550 færre københavnere skal være hjemløse i 2026
Når nytårsklokkerne ringer 2026 ud, skal 550 færre københavnere være hjemløse. Det mål har Socialudvalget i Københavns Kommune fastsat.
Gennem de sidste 10 år har antallet af hjemløse i København ligget på omkring 1.500 og på trods af forskellige indsatser er det ikke lykkes at rykke ved det tal.
Men nu er Socialudvalget blevet enige om, hvad en del af opskriften på at nå målet skal være, og hvordan der kommer turbo på indsatsen.
Konkret er et af initiativerne et nyt forløbsprogram på herbergerne, som sikrer, at hjemløse hurtigere bliver udredt og kan visiteres til en bolig. Forløbsprogrammet har kørt om et pilotprojekt i 2022.
Derudover skal den forebyggende indsats – særligt over for unge, som risikerer at blive hjemløse – styrkes.
”550 færre skal være hjemløse i København i 2026 er et meget ambitiøst mål i en by, hvor manglen på billige boliger er den store udfordring for at gøre op med hjemløsheden. Det kræver, at vi får turbo på alle initiativer, som kan hjælpe os i mål med det. Og at vi har et tæt samarbejde med civilsamfundsorganisationer. Jeg er glad for, at vi er et samlet socialudvalg, som bakker op om initiativerne. Så er vi allerede godt på vej,” siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (Ø).
I 2022 var der ifølge VIVE’s hjemløsetælling 1.370 hjemløse borgere i Københavns Kommune. Det svarer til cirka en fjerdedel af alle hjemløse i Danmark.
Laura Rosenvinge, Socialdemokratiet, siger:
"Vi skal både være ambitiøse og målrettede med at få flere hjemløse københavner i bolig. Med det her initiativ, hvor vi blandt andet kan give huslejetilskud til hjemløse, er vi på rette vej. Men der er stadig meget arbejde forude og især skal vi også lave forebyggende indsatser målrettet de unge fra ressourcesårbare hjem. Det kan altid betale sig at tænke i forebyggelse."
Line Ervolder, Det Konservative Folkeparti, siger:
“Vi konservative er glade for, at indsatsen nu målrettes, så det ikke kun handler om at få tildelt en bolig, men samtidig understøttes af en socialfaglig indsats, der sikrer, at man kan opretholde sin bolig. Det er vigtigt at møde borgerne ud fra den tilgang, at hjemløshed ikke kun er lig med mangel på bolig, men at vi også hjælper med at få løst mange af de andre psykiske og sociale problemer, der er årsagen til at man blev hjemløs.”
Annika Smith, Socialistisk Folkeparti, siger:
“At have et hjem er hele forudsætningen for, at man kan leve et værdigt liv og lykkes i tilværelsen. Derfor glæder det mig, at vi på rådhuset er enige om at skrue ambitionerne op i kampen mod hjemløshed - især ved at satse endnu stærkere på Housing First-metoden, hvor man skaber en “stabiliserende situation” for den enkelte med tilbud om en bolig, støtte til at tackle misbrug og psykiske problemer og, om nødvendigt, tilskud til huslejen. Andre lande og byer har vist, at ufrivillig hjemløshed er mulig at afskaffe, hvis politikerne virkelig vil. Det er godt, at vi nu følger trop”.
Katrine Kildgaard, Det Radikale Venstre, siger:
”I Radikale Venstre er vi særligt optagede af at forebygge, at mennesker ender i hjemløshed. Det betyder, at vi skal sætte ind så for eksempel tidligere anbragte børn og unge ikke ender på herberger, men får den rigtige støtte, før de bliver hjemløse.”
Cille Hald Egholm, Venstre, siger:
“For at komme ufrivillig hjemløshed til livs i København, kræver det, at vi indgår i samarbejder og partnerskaber med både andre forvaltninger i kommunen og aktører i civilsamfundet. Det glæder mig meget, at vi er blevet enige om initiativer, der gør netop det, og jeg ser frem til, at vi i Socialudvalget fortsætter med at arbejde på at stoppe ufrivillig hjemløshed.”
Fakta: Initiativer og indsatser til at bekæmpe hjemløshed i Københavns Kommune
- Forebyggelse af hjemløshed skal styrkes: Særligt unge, som for eksempel har været anbragt skal støttes mere i at skabe et selvstændigt liv med bolig og tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse. Derudover skal borgere, som tidligere har levet i hjemløshed få hurtig, fleksibel og overlappende støtte i eget hjem – også på lang sigt.
- Nyt forløbsprogram på herbergerne: Socialforvaltningen implementerer et nyt forløbsprogram på herberge. Forløbsprogrammet er udviklet i et pilotprojekt i 2022. Et af målene med programmet er, at borgere på herberg afklares inden for tre måneder med henblik på at få borgeren visiteret til den rette boform.
- Flere i almen bolig med bostøtte: Socialforvaltningen begynder at anvende midlertidigt kommunalt huslejetilskud efter almenboligloven samt det midlertidige statslige huslejetilskud i almene boliger. Samtidig skruer forvaltningen op for bostøtte til borgerne.
- Samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen: Der skal være en koordineret indsats omkring borgerens sociale, sundhedsmæssige og beskæftigelsesmæssige udfordringer. En tidlig koordineret indsats kan samtidig forhindre, at borgerne ender i hjemløshed, som fx sofasovere. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen styrker samarbejdet omkring hjemløse borgere.
- Flere skæve boliger: København har flere borgere med behov for skæve boliger, end der er kapacitet. Det vurderes, at 10 % af de aktuelt hjemløse borgere i København har behov for en skæv bolig. Derfor skal mulige placeringer for skæve boliger, herunder mulighederne for at bygge forskellige typer skæve boliger afsøges.
- Flere i botilbud: Flere hjemløse skal ud i botilbud, hvor borgeren så vidt som muligt hjælpes til senere at kunne flytte i egen bolig. Socialforvaltningen undersøger også mulighederne for at omlægge kommunale herbergspladser til botilbudspladser.
- Inddragelse og partnerskaber med civilsamfundet: Socialforvaltningen vil invitere private aktører på hjemløseområde til et møde efter sommerferien for at drøfte mulighederne for et tættere samarbejde.
Kontakter
Malene KristensenPressechefSocialforvaltningen
Tlf:29469419w78h@kk.dkInformation om Københavns Kommune Socialforvaltningen
Bernstoffsgade 17
1592 København V
33 66 33 66https://www.kk.dk/sof
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Socialforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Socialforvaltningen
13,7 millioner til frivilligt socialt arbejde25.10.2024 14:12:18 CEST | Pressemeddelelse
Samtalegrupper, væresteder og varme måltider til gadens folk. Københavns frivillige kræfter er et uundværligt supplement til kommunens sociale indsatser, og igen i år støtter Københavns Kommune op om det gode arbejde.
Spritnyt autismehus slår dørene op i København3.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere og flere københavnere får stillet en autismediagnose, og samtidig stiger behovet for støtte og hjælp. Det kræver en mere helhedsorienteret indsats, og derfor investerer Københavns Kommune nu i et nyt autismehus, der samler tilbud om støtte til københavnere med autisme og deres familier. Autismehuset forventes at åbne i 2025.
Hjælp til socialt udsatte LGBT+ personer i København bliver styrket15.8.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Socialt udsatte LGBT+ personer er blevet mere synlige og hyppige brugere af forskellige sociale tilbud i København. De næste to år skal organisationen WeShelter derfor styrke viden om målgruppen hos medarbejdere på voksenområdet i Socialforvaltningen i Københavns Kommune, så de kan yde en endnu bedre støtte og hjælp til socialt udsatte LGBT+ personer.
Ny opgørelse viser store lokale forskelle på børnefattigdom i København26.6.2024 07:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Knap halvdelen af Københavns fattige børn bor i enten Brønshøj-Husum, Bispebjerg eller på Nørrebro. Det viser en ny opgørelse af børnefattigdom i Københavns Kommune, der som noget nyt sætter fokus på, hvor i byen fattigdommen er størst, og hvor længe familierne har været fattige.
Nu får børn og unge lettere adgang til hjælp fra Københavns Kommune19.4.2024 09:58:46 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere for børn og unge under 18 år at finde vej til hjælp i Københavns Kommune, når de har behov for vejledning og støtte. Københavns Kommune har derfor lanceret en ny digital indgang, der er særligt målrettet børn og unge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum