Udenrigsministeriet

Danmark sender katastrofehjælp til Ukraine efter sprængt dæmning

Del

Der er hjælp på vej til de oversvømmelsesramte områder i Ukraine. Regeringen sender nu en større donationspakke fra Beredskabsstyrelsen og FN’s projektledelseskontor, UNOPS, afsted.

I dag afgår dansk materiel til Ukraine. Det danske bidrag skal hjælpe de ukrainske myndigheder med at håndtere de omfattende oversvømmelser efter sprængningen af Nova Kakhovka-dæmningen i Kherson-regionen, som grænser op til Mykolaiv, hvor Danmark hjælper med genopbygningen. Der udsendes to højkapacitetspumper, 35 telte til indkvartering, tre mindre både med transportflåder samt en større generator. Gennem UNOPS sendes desuden 5 efterspurgte vandtank-lastbiler, der skal opsamle og flytte vand fra oversvømmede områder, og et antal generatorer for en samlet værdi af knap 7 millioner kr.

”Vi har været i tæt dialog med de ukrainske myndigheder om, hvad de har brug for. Her har vi kunnet hjælpe med udstyr designet til at håndtere oversvømmelser, som gør det ukrainske beredskab i stand til at reagere effektivt og kraftfuldt. Der er tale om et målrettet bidrag, der er med til at gøre en forskel lige nu og her,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.

Regeringen udsender katastrofehjælpen via Beredskabsstyrelsen og UNOPS efter anmodning fra Ukraine. Det danske materiel fra Beredskabsstyrelsen afgår via lastbiler fra Beredskabsstyrelsens internationale logistikcenter i Herning i dag med forventet ankomst i Ukraine lørdag.

”Oversvømmelserne sætter store dele af Ukraine i en frygtelig situation, og vi skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe ukrainerne. Med den her beredskabspakke kan vi hjælpe med udstyr, som gør det ukrainske beredskab i stand til at reagere mere effektivt,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Beredskabsudstyret doneres til den ukrainske beredskabsstyrelse. Det har en værdi af 2,5 millioner kroner og finansieres af Udenrigsministeriet over udviklingsbistanden. Den danske indsats indgår i EU's samlede beredskabsindsats.

Baggrund

Nova Kakhovka-dæmningen er den sjette og sydligste del af det samlede dæmningssystem for Dnipro-floden. Den blev i natten til eller tidlig i morgen den 6. juni sprængt i stykker, hvilket har medført omfattende oversvømmelser med store humanitære og miljømæssige konsekvenser. De ukrainske myndigheder oplyser, at op mod 16.000 mennesker er berørt af oversvømmelserne. De ukrainske beredskabsmyndigheder arbejder sammen med humanitære organisationer på evakuering og midlertidig indkvartering af de mange civile, som er bosat i området.

For yderligere information, kontakt Udenrigsministeriets pressevagt 67979247 (ikke sms) eller pressevagten@um.dk eller journalist i Beredskabsstyrelsen, Line Fjordside 21724627 eller BRS-LFJ@brs.dk.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye