Gigtforeningen får 3,5 millioner fra TrygFonden til ny pårørende-indsats
Det nye projekt skal hjælpe partnere til ældre med gigt til at tage hånd om deres eget helbred og trivsel.
Får din partner en gigtdiagnose, kan det meget nemt komme til at påvirke dig både fysisk og psykisk. Fysisk på grund af de mange dagligdags gøremål, man som pårørende må tage ansvaret for, og psykisk på grund af bekymring for sygdommen.
"Gigt er en overset sygdom. Og derfor kan man som pårørende ofte komme til at føle sig alene med de tanker og bekymringer, man har", siger direktør i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind.
Undersøgelser viser, at partnerne føler, at deres mentale overskud, trivsel og livskvalitet bliver påvirket negativt. Og forskning viser, at der er risiko for, at én patient bliver til to, hvis den pårørende ikke bliver set og støttet.
Derfor vil Gigtforeningen i samarbejde med Syddansk Sundhedsinnovation nu sætte ind med en ny indsats med projektet ”Styrket indsats for pårørende”. Et projekt, Gigtforeningen har modtaget 3,5 millioner fra TrygFonden til.
"Vi har i Gigtforeningen længe haft et ønske om, at der bliver sat endnu mere fokus på de omkostninger, det har, hvis man er ægtefælle eller partner til en gigtpatient. Det sker nu med ”Styrket indsats til pårørende”, og det er jeg meget glad for", siger Mette Bryde Lind.
Formålet med alle indsatser i projektet er at styrke muligheden for, at partnere til ældre med gigt kan tage hånd om deres eget helbred og trivsel, så de bedre kan støtte deres partner.
Det skal ske ved blandt andet pårørendeaftener med foredrag og netværksdannelse, telefonisk rådgivning for pårørende og samtalemakkere.
Men de pårørende skal også være medskabere. Et pårørendepanel vil løbende blive involveret i udviklingen af indsatserne, så det sikres, at de matcher deres behov.
"I TrygFonden arbejder vi for, at pårørende til ældre svækkede kan leve godt som pårørende og i mindre grad belastes i deres hverdagsliv. At være nær pårørende til en ældre med gigt fylder meget både personligt og tidsmæssigt. Det har desværre ofte negative konsekvenser for den pårørendes eget fysiske helbred, mentale sundhed, arbejds- og sociale liv i en sådan grad, at livskvaliteten forringes betydeligt. Det er et negativt mønster, der skal brydes, og det kan indsatsen fra Gigtforeningen bidrage til", siger Galina Plesner, projektchef i TrygFonden.
Den løbende brugerinddragelse og evaluering af projektet sker i partnerskab med Syddansk Sundhedsinnovation.
Fakta:
Hvert år får 62.000 danskere en gigtdiagnose, og gigt er en af de kroniske sygdomme, som rammer flest seniorer over 65 år.
Projektet er målrettet pårørende over 65 år. Det anslås, at over 200.000 mennesker over 65 år er ægtefælle eller partner til en gigtpatient.
En undersøgelse blandt pårørende til mennesker med gigt viser, at over to tredjedele af alle partnere/ægtefæller oplever, at deres livskvalitet er væsentligt påvirket efter gigtdiagnosen.
Om projektet:
Projektet ”Styrket indsats for pårørende” starter op i efteråret 2023 og omfatter bl.a. nye digitale rådgivningstilbud for pårørende, netværksgrupper, 1:1 samtaletjeneste for pårørende og opgradering af Gigtforeningens rådgivning på pårørendeområdet. Der vil også blive afholdt en række temadage for pårørende i samarbejde med fem reumatologiske afdelinger i Aalborg, Aarhus, Glostrup, Holbæk og Sønderborg.
For yderligere information kontakt:
Pressechef i Gigtforeningen, Marie Kristensen, 24854054
Chef for Strategiske Partnerskaber i Gigtforeningen, Susanne Adelhardt Jensen, 39778039/61372051
Om Gigtforneningen
Gigtforeningen er en dansk patientforening med mere end 80.000 medlemmer og støtter. Patientforeningen blev grundlagt i 1936 og har som vision at sikre et bedre liv for de mere end 700.000 mennesker med sygdomme og smerter i led, ryg og muskler.
Følg pressemeddelelser fra Gigtforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gigtforeningen
Lad ikke gigt stoppe dig, mand12.3.2025 10:04:09 CET | Pressemeddelelse
Smerter, træthed og nedsat mobilitet afholder ofte mænd med gigt fra at komme op af sofaen. Men motion og natur kan både forbedre humøret og lindre smerterne. Derfor inviterer Gigtforeningen og DGI nu mænd med gigt til et landsdækkende event, hvor de kan træne i naturens træningscenter lørdag den 15. marts
Jægere skal give gigtramte seniorer mod på mere i naturen6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et samarbejde mellem Gigtforeningen, Danmarks Jægerforbund og Syddjurs Kommune vil hjælpe kronisk syge seniorer ud i det fri. Formålet er at udnytte naturens potentiale til at flytte fokus fra smerter til givende fællesskaber og sanselige oplevelser.
Alle kan være med, når Aktiv Med Gigt-dagen kommer til Aarhus19.2.2025 12:19:05 CET | Pressemeddelelse
Mange har svært ved at holde sig aktive, når kroppen knaser. Derfor giver Gigtforeningen, DGI og Aarhus Kommune nu seniorer med kroniske smerter en unik mulighed for at afprøve en række lokale aktiviteter med natur og fællesskab i centrum. Det er den 4. marts.
Frisk luft og fællesskab: Til Aktiv Med Gigt-dage kan alle være med19.2.2025 11:52:20 CET | Pressemeddelelse
Mange har svært ved at holde sig aktive, når kroppen knaser. Derfor giver Gigtforeningen, DGI og fem østjyske kommuner nu seniorer med kroniske smerter en unik mulighed for at afprøve en række lokale aktiviteter i det fri. ”Vi vil give gode kropslige oplevelser og erfaringer med at færdes i den nære natur”, lyder det fra arrangørerne.
Hjælp til gigtramte: Hvad gør man, når smerter fylder i hverdagen?14.2.2025 10:50:14 CET | Pressemeddelelse
Gigtforeningen inviterer til et gratis arrangement med oplæg om smerter, behandling og livet med gigt
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum