Region Hovedstaden

Lav fødselsvægt er en risikofaktor for at udvikle kompliceret type 2-diabetes i en tidlig alder

Del
To danske studier giver ny viden om udviklingen af type 2-diabetes og kan være et pejlemærke for, hvordan sygdommen kan forebygges og behandles mere effektivt. Fødselsvægt kan være den nye risikomarkør for type 2-diabetes, vurderer forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen.

Jo lavere fødselsvægt, jo højere risiko har du for at udvikle type 2-diabetes. Og ikke nok med det. Hvis du var en lille baby, risikerer du også at udvikle en mere kompliceret type 2-diabetes og i en tidligere alder, selv om du måske kun er moderat overvægtig.

Det viser to nye danske studier, der netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Diabetologia (link) og som forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen står bag.

Overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen, Allan Vaag, der også er professor på Lunds Universitet, har i mere end 25 år forsket i netop sammenhængen mellem fødselsvægt og udviklingen af type 2-diabetes, men er sammen med sine forskerkolleger alligevel overrasket over så tydeligt at have fundet en ny risikomarkør for den folkesygdom, som flere end 300.000 danskere lever med:

”Jeg er forbløffet over resultaterne, som er helt entydige og klare: Jo lavere fødselsvægt, jo større er risikoen for at få type 2-diabetes. Vi ser en helt lineær kurve. Fødselsvægt viser sig at være en selvstændig risikofaktor på linje med din genetik og din familiehistorie, hvilket er helt ny og banebrydende viden,” siger han.

Fødselsvægt som screeningskriterium 
Allan Vaag lægger op til, at verdenssundhedsorganisationen WHO skal have fødselsvægt med som et nyt screeningskriterium for type 2-diabetes.

”Vi kan ikke længere ignorere den føtale komponent, det viser de her to studier meget klart. Samtidig skal vi forske endnu mere i, hvordan vi undgår, at babyer overhovedet bliver født med lav fødselsvægt. Dog ved vi allerede i dag, at rygning, stress og spiseforstyrrelser kan betyde, at baby bliver født med en meget lille vægt”, siger Allan Vaag.

Ny risikomarkør
Direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen, Magnus T. Jensen, vurderer, at man er nået en vigtig milepæl, når det gælder forståelsen af udvikling af type 2-diabetes.

Han lægger sammen med forskerne op til, at lav fødselsvægt bør overvejes som en ekstra og ny risikomarkør for udviklingen af type 2-diabetes. Den officielle definition af lav fødselsvægt er under 2,5 kilo. I det ene studie er dog her benyttet en grænse på 3 kilo og under.

Hidtil har arv, livsstil og overvægt været de tre risikofaktorer, som forskere og behandlere har forholdt sig til, når de skal rådgive om og behandle personer med type 2-diabetes.

”Studiernes fund lægger op til, at fødselsvægt bør indgå i en risikoestimering for udvikling af type 2-diabetes. Samtidig tyder det også på, at lav fødselsvægt måske giver en anden og mere kompliceret form for diabetes end ved de typiske risikofaktorer. Perspektiverne er, at vi formentlig i fremtiden både kan identificere, forebygge og give mere præcis medicinsk behandling, når vi kender mere til de bagvedliggende årsager. Samtidig vil det også være naturligt at undersøge, om lav fødselsvægt disponerer til andre sygdomme senere i livet, for eksempel hjertekarsygdom,” siger direktør Magnus T. Jensen, direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen.

Mere kompliceret type 2-diabetes
Netop fødselsvægtens betydning for udvikling af hjertekarsygdom er forskerne bag artiklerne nu i gang med at besvare og resultaterne forventes at udkomme i slutningen af året. Personer født med en lav fødselsvægt får nemlig typisk også en mere kompliceret type 2-diabetes med behov for mere medicin mod forhøjet blodtryk og andre hjertekarsygdomme end andre med type 2-diabetes, som var tungere, da de blev født.

Den opløftende nyhed er dog, at hvis man med en lav fødselsvægt i bagagen bevarer den slanke linje som voksen, er risikoen for at udvikle type 2-diabetes næsten den samme som for andre.

”Det her handler om sundhed og livskvalitet, og det handler også om ulighed i sundhed. Det står klart med de her to studier, at fosterlivet har en hidtil ikke anerkendt stor betydning for, hvordan vores helbred udvikler sig og at det langt fra kun har noget at gøre med den livsstil, den enkelte fører, med også hvordan vi som samfund strukturerer vores sundhedsindsatser,” siger Magnus T. Jensen.

Det er data fra hhv. befolkningsundersøgelsen Inter99 og DD2, der danner grundlag for de to studier. Også jordemoderprotokoller helt tilbage fra 1939 indgår i studierne.

 

Faktabokse

Om type 2-diabetes

Flere end 300.000 danskere har diagnosen type 2-diabetes

Omkring 60.000 ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes

Omkring 300.000 har forstadier til type 2-diabetes.

Kilde: https://videncenterfordiabetes.dk/viden-om-diabetes/generelt-om-diabetes/diabetes-i-tal

 

Om Inter99

Navnet henviser til INTERventionsstudie og 99 til året, hvor projektet begyndte.

Inter99 er en stor dansk lodtrækningsundersøgelse, der har undersøgt effekten af helbredsscreening efterfulgt af rådgivning og støtte til sundere livsstil.

Inter99 20 års-opfølgning genundersøger studiepopulationen på flere end 6.000 personer 20 år efter, de deltog første gang. Studiet følger derfor deltagerne over tid både med fysiske undersøgelser og i de nationale sundhedsregistre. Formålet med Inter99 20 års-opfølgningen er bl.a. at undersøge forekomsten af type 2-diabetes og komplikationer til type 2-diabetes.

Inter99 er et samarbejde mellem Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital, Novo Nordisk Foundation Center for Metabolic Research på Københavns Universitet, Danish Diabetes and Endocrine Academy og Steno Diabetes Center Copenhagen.

Om DD2

Data fra Dansk center for strategisk forskning i type 2 diabetes (DD2) gør forskerne klogere på de mange undertyper af type 2-diabetes og på, hvordan type 2-diabetes udmønter sig forskelligt fra person til person. Målet er at udvikle skræddersyet og individuel behandling til den enkelte – såkaldt præcisionsmedicin.

DD2 har etableret en biobank med blod- og urinprøver fra personer med type 2-diabetes. Har man fået diabetes inden for de sidste to år, kan man være med. Resultaterne fra prøverne sammenkobles med offentlige registre, og det er derfor muligt at følge udviklingen i de forskellige sygdomsforløb.

I bestyrelsen for DD2 sidder samtlige direktører for de fem Stenocentre.

Hvad vejer babyer i dag?

I perioden fra 2014-2018 er der født 57.900 levendefødte babyer herhjemme. Her er gennemsnitsvægten for babyerne:

• Der fødes i gennemsnit 2.037 babyer om året med fødselsvægt <2500 g (3,52 %)

• Der fødes i gennemsnit 8.371 babyer om året med fødselsvægt <3000 g (14,46 %)

• Der fødes i gennemsnit 18.769 babyer om året med fødselsvægt >3750 g (32,41 %)

• Der fødes i gennemsnit 1.660 babyer om året med fødselsvægt >4500 g (2,87 %)

Kilde: Danmarks Statistik

 

Kontaktinfo:

 • Direktør Magnus T. Jensen, Steno Diabetes Center Copenhagen. Mobil 26 14 81 48
 • Professor og overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen, Allan Vaag, vejleder og initiativtager til begge omtalte studier. Mobil: 20 42 96 60

 • Ph.d, postdoc Rasmus Wibæk, Steno Diabetes Center Copenhagen, mobil: +45 28 30 23 81
  Førsteforfatter på studiet: “Low birth weight is associated with a higher incidence of type 2 diabetes over two decades independent of adult body mass index and genetic predisposition” af R Wibaek, GS Andersen, A Linneberg, T Hansen, N Grarup, ACB Thuesen, RT Jensen, JCK Wells, KA Pilgaard, C Brøns, D Vistisen, AA Vaag.

  Fund fra studiet baseret på Inter 99-kohorten:
  Hver gang fødselsvægten øges med ét kilo, falder risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 40 procent. Forekomsten af type 2-diabetes stiger med alderen og for mænd mere end kvinder. Forekomsten falder til gengæld jo tungere, vedkommende er som nyfødt.
 • Læge og ph.d.-studerende Aleksander Lühr Hansen, Steno Diabetes Center Copenhagen. Mobil: 30 70 25 15
  Førsteforfatter på studiet ”Birthweight is asscociated with clinical characteristics in people with recently diagnosed type 2 diabetes” af AL Hansen, RW Thomsen, C Brøns, RT Jensen, MK Andersen, T Hansen, JS Nielsen, P Vestergaard, K Højlund, N Jessen, MH Olsen, HT Sørensen, AA Vaag.

  Fund fra studiet baseret på DD2-kohorten:
  “En person, der som nyfødt vejede 2,5 kilo, får diabetesdiagnosen syv år tidligere end den person, der vejede 4,5 kilo ved fødslen og en næsten 8 cm mindre omkreds om maven. De samme personer født med lav fødselsvægt havde også flere andre sygdomme og mere brug af både blodtryks- og blodsukkersænkende medicin.

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye