Region Sjælland

Millioner til kulturlivet i Region Sjælland

Del

Syv kulturprojekter støttes med samlet 3,5 millioner kroner. 2 millioner kroner går til kulturelle fyrtårne, store attraktioner eller udstillinger i regionen, mens 1,5 millioner kroner går til kulturprojekter der styrker sundhed og læring.

Udstillinger, arrangementer og andre former for kulturprojekter er med til at skabe en attraktiv region. Det binder regionen og borgerne sammen, og bidrager til at skabe liv rundt omkring i Region Sjælland.

Derfor uddeler regionens politikere hvert år penge til forskellige kulturprojekter. Nu er der godt nyt til syv kulturprojekter på Sjælland og øerne. Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde støtter projekterne med i alt 3,5 millioner kroner.

Der er blandt andet penge på vej til tre kulturprojekter, der skal binde regionen sammen og skabe identitet, oplevelser og fællesskaber for borgere og besøgende i Region Sjælland. Såkaldte fyrtårnsprojekter.

- Det er vigtigt, at vi har kulturbegivenheder, regionens borgere og besøgende fra både resten af Danmark og udlandet vil køre langt for at opleve. Foruden den store herlighedsværdi ved kulturen, er projekterne med til at skabe vækst og arbejdspladser. Sidste år var der flere overnattende turister i Region Sjælland end i 2019, og de store kulturoplevelser er noget af det, der skaber interesse og tiltrækker nye borgere og besøgende til vores region, siger Christian Wedell-Neergaard, formanden for Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde.

Støtte til kulturoplevelser i hele regionen

Som en del af handlingsplanen til Region Sjællands udviklingsstrategi 2020-2024 uddeler udvalget penge til kultur, der styrker sundhed og læring. Midlerne er målrettet kulturprojekter for børn og unge, sårbare og udsatte borgere, samt borgere der sjældent bruger kunst- og kulturlivet.

Udvalget fordeler i alt 1,5 millioner kroner til fire kulturprojekter rundt om i Region Sjælland.

-  Et godt kulturliv handler også om at der er tilbud til de borgere, som normalt ikke gør så meget brug af kulturen. Det vil vi gerne være med til at understøtte, siger Felex Pedersen, næstformand for Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde.

Med støtten til de fire projekter, håber politikerne samtidig at bidrage til at forbedre den mentale sundhed og til at skabe nye oplevelser, fællesskaber, kreativitet og kompetencer for Region Sjællands borgere.

De syv støttede kulturprojekter er geografisk forankret flere steder i regionen, og det glæder udvalget, at pengene gør gavn på tværs af Region Sjælland.

- Både de store og de små byer har behov for liv og aktiviteter. Med støtten til kulturprojekterne bidrager vi til et godt kulturliv flere steder i regionen, og det er vigtigt for os, at støtten også er til gavn for landdistrikterne, siger Felex Pedersen.

Fakta – Syv kulturprojekter får støtte

Kulturelle fyrtårnsprojekter:

  • 1 mio. kr. til Art Trail Vestsjælland

Projektet skal udvikle op til 10 megamalerier i verdensklasse med historier fra Vestsjællands fortid og nutid. Megamalerierne skal opføres på siloer og vandtårne og sker i samarbejde med Destination Sjælland, Museum Vestsjælland og Institut for Urban Kunst. 

  • 500.000 kr. til Gedser Odde - Danmarks og Nordens sydligste punkt

Projektet skal udvikle en udsigtsoplevelse og kulturhistoriske udstillinger ved Gedser og Danmarks og Nordens sydligste punkt på Falster. Det sker i samarbejde med Guldborgsund Kommune.

  • 500.000 kr. til Besøgscenter for Danmarks første kongekirke i Ringsted.

Projektet skal udvikle et besøgscenter, der udfolder fortællingerne om de mange konger, dronninger og andre royale fra Norden og Europa, der ligger begravet i Skt. Bendts kirken i Ringsted. Det sker i samarbejde med Museum Vestsjælland.

Kulturprojekter der styrker sundhed og læring:

  • 500.000 kr. til Landsbyen som sundhedsaktør

Projektet skal styrke borgernes mentale og fysiske sundhed gennem nye kulturtilbud lokalt i Region Sjællands landsbyer. Det sker i samarbejde med Landdistrikternes Fællesråd og DGI Midt- og Vestsjælland. 

  • 500.000 kr. til Stormflodsfortællinger på Falster

Projektet skal udvikle en lydvandring langs Stormflodsruten ved Falsters østkyst. På ruten vil man kunne lytte til lokale unges egne fortællinger fra egnen, der skal bidrage til trivsel og fællesskab. Projektet sker i samarbejde med Guldborgsund kommune.  

  • 250.000 kr. til Kunsthåndværk med keramik i Skælskør

Projektet skal udnytte keramikkens kvaliteter til at styrke den mentale sundhed og læring for forskellige grupper af især sårbare borgere i Region Sjælland. Det sker i samarbejde med det keramiske forsknings- og videnscenter, Guldagergaard i Skælskør, Slagelse.

  • 250.000 kr. til Lundbye Kunstfestival i Kalundborg

Projektet skal udvikle forskellige kunstaktiviteter for børn og unge til Lundbye Kunstfestival i august 2024. Det skal styrke børn og unges kreative læring og øge trivslen og glæden ved at bruge kunsten og kulturen. Projektet sker i samarbejde med Kalundborg Kommune.

 

Kontakter

Christian Wedell-Neergaard, formand for Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde, tlf.: 40 15 22 23
Felex Pedersen, næstformand for Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde, tlf.: 28 72 36 86

Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum