Socialpædagogerne

Praksischok får mange socialpædagoger til at forlade socialområdet tidligt

Del

Socialområdet mangler allerede socialpædagoger. Og nu viser en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at 35 procent af yngre socialpædagoger forlader faget inden fem år. En del af forklaringen er såkaldt praksischok, siger Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, og kalder på styrket uddannelse, så nyuddannede socialpædagoger er bedre klædt på til virkeligheden på landets bosteder og sociale tilbud.

Mere end hver tredje yngre socialpædagog under 35 år, der for eksempel arbejder med anbragte børn, voksne med psykiske lidelser eller mennesker med handicap, har forladt socialområdet inden for fem år. Det viser en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). For socialpædagoger i aldersgruppen 46 til 55 år gælder det for lidt mere end hver femte. Det kunne ifølge AE tyde på, at yngre socialpædagoger oplever et andet arbejdsliv, end de havde forventet. Et billede Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, genkender.

”Vi ser alt for ofte, at nyuddannede socialpædagoger bliver ramt af såkaldt praksischok, når de kommer fra skolebænken og ud på landets bosteder og sociale tilbud. Og at det er så alvorligt, at de forlader faget. Det er virkelig trist, at nyuddannede må forlade det fag, de har læst til i tre og et halvt år, inden de nærmest er kommet i gang, fordi de ikke oplever at være tilstrækkeligt klædt på til virkeligheden,” siger Benny Andersen.

Han henviser samtidig til en medlemsundersøgelse fra juni 2022. Her svarer mere end 7 ud af 10, der er uddannet på pædagoguddannelsens social- og specialpædagogiske retning, at pædagoguddannelsen ikke har rustet dem ordentligt til arbejdet med udadreagerende borgere.

I den nye rapport har AE undersøgt socialpædagogers bevægelse og fastholdelse på det specialiserede socialområde i perioden fra 2016 til 2021.

Mangler allerede socialpædagoger
Den nye analyse peger på, at der allerede i dag mangler socialpædagoger på det specialiserede socialområde. Under halvdelen af medarbejderne på socialpædagogiske tilbud – til mennesker med autisme, flere psykiske lidelser eller svær hjerneskade blandt andre – er uddannede socialpædagoger. Derfor ærgrer Benny Andersen sig ekstra meget over de nye tal fra AE.

”I forvejen mangler der socialpædagoger, hvilket går ud over kvaliteten og fagligheden i arbejdet med udsatte og mennesker med handicap og psykiske lidelser. Så vi har overhængende brug for, at dem der uddanner sig til socialpædagoger, bliver på området. Derfor understreger den nye rapport behovet for at styrke pædagoguddannelsen, så de nyuddannede socialpædagoger i langt højere grad end i dag er klædt på til praksis,” siger han.

Til gavn for udsatte borgere
Introduktionsstillinger er en anden relevant måde at forebygge praksischok hos nyuddannede unge socialpædagoger, mener Benny Andersen. Gode introforløb på bostederne kan nemlig være med til at klæde de nyuddannede på til et arbejde med høje faglige og følelsesmæssige krav.

”Det specialiserede socialområde er ekstremt komplekst. Det kræver tid at forstå det enkelte menneskes udfordringer og behov for at kunne give den rigtige støtte. Den opgave kan virke overvældende, når man er nyuddannet. Men introduktionsstillinger på bosteder og andre sociale tilbud kan sikre bedre tid og mulighed for faglig sparring. Og på den måde være med til at afværge praksischok,” siger Benny Andersen.

Stabilitet i personalegruppen og uddannede medarbejdere er ifølge nære pårørende allervigtigst for at sikre høj kvalitet i sociale tilbud. Samtidig er et sundt arbejdsmiljø, ordentlige arbejds- og lønvilkår afgørende for at fastholde nyuddannede – såvel som erfarne – socialpædagoger. Dertil er løn en del af løsningen på velfærdsområdets rekrutteringsudfordring. For i dag får løn 52 procent af potentielle ansøgere til helt at fravælge pædagoguddannelsen.

Læs rapporten her

For at undgå praksischok foreslår Socialpædagogerne:

1. Styrk uddannelsen ved at forkorte grundforløbet fra et år til et halvt år og i stedet øge den socialpædagogiske specialisering fra to et halvt til tre år. Det vil gøre uddannelsen mere attraktiv, så flere har lyst til at søge ind.

2. Forebyg praksischok ved at styrke sammenhængen mellem undervisning og praktik, herunder tættere samarbejde mellem praktikvejleder og uddannelsessted.

3. Udbred introstillinger til nyuddannede socialpædagoger.

4. Sæt fokus på tilrettelæggelse og planlægning af arbejdet. Så medarbejderne har mulighed for restitution og faglig sparring i løbet af arbejdsdagen samt adgang til supervision.

Pressekontakt:

Sarah Piil, presserådgiver

Tlf. 61 68 98 54 / spi@sl.dk 

Nøgleord

Kontakter

Om Socialpædagogerne

Socialpædagogerne repræsenterer den største faggruppe på det sociale område. Vores medlemmer arbejder hver dag for at støtte udsatte børn, unge og voksne og mennesker med handicap og psykiske lidelser.

Følg pressemeddelelser fra Socialpædagogerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Socialpædagogerne

Socialpædagogerne: Fortsat stort fald i ansøgere kalder på en ambitiøs, attraktiv og målrettet pædagoguddannelse5.7.2024 16:43:45 CEST | Pressemeddelelse

Stadig markant færre unge søger ind på pædagoguddannelsen, viser dagens tal for kvote 1-ansøgninger til de videregående uddannelser. Det er alvorligt og bekymrende, siger Socialpædagogernes formand, Benny Andersen. Han peger på, at der er kraftigt brug for en reform, som kan skabe en ambitiøs, attraktiv og målrettet pædagoguddannelse, der kan tiltrække flere studerende til blandt andet den socialpædagogiske retning.

Fortsat fald i ansøgere kalder på en ambitiøs, attraktiv og målrettet pædagoguddannelse15.3.2024 15:45:07 CET | Pressemeddelelse

Antallet af ansøgninger til pædagoguddannelsen fortsætter med at falde, viser dagens tal for kvote 2-ansøgninger. Det kalder på en ambitiøs, attraktiv og målrettet pædagoguddannelse, som kan tiltrække flere unge til blandt andet den socialpædagogiske retning på uddannelsen. Tilstrækkelig faglighed på socialområdet er afgørende for kvaliteten i indsatsen til mennesker med handicap, psykiske lidelser samt udsatte børn, unge og voksne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye