’Kemisk fingeraftryk’ skal bidrage til at sikre fremtidens drikkevand
Det kan lyde knastørt, men for at sikre fremtidens drikkevandsressource skal der standardisering til. Det er udgangspunktet for projektet AQUAPLEXUS, som skal udvikle et værktøj, der kan bidrage til at prioritere indsatser i forhold til at sikre kvaliteten af grund- og drikkevand. Værktøjet er baseret på en analysemetode, der kan finde stort set alle stoffer i en enkelt vandprøve.
De seneste år har ny teknologi gjort forskere i stand til at finde langt flere informationer om hvilke stoffer, der er i grund- og drikkevand, end det hidtil har været muligt. Det er især såkaldte HRMS-analyser (højopløst massespektrometri), der i princippet kan identificere alle stoffer i en vandprøve, og dermed give prøven en form for unikt kemisk fingeraftryk.
Der er dog forskel på, hvilke HRMS-metoder man bruger i forskellige laboratorier, og det gør det svært at bruge resultaterne aktivt. Derfor har en lang række danske og tyske aktører slået sig sammen i projektet AQUAPLEXUS, hvor de vil udvikle og standardisere arbejdsgange og analysemetoder, som kan sikre ensartede resultater. Innovationsfonden investerer 13,75 mio kr. i projektet.
- Vi ser et kæmpe marked for standardiserede HRMS-analyser i fremtiden. Ikke alene i Danmark, men i hele verden, hvor efterspørgslen på øget viden om stoffer i miljøprøver er stigende. Der findes i dag ikke en standardiseret tilgang til denne type af analyser, så med udviklingen af en valideret og standardiseret metode er AQUAPLEXUS-projektet netop det, der skal til, for at vi kan gøre metoden kommercielt tilgængelig, siger Peter Bondgaard Mortensen, udviklingschef hos Eurofins Miljø som deltager i projektet.
AQUAPLEXUS-projektet har tre elementer - En kemisk analysemetode, et dataarkiv og et prioriteringsredskab:
- Kemisk analyse: Udvikling af en valideret standardisering, fra prøvetagning til endeligt analyseresultat. Det skal sikre kvaliteten af resultater fra HRMS-analyser og samtidig gøre metoden kommercielt tilgængelig for alle aktører i grundvand-drikkevand-værdikæden.
- Dataarkiv: Selvom HRMS-analyser kan identificere stort set alle stoffer til stede, kan de ikke gøre det på én gang. Derfor er det væsentligt at kunne gemme resultater og gøre dem tilgængelige for omverdenen. Det skal ske ved at etablere et nationalt dataarkiv til lagring af resultater fra de standardiserede analyser. Dataarkivet skal være tilgængeligt på eksisterende platforme, såsom Miljøportalen og GEUS’ Jupiter database.
- Prioritering: HRMS-analyser kan give meget information om hvilke stoffer, der findes i en vandprøve, men ikke mængderne, hvor de kommer fra, eller om stofferne er et problem i forhold til at sikre grund- og drikkevand af god kvalitet. Der skal udvikles metoder til at vurdere koncentrationer og til at prioritere, hvilke stoffer der først skal sættes ind for.
Med AQUAPLEXUS-projektets værktøj bliver det muligt at komme med anbefalinger til, hvordan resultaterne kan anvendes i forskellige dele af grundvand-drikkevand-værdikæden.
- Vi glæder os til at udvikle et værktøj, der én gang for alle kan give et overblik over, hvad der er i vores grundvand og drikkevand – og samtidig både kan anvendes til at vurdere, hvilke indsatser, der er vigtige i forhold til at sikre den fremtidige vandressource. Det vil også hjælpe med at sikre de investeringer, der skal til. Det er vigtigt, at vi har partnere med fra både ind- og udland og dækker alt fra analysekemikere til myndigheder og vandforsyninger, siger statsgeolog ved GEUS, Claus Kjøller, der er projektleder for projektet.
Fakta:
Innovationsfondens investering: 13,75 millioner kroner
Samlet budget: 25,5 millioner kroner
Officiel titel: AQUAPLEXUS
Varighed: 4 år
Partnere:
- De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
- Københavns Universitet, Institut for Plante- og Miljøvidenskab (KU-PLEN)
- De fem største vandforsyninger i Danmark (HOFOR, Aarhus Vand, Vandcenter Syd, TREFOR og Novafos)
- Miljøstyrelsen
- Danske Regioner
- Eurofins Miljø
- Plastindustriens Rørsektion (NPG Danmark)
- Danmarks Miljøportal
- DANVA
- Det Hydrologiske Institut i Tyskland (BFG)
- Miljøstyrelsen i Tyskland (UBA)
- Den tyske vandforsyning i Langenau (Zweckverband Landeswasserversorgung)
Kontakter
Claus KjøllerStatsgeolog, Afdeling for GeokemiGEUS
Tlf:+45 51 72 82 02clkj@geus.dkTue GermundssonPresse- og kommunikationsrådgiverInnovationsfonden
Tlf:+45 61 90 50 87tue.germundsson@innofond.dkOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Kvantestrategi giver pote: Lovende tendenser i ansøgninger peger mod en stærk dansk kvantefremtid3.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med store investeringer, stigende international interesse og stærk erhvervsinvolvering er Danmark godt på vej mod en styrket position i det globale kvantekapløb. Over tre år investerer Innovationsfonden mere end 300 mio. kroner i kvanteprojekter. Fire nye, stærke projekter er søsat, mens yderligere en stribe projekter af høj kvalitet er på vej igennem ansøgningsprocessen.
Kan samtaler med en robot mindske stress og fange tidlige tegn på sygdom?2.7.2025 08:38:52 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan interagerer kunstige samtaleagenter med mennesker? Hvordan kan de bruges til at træne vores sociale færdigheder, forbedre vores mentale sundhed og opdage tidlige tegn på demens eller alzheimers? Nyt forskningsprojekt vil forbedre vores mentale sundhed gennem tidlig diagnosticering og præventive løsninger med brug af AI-modeller. Innovationsfonden investerer 19,2 millioner kroner i projektet.
Dansk forskning skal bane vej for ny behandling af HPV-relateret kræft26.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forsknings- og innovationsprojekt skal bane vejen for klinisk afprøvning af ny medicin til behandling af HPV-associeret hoved-hals-kræft. Innovationsfonden investerer knap 29 mio. kr. i ORCHID-projektet, der skal føre til bedre overlevelse og færre bivirkninger for patienter.
Danske forskere og virksomheder vil kvantesikre fremtidens cybersikkerhed19.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Innovationsfonden investerer 25,9 mio. kr. i et nyt banebrydende kvanteteknologisk projekt, designet til at udvikle verdensførende teknologi inden for fremtidssikret databeskyttelse. Målet er et skalerbart markedsklart system, der kan integreres direkte i det eksisterende telekommunikationsnetværk og beskytte kritisk digital infrastruktur mod fremtidens cyberangreb.
Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt16.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner i projektet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum