STARK Danmark

Elever bygger talerstol af genbrugstræ til Folkemødet

Del

Elever fra Campus Bornholm har bygget en talerstol af genbrugsmaterialer til Folkemødet i samarbejde med en række partnere fra branchen. Projektet er det første af flere projekter, der sætter fokus på genbrug af materialer i samarbejde med fremtidens håndværkere.

Den yngre generation er nøglen til at drive samfundet fremad gennem den grønne omstilling. Derfor er Campus Bornholm, Folkemødet, STARK/GENTRÆ, Dansk Affaldsforening og DI Byggeri gået sammen for at sætte fokus på genbrugsmaterialer på Folkemødet.

Byggebranchen står for omkring 40 procent af den samlede affaldsmængde og 30 procent af CO2-udledningen. Ved at erstatte nye byggematerialer med genbrugte materialer kan begge problemstillinger tackles på én gang.

I de kommende år sigter projektet mod at øge opmærksomheden omkring genbrug og cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren i Danmark.

Fremtidens bygningshåndværkere

Første projekt i samarbejdet er, at elever fra Campus Bornholm i 2023 har bygget en talerstol til et nyt ungeområde – Ungdommens Plads – på Folkemødet 2023. Alle de anvendte materialer er cirkulære og stammer fra andre byggeprojekter.

Eleverne har skabt talerstolen som en del af deres skoleoplæring, og det markerer det første skridt i et spændende samarbejde, hvor de unge mennesker i deres skoleoplæring vil fokusere på praktisk og anvendelsesorienteret design, samt udvikling af inventar specifikt til Folkemødet.

- Fremtidens bygningshåndværkere spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling og skal beherske nye kompetencer. To afgørende færdigheder er at reducere affaldsmængden og øge genanvendelsen af materialer. Det nye samarbejde støtter op om denne læring, siger Claus Jørgensen, Uddannelseschef, EUD/VEU, Campus Bornholm.

Arne Boelt, formand for Dansk Affaldsforening, er enig:

- Genbrug af brugte byggematerialer skal op i gear, så vi både kan reducere affaldsmængderne og CO2-udledningen fra produktionen af nye materialer. Et afgørende element er, at fremtidens håndværkere allerede under uddannelsen får indblik i at arbejde med brugte men fuldt funktionelle byggematerialer. Her kan kommuner og genbrugspladser også bidrage med viden og ’affald’, som kan bruges igen, siger han.

Interessen for byggebranchen skal øges

Anders Stouge, direktør DI Byggeri, peger også på, at det er vigtigt, at vi får de unge mennesker gjort interesseret i den grønne omstilling og byggebranchen generelt.   

- Det er vigtigt at fremme brugen af genbrugte materialer i byggeriet. Men det er lige så vigtigt, at vi får flere unge til at interessere sig helhjertet for bygge- og anlægssektoren. Det er en grundbetingelse for, at vi kan komme i mål med den grønne omstilling. At vi i år starter dette brede samarbejde om genbrug på Folkemødet er derfor et smukt symbol på, at vi forener de unges opmærksomhed på fremtidens klima, og at vi skal leve i en bæredygtig harmoni med naturen og derigennem reducere vores ressourceforbrug gennem fremme af brug af genbrugte materialer, siger han.

Genbrug som omdrejningspunkt

Træet til talerstolen er doneret af STARKs projekt GENTRÆ, som indsamler brugt træ fra byggepladser, så det kan bruges igen, i stedet for at blive smidt ud og brændt.  

- Gennem vores GENTRÆ-projekt indsamler vi træ fra byggeprojekter, så det kan blive brugt igen. Vi er glade for, at eleverne fra Campus Bornholm kunne give træet nyt liv som talerstol, og vi ser frem til det fortsatte samarbejde med de kreative unge mennesker. Hos STARK ønsker vi at danne strategiske cirkulære partnerskaber som dette, så vi sammen kan gøre en forskel ved at genbruge mere og mindske affaldsmængden i byggeriet, siger Kent Fonseca, bæredygtigheds-STARK-tivist og national projektleder for bæredygtighed hos STARK.

Ambitionerne med samarbejdet rækker langt ud over talerstol-projektet. Det er blot begyndelsen på et længerevarende samarbejde for at øge fokus på genbrug af materialer i samarbejde med fremtidens håndværkere, fortæller projektpartnerne.

Christian Bülow Beck fra Folkemødet understreger betydningen:

- Det er vigtigt for Foreningen Folkemødet, at vi indtænker bæredygtighed i opbygningen af festivalen. Vi er glade for det nye samarbejde, hvor flere organisationer og virksomheder er gået sammen om at løse en problemstilling, der kan styrke genanvendelse på Folkemødet, men som også bevæger sig udover demokratifestivalen

 

Fejring af samarbejdet

Torsdag den 15. juni i haven på Næsgaarden, Løsebækgade 20 kl. 15.30 – 17.00 bliver talerstolen formelt overdraget til Ungdommens Plads.

Kontakter

Billeder

Om STARK

STARK er Danmarks største forhandler og distributør af byggematerialer med flere end 80 forretninger i Danmark og Grønland. STARK tilbyder også faglig rådgivning og en lang række services til både entreprenører og professionelle håndværkere. Virksomheden beskæftiger over 2.500 medarbejdere og er en del af STARK Group, der med flere end 20.000 medarbejdere og 1.100 forretninger og distributionscentre i Norden, Storbritannien, Tyskland og Østrig er en førende leverandør af byggematerialer i Europa.

STARK har tilsluttet sig FN’s Global Compact principper for ansvarlig virksomhedsførelse og arbejder med videnskabsbaserede mål for at holde den globale opvarmning under 1,5 °C. Målet er at nå netto nul emissioner inden 2050.

Vi bygger fremtiden ved at hjælpe andre med at bygge deres.

Følg pressemeddelelser fra STARK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra STARK Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye