Tænketanken Hav

Tænketanken Hav: Fremskridt for havet i ny havplan – men stadig langt igen

Del

Den nye aftale om en havplan lægger positive spor ud for fremtiden, men burde have været mere ambitiøs. Det danske havmiljø er under pres. Derfor er det vigtigt at den nye aftale følges op med flere indsatser over de kommende år, lyder det fra Tænketanken Hav.

I 2021 blev den daværende S-regerings udkast til en ny havplan hældt ned af brættet, fordi den ikke var udarbejdet på et økosystembaseret grundlag og manglede grundlæggende naturbeskyttelse. Derfor har der været store forventninger til den kommende havplan om, at den skal sikre en planlægning af aktiviteterne på havet, så de holder sig inden for havets bæreevne, og at havet genoprettes til en god miljøtilstand igen.  

Regeringens nye aftale om Danmarks Havplan, som er indgået i dag sammen med alle Folketingets partier, er et skridt på vejen, men der er stadig langt igen og det skal sikres, at havmiljøet kommer i bedre tilstand, lyder det fra Tænketanken Hav.    

”Set med havets briller, er det en aftale, der ikke i stor nok udstrækning hjælper havmiljøet omkring Danmark, som mange steder er i stor krise. Der bliver lagt nogle spor ud ift. at arbejde med en økosystembaseret tilgang fremadrettet. Her er det vigtigt, at man indregner det samlede pres på havmiljøet fra alle de forskellige aktiviteter, og at man følger arbejdet til dørs i en ny aftale i 2024”, siger Liselotte Hohwy Stokholm, adm. direktør i Tænketanken Hav. 

10 % streng beskyttelse er positivt, men der er stor usikkerhed om naturbeskyttelsen 

Tænketanken Hav finder det positivt, at man vil sikre 10 % strengt beskyttede havområder i 2030.  

”Det er et vigtigt skridt for naturbeskyttelsen på havet, at der er indgået aftale om, at 10 pct. af havets natur skal være strengt beskyttet i 2030, så man i disse områder først og fremmest tager hensyn til naturen. Strengt beskyttede områder er afgørende for at passe på den natur, som er så afgørende for livet i havet", udtaler Liselotte Hohwy Stokholm, adm. direktør i Tænketanken Hav.   

Aftalen om en ny havplan skaber dog også stor usikkerhed om naturbeskyttelsen. Eksempelvis ændres der ikke på reguleringen i Natura 2000-områderne. Samtidig er den gode beskyttelse i havstrategiområderne, der var lagt op til i havplanen fra 2021, nu kastet op i luften. Tænketanken Hav understreger, at det er vigtigt at sikre havnaturen i de naturbeskyttede havområder, så Danmarks havmiljø får det bedre, og Danmark dermed lever op til sine EU-forpligtelser.  

Økosystembaseret tilgang  

Aftalen siger, at havplanen er udarbejdet ud fra en økosystembaseret tilgang, men det er reelt ikke tilfældet. Der er nemlig ingen sikkerhed for, at aktiviteterne i havplanen skal holde sig inden for havets bæreevne. Det er dog positivt, at man frem mod 2024 vil undersøge muligheden for, at bedre data kan anvendes til at understøtte en økosystembaseret tilgang. Nu gælder det om at udarbejde et markant bedre grundlag for en ny aftale i 2024.  

Kontakter

Om Tænketanken Hav

Tænketanken Hav er omdrejningspunkt i arbejdet for et rent, sundt hav og en bæredygtig brug af havet. Tænketanken samler viden og skaber samarbejde mellem virksomheder, borgere og beslutningstagere om at sikre en genopretning af havet og en omstilling af alle sektorer og aktiviteter, der påvirker havet.

Tænketanken Hav er stiftet på initiativ af VELUX FONDEN.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Hav

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Hav

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye