DI - Dansk Industri

Når døren lukkes til åben-dør-ordningen skal regeringen åbne for nye grønne løsninger

Del
Et bredt flertal i Folketinget har i dag præsenteret en havplan, der sikrer større havarealer til udbygning af vedvarende energi og energiøer samt mere beskyttet natur. Med fastlæggelsen af de nye havarealer, vil der kun være plads til tre ekstra havvindprojekter, og det betyder, at de resterende projekter i åben-dør-ordningen desværre ikke kan blive til virkelighed. Derfor må regeringen finde andre veje for den grønne omstilling, mener DI.
Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI
Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget vil fordoble havarealet til vedvarende energi og energiøer fra 15 pct. til 30 pct. Derudover bliver 30 pct. af det danske havareal naturbeskyttet. Det fremgår af havplanen, som er blevet præsenteret i dag.

Det er vigtigt for den grønne omstilling, at der er indgået politiske aftaler om op mod 16 GW havvindenergi og mere naturbeskyttelse, mener DI. Men det er samtidig ærgerligt, at arealerne ikke kan rumme flere havvindprojekter, der betyder, at de resterende ansøgere til åben-dør-ordningen ikke kan komme videre med deres projekter.

- Vi skal have meget mere havvind i Danmark, og derfor er utroligt vigtigt, at regeringen nu fordobler havarealet til vedvarende energi fra 15 pct. til 30 pct. Det skal være med til at sikre den grønne omstilling samt at Danmark kan blive energiuafhængig frem mod 2030, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

- Planerne for udvidelse af havarealerne betyder desværre samtidig, at mange ansøgninger i åben-dør-ordningen ikke bliver til virkelighed. Det er vi og de mange virksomheder godt nok ærgerlige over, så nu må regeringen levere på den historisk store udbudsaftale på 9 GW havvind fra i sidste uge, og finde andre måder at få mere vedvarende energi på land gennem vindmøller og solceller, siger Emil Fannikke Kiær.

Når man opfører havvindmølleparker og laver energiøer, tærer det på naturens og havets ressourcer. Derfor skal der findes løsninger, så vi ikke risikerer, at forværre biodiversiteten.

- Ud over at havarealet til vedvarende energi bliver fordoblet, så er det vigtigt, at de mange kommende havvindprojekter tager højde for natur og dyreliv i havet, så vi ikke forværrer biodiversiteten. Havarealet skal opfylde mange behov uanset om vi taler etablering af vedvarende energi, beskyttelse af havet ressourcer og natur eller bruge havets ressourcer. Havplanen har fundet en fin balance, siger Emil Fannikke Kiær.

Følg os på:

    

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI
Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI
Download

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI: Nyt udvalg skal sætte fokus på energieffektivisering28.9.2023 14:41:29 CEST | Pressemeddelelse

Danmark har brug for ny lovgivning, der fremmer energieffektivisering. Derfor har DI's generalforsamling besluttet at nedsætte et nyt udvalg, der skal give konkrete forslag og rådgivning til, hvordan Danmark skal fremme energieffektivitet. Energieffektivitet er sammen med grøn energi en af de vigtigste byggesten til at nå de ambitiøse klima- og energimål hurtigt og billigt samtidig med, at området byder på betydelige nationale og internationale forretningsmuligheder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum