Rådet for sund mad

Mad og måltider er en vigtig løftestang for et sundere liv

Del

Det går den forkerte vej med vores sundhed og trivsel – og i dag har danskerne mere usunde madvaner end for 10 år siden. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at der er fokus på madens og måltidernes rolle for danskernes sundhed. Rådet for sund mad sætter sammen med 17 organisationer, virksomheder og myndigheder derfor vores mad og måltidskultur til debat på dette års Folkemøde med det formål at skabe sundere madvaner. 

Danskerne er inde i en ond spiral, hvor overvægt er et stadig stigende problem. Andelen af danskere med overvægt i alderen 16-24-årige er 25,4% men for dem mellem 25-34 år er andelen helt oppe på 45,5%. Det påvirker vores trivsel og velfærd og belaster sundhedssystemet. Der er derfor al mulig god grund for at sætte vores madvaner til debat.

”Det fælles fokus der er fra de mange aktører på SAMMEN OM MAD scenen er en enestående mulighed for at både private og professionelle får øjnene op for de fælles løsninger og samarbejdsmuligheder der findes for at bruge mad og måltider som løftestang til sundere liv. Ingen aktør alene kan vende den udvikling vi ser i danskernes madvaner. Det kræver nationale samarbejde på tværs af fagligheder og på tværs af hele værdikæden. Derfor er mit håb, at vi på SAMMEN OM MAD scenen kan sprede inspiration og viden om vejen til et sundere liv og at vi sammen kan gøre en forskel for danskernes sundhed igennem maden”, siger Anne Glad.

SAMMEN OM MAD scenens gennemgående moderator er forbrugerekspert, Anne Glad, der med sit store kendskab til danskernes madvaner, er den helt rette til at føre publikum og debattører godt igennem debatterne på en underholdende og inspirerende vis.  

SAMMEN OM MAD scenen er en central platform for diskussioner og interaktion om vigtigheden af ​​sunde kostvaner og livsstil med en bred vifte af emner og aktiviteter, der er designet til at øge bevidstheden om danskernes sundhed og skabe positive forandringer i vores madvaner. Publikum vil have mulighed for at høre og deltage i debatter, og interagere med interessenterne rundt om danskernes mad og sundhed. Læs mere om scenens debatprogram her.  

null

Hvordan gør vi det muligt for danskerne at spise sundere?

SAMMEN OM MAD scenen på Folkemødets i Rådet for sund mads ambitiøse satsning for at sætte vores mad og madkultur til debat med det formål at højne danskernes sundhed. Det handler kort og godt om, hvordan vi kan gøre det muligt for danskerne at spise sundere? Det er det fælles spørgsmål, som de 17 organisationer bag Folkemødets SAMMEN OM MAD scene bruger som udgangspunkt i debatterne. Ingen virksomhed, organisation, myndighed eller kommune kan alene gøre danskernes mad- og måltidsvaner sundere, hvilket SAMMEN OM MAD scenen viser med et bredt favnende program og debattører.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er rigtig gode til at spise, når vi hygger os – og særligt hygger os sammen. Og vi er rigtig gode til at bruge mad, når vi belønner, keder os eller måske skal fejre noget. Men det er en farlig vej at begive sig ned af, og det er nogle dårlige vaner, vi dermed giver videre til vores børn, når vi lærer dem den madkultur. Netop derfor er det vigtigere end nogensinde, at vi sætter fokus på mad og måltider gennem et så bredt samarbejde som tilfældet er på SAMMEN OM MAD scenen på dette års Folkemøde i Allinge”, siger Anne Pøhl Enevoldsen, der er enhedschef for Bæredygtig Mad & Sundhed i Fødevarestyrelsen og bestyrelsesformand i Rådet for sund mad. Hun fortsætter: 

”Jeg glæder mig særligt til SAMMEN OM MAD scenens første debat torsdag kl. 14, hvor de unge får ordet. Her er en ung kok, en ung landmand, en ung købmand og en ung politiker sat i stævne til en snak om, hvordan de ser på de kriser som påvirker vores alles sundhed. Spørgsmålet er, om vi kan vi spise os ud af kriser, og hvordan?”.

Kontakter

Anne Pøhl EnevoldsenEnhedschef for Bæredygtig Mad & Sundhed i Fødevarestyrelsen og bestyrelsesformand i Rådet for sund mad

Tlf:72 27 52 00anpen@fvst.dk

Links

Om Rådet for sund mad

I Rådet for sund mad samarbejder virksomheder, myndigheder og organisationer om at vende udviklingen, så hver generation spiser sundere end den forrige. Rådet for sund mad samarbejder med 30 forskellige aktører for at påvirke det, vi spiser, og de rammer vi spiser i, så det bliver lettere for alle at spise sundt.

Rådet for sund mad arbejder aktivt for at dele viden på mad-, måltids- og sundhedsområdet. Derfor afholder Rådet løbende netværksaktiviteter for medlemmer og andre interesserede. Netværksaktiviteterne tager udgangspunkt i ny viden på området, konkrete cases eller Rådets egne initiativer.

I Rådet for sund mad samarbejder følgende organisationer: Arla, Bryggeriforeningen, Børne- og Undervisningsministeriet, COOP, Culinary Institute by VejleErhverv, Danish Crown, Dansk Gartneri, Det Grønne Museum, DI Fødevarer, DSK, Fagligt Selskab af Kliniske Diætister, FOA, Fødevarestyrelsen, Hello Kitchen, Hjerteforeningen, Hotel- og Restaurantskolen, Komitéen for Sundhedsoplysning, Kost og Ernæringsforbundet, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Kommune, Københavns Professionshøjskole, Landbrug & Fødevarer, Madkulturen, McDonalds Danmark, Fødevareministeriet, Novo Nordisk Danmark, Odense Kommune, Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, VIA University College, Aarhus Kommune, Aarhus Universitet.

Danskernes sundhed – eller mangel på samme!

Andelen af danskere over 16 år med et usundt kostmønster er steget fra 13,3 % til 17,7 % i perioden 2010 til 2021. I samme periode er andelen af voksne danskere med overvægt steget fra 39,4% til 52,6 % og andelen af voksne danskere med svær overvægt steget fra 13,6% til 18,5 % (Sundhedsstyrelsen, 2022).

I 2021 indtog danskerne fire gange så mange søde sager som der er plads til ifølge De Officielle Kostråd (Matthiessen, Ygil, Christensen & Biltoft-Jensen, 2021).

Følg pressemeddelelser fra Rådet for sund mad

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rådet for sund mad

Vi tager for meget mad fra kantinens buffet20.3.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Bugnende buffeter og store portioner leder ofte til automatisk overspisning og madspild, hvilket øger risikoen for overvægt og belaster klimaet unødvendigt. Kender du også til at spise for meget, når du går ombord i buffeten? Så er du ikke alene. En YouGov-undersøgelse fra 2021 viser, at op mod halvdelen af kantinegæsterne for det meste spiser op, selvom de er mætte [1]. Når vi dag efter dag spiser mere, end vi behøver, kan det føre til overvægt. 53 pct. af os har overvægt, og det øger risikoen for en lang række sygdomme, bl.a. type 2 diabetes, 15 kræftformer og hjerte-kar-sygdomme. Hvis udviklingen fortsætter, vil 66 pct. have overvægt i 2045, og heraf næsten halvdelen endda svær overvægt. Kantinen kan bidrage til vores sundhed Kantinen er en relevant arena, både når det drejer sig om sundhed og madspild. Omkring 1.2 millioner danskere spiser dagligt i en kantine og får her 30-40 pct. af deres daglige energiindtag. Institutioner og kantiner står iflg. Miljøministeriet for 31.000 tons

Vær med til at fejre Bælgfrugternes Dag over hele landet, fredag 10. februar1.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danskerne spiser i gennemsnit 2 g bælgfrugter om dagen, og det er meget langt fra de 100 g, som De officielle Kostråd anbefaler at spise. Sammen med kokke, madprofessionelle og bælgfrugt-entusiaster over hele landet, vil Rådet for sund mad nu helt ind i danskernes køkkener og tilbyde opskrifter, tips og tricks – og vise, hvor let det er at forvandle tørrede ærter, bønner og linser til velsmagende retter.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye