flere år på at tage sin uddannelse. Vi ved fra det samfundsvidenskabelige område, at selvom muligheden for at blive erhvervskandidat allerede findes på fx jura og statskundskab, så bruges den stort set ikke. Jeg frygter, at endnu flere studerende må nøjes med en 1 1/4 -årig kandidatuddannelse med mindre tid til studiejob og udvekslingsophold, begge ting der er efterspurgte hos arbejdsgiverne, siger Sara Vergo
Det kommer til at kræve tid, fleksibilitet og nytænkning af ordningen at få de studerende og arbejdsgiverne til at vælge en erhvervskandidatordning til. Djøf og Sara Vergo og melder sig på banen i det arbejde, der nu skal i gang:
- Vi er glade for, at de faglige organisationer bliver inviteret inden for i arbejdet med at udmønte ordningen. Det er os, der kender, og repræsenter de mange kandidater, der i fremtiden kommer ud med nye typer kandidatgrader og med andre forudsætninger. Og vi har allerede tæt dialog med både universiteter og erhvervsliv om, hvordan erhvervskandidatordningen bør skrues sammen, hvis den skal være attraktiv for både studerende og arbejdsgivere, siger Sara Vergo.
Kontakt Sara Vergo, formand for Djøf på tlf. 31 37 39 20.
Om Djøf
Djøf er faglig organisation for jurister og jurastuderende samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende. Vi repræsenterer 108.000 medlemmer, der arbejder på alle niveauer i det private og det offentlige i Danmark og udlandet. Mange arbejder med analyse, strategi, økonomi, jura, udvikling og kommunikation. En stor del er ledere, og endnu flere ønsker at blive det.
Som fagforening arbejder vi for at optimere medlemmernes arbejdsliv ved at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og give inspiration til karrierevalg, faglig udvikling, netværk og nye muligheder. Som medlemmer bruger vi hinanden til at blive bedre og skaber et solidt grundlag for at træffe vigtige beslutninger i vores arbejdsliv og studieliv. Sammen arbejder vi for at udvikle samfundet til gavn for alles bedste.
Følg pressemeddelelser fra Djøf
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Djøf
Djøf kårer årets tillidsrepræsentant20.11.2024 10:47:46 CET | Pressemeddelelse
Janne Lundsgaard Sandberg, tillidsrepræsentant i Lærernes a-kasse, vinder Djøfs pris som Årets Tillidsrepræsentant for sin store og betydningsfulde rolle for sin arbejdsplads og kolleger.
Lokal vinder ærefuld pris fra Djøf20.11.2024 10:37:26 CET | Pressemeddelelse
Hvert år kårer Djøf Årets Tillidsrepræsentant. I år blev det Janne Lundsgaard Sandberg fra Espergærde. Hun spiller en stor og betydningsfuld rolle for sin arbejdsplads og kolleger i Lærernes a-kasse.
Djøf: Folketinget skal genåbne kandidatreformen, hvis den politiske aftale skal blive til virkelighed20.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Lyt nu til de studerende og universiteterne. Der er brug for mere tid, flere penge og færre benspænd, hvis de politiske ønsker om en reform af universiteternes kandidatuddannelser skal kunne realiseres, siger Sara Vergo, formand for Djøf.
Djøf hylder seniorerne11.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
De mest erfarne på arbejdsmarkedet fortjener et stort skulderklap. Derfor opfordrer Djøf igen i år alle til at nominere personer over 60, som fortjener anerkendelse for deres indsats og aftryk i arbejdslivet.
Offentlige Chefer i Djøf får ny formand31.10.2024 10:30:45 CET | Pressemeddelelse
Kommunaldirektør Steen Vinderslev, Middelfart, overtager formandsposten for Offentlige Chefer i Djøf efter ambassadør Hanne Fugl Eskjær.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum