Rådet for sund mad

Du behøver ikke spise det hele

Del

Du er i virkeligheden mæt, men der er mere på tallerkenen, så du spiser op. Hvis du genkender det, så ligner du mere end halvdelen af danskerne. De fortsætter nemlig også med at spise, selvom maven er fuld, viser en ny Coop-analyse. Øs mindre op på tallerkenen – og lad være med at spise det hele, hvis portionen er for stor. Det kan være med til at forebygge overvægt i Danmark. 

Når vi sætter os til bords, ender det ofte med, at vi spiser op, selvom vi er mætte. Hele 51 pct. spiser altid eller ofte op, selvom vi er mætte. Tallet er lidt højere (54 pct.), når vi er på restaurant og endnu højere (62 pct.), når vi er på besøg hos venner og familie. Dertil kommer, at omkring 20 pct. sommetider gør det. Det viser en YouGov-undersøgelse, som er lavet for Coop Analyse og forebyggelsesindsatsen Ja tak, lidt mindre.

Når over halvdelen af danskerne tømmer tallerkenen både ude og hjemme, selvom de er mætte, fortæller det to ting: At portionerne ofte er for store, og at mantraet om at spise op ligger dybt forankret i os. Det er veldokumenteret, at store portioner får os til at spise mere. Det øger risikoen for overvægt. Derfor skal vi lære både at mærke efter, om vi er mætte og gøre portionerne lidt mindre, uanset om øser op til os selv eller til andre, siger Susanne Tøttenborg, projektleder for Ja tak, lidt mindre og seniorkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

Brug ikke dig selv om skraldespand

Det er madspild at levne, men det er også madspild at overspise. Det er en unødvendig klima- og miljøbelastning at producere mere mad, end vi har brug for – og for meget mad øger tilmed risikoen for overvægt og på sigt flere end 40 følgesygdomme, bl.a. visse kræftformer, type 2-diabetes og muskel-skelet-sygdomme.

Madspild optager med god grund mange mennesker. Men det er altså lige så meget madspild at spise resten på tallerkenen, efter man er mæt, som det er at smide det ud. Man bruger i virkeligheden sig selv om skraldespand og får måske ovenikøbet overvægt. Løsningen på madspild er ikke at spise op, men mindre portioner, fortsætter Susanne Tøttenborg.

 

 

null

Ny kultur om portionsstørrelser

For mange er hygge og godt værtskab forbundet med mad i store mængder. Hvis vi skal bremse udviklingen i overvægt, er der behov for en kulturel ændring til større fokus på mad i mindre mængder som den gode stil. Fødevareproducenter, detailhandel, restauranter, cafeer og kantiner kan bidrage til denne kulturændring ved at gøre portionerne mindre og dermed bakke op om, at det på alle måder er mere bæredygtigt at spise mindre portioner.

Vi skal i Danmark lade os inspirere af andre landes madkulturer, hvor det ikke er kutymen at spise sig overmæt, men en dyd at servere højere kvalitet i mindre portioner. Med den tilgang kan virksomheder og detailhandlen bidrage ved at udvikle produkter, der understøtter et kalorieindtag, der er med til at sikre en vægt i balance hele livet, siger branchedirektør Leif Nielsen fra DI Fødevarer.

Tre gode råd til at undgå uønsket vægtstigning

Det er ikke kun dit eget ansvar at komme til at spise lidt mindre. Derfor arbejder Ja tak, lidt mindre for at de portionsstørrelser, vi kan købe, bliver lidt mindre. Men vi kan også selv gøre noget. Her får du tre gode råd, hvis du vil øve dig i at sige Ja tak til lidt mindre:

  1. Fyld kun din tallerken med den mængde mad, du ved, du kan spise. Resten i skålen eller gryden kan du gemme. Du kan tage en gang til, hvis du virkelig er mere sulten.
  2. Brug mindre tallerkener. Man fylder automatisk mere mad på en stor tallerken og kommer nemt til at spise det uden at føle sig mere mæt. Se denne lille film
  3. Mærk efter, om du er mere sulten, selvom der er mere mad på tallerkenen. Hvis ikke, så er det ok at levne.

Fakta

  • Ja tak, lidt mindre er et partnerskab i regi af Rådetfor sund mad, der har 19 partnere. 
  • 51 pct. af danskerne har overvægt, hvoraf hver tredje har svær overvægt. Hvis udviklingen fortsætter, vil tallet være 66 pct. om 25 år, og af dem har ca. halvdelen svær overvægt. Så ikke alene får flere danskere overvægt, de får det også i sværere grad. Overvægt øger risikoen for op mod 40 sygdomme.
  • Ja tak, lidt mindre er sat i verden for at forebygge overvægt ved at øge tilgængeligheden af og efterspørgslen på lidt mindre portioner.

Undersøgelsen

YouGov for Coop Analyse og Ja tak, lidt mindre: 1.015 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i marts 2021. Data er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år. Se faktaark her

Kontakter

Billeder

Rådet for sund mad

I Rådet for sund mad samarbejder vi om, at alle spiser sundere.
Rådet for sund mad er et offentligt-privat samarbejde på tværs af bl.a. myndigheder, kommuner, virksomheder, forsknings-og vidensinstitutioner, interesseorganisationer, faglige organisationer og andre organisationer.

I Rådet for sund mad samarbejder 30 medlemsorganisationer om, at alle spiser sundere i fremtidens Danmark. Det kan lykkes, fordi vi mobiliserer kræfterne om en national indsats for sund mad og sundere måltider.

Følg pressemeddelelser fra Rådet for sund mad

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rådet for sund mad

Mad og måltider er en vigtig løftestang for et sundere liv12.6.2023 08:00:00 CEST | Presseinvitation

Det går den forkerte vej med vores sundhed og trivsel – og i dag har danskerne mere usunde madvaner end for 10 år siden. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at der er fokus på madens og måltidernes rolle for danskernes sundhed. Rådet for sund mad sætter sammen med 17 organisationer, virksomheder og myndigheder derfor vores mad og måltidskultur til debat på dette års Folkemøde med det formål at skabe sundere madvaner.

Vi tager for meget mad fra kantinens buffet20.3.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Bugnende buffeter og store portioner leder ofte til automatisk overspisning og madspild, hvilket øger risikoen for overvægt og belaster klimaet unødvendigt. Kender du også til at spise for meget, når du går ombord i buffeten? Så er du ikke alene. En YouGov-undersøgelse fra 2021 viser, at op mod halvdelen af kantinegæsterne for det meste spiser op, selvom de er mætte [1]. Når vi dag efter dag spiser mere, end vi behøver, kan det føre til overvægt. 53 pct. af os har overvægt, og det øger risikoen for en lang række sygdomme, bl.a. type 2 diabetes, 15 kræftformer og hjerte-kar-sygdomme. Hvis udviklingen fortsætter, vil 66 pct. have overvægt i 2045, og heraf næsten halvdelen endda svær overvægt. Kantinen kan bidrage til vores sundhed Kantinen er en relevant arena, både når det drejer sig om sundhed og madspild. Omkring 1.2 millioner danskere spiser dagligt i en kantine og får her 30-40 pct. af deres daglige energiindtag. Institutioner og kantiner står iflg. Miljøministeriet for 31.000 tons

Vær med til at fejre Bælgfrugternes Dag over hele landet, fredag 10. februar1.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danskerne spiser i gennemsnit 2 g bælgfrugter om dagen, og det er meget langt fra de 100 g, som De officielle Kostråd anbefaler at spise. Sammen med kokke, madprofessionelle og bælgfrugt-entusiaster over hele landet, vil Rådet for sund mad nu helt ind i danskernes køkkener og tilbyde opskrifter, tips og tricks – og vise, hvor let det er at forvandle tørrede ærter, bønner og linser til velsmagende retter.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye