Spansk turisme scorer milliarder på indespærrede delfiner
Ny europæisk opgørelse afslører, at Spanien topper listen over lande med delfiner i fangenskab. Danskernes foretrukne ferieland har 10 delfinarier med næsten 100 indespærrede delfiner, og bare én enkelt delfin kan indbringe op til 14 millioner årligt i turistindtægter.

I Danmark er det forbudt, men danske turister valfarter til delfinarier i Malaga, Valencia, Tenerife og Gran Canaria, hvor vilde delfiner bruges som dresserede showdyr, og lever hele deres liv i små klorfyldte betonbassiner.
I anledning af FN-dagen World Ocean Day d. 8. juni har dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection, lavet en opgørelse over hvilke europæiske lande, der stadig har delfiner i fangenskab.
Alene Spanien står for 30 procent af de delfiner, der udnyttes til underholdning på det europæiske kontinent, viser organisationens opgørelse.
I alt 308 delfiner er spærret inde under forhold, der på ingen måder tilgodeser de intelligente dyrs behov og natur.
“Hvis man holder af dyr, er det afgørende at være omhyggelig, når man planlægger sin ferie. Især for de mange danskere, der vælger at tage med familie eller venner til Spanien, hvor der er er delfinarier på flere populære feriesteder. For selvom det ser ud som om delfiner smiler, og har det sjovt, så udfører de kun kunster, fordi de bliver belønnet med mad af trænerne,” siger Stephanie Kruuse Klausen, wildlife ekspert i World Animal Protection:
“Helt grundlæggende så strider det mod delfiners natur, at leve deres liv i små bitte bassiner fyldt med klor, hvor de optræder som show-dyr.”
Danmarks største rejsebureau, Spies, indgik sidste år et tæt samarbejde med World Animal Protection, for at forhindre udnyttelse af dyr i underholdningsindustrien.
Selskabet arbejder målrettet med at guide deres gæster til at opsøge dyrevenlige rejseoplevelser:
“Vi bakker helt op om advarslen fra World Animal Protection, som vi har et tæt samarbejde med, siger kommunikationschef Sofie Folden Lund fra Spies:
“Vi kan på ingen måde anbefale rejsende, at man tager sin familie med til shows i delfinarier når man er på ferie. Hverken i Spanien eller andre lande. Det er noget, vi gør en del ud af at kommunikere til vores gæster. I stedet tilbyder vi alternative udflugter, hvor dyrene kan opleves i deres naturlige omgivelser, for hvis man vil se delfiner og andre hvaler, skal man selvfølgelig opleve dem i naturen ud for Spaniens kyster,” siger Sofie Folden Lund.
Og hvis man vil møde hvaler i det fri, er der oplagte muligheder i Spanien.
På Tenerife har World Animal Protection og World Cetacean Alliance sammen med lokale myndigheder, beboere og erhvervsdrivende etableret et 2000 kvadratkilometer stort område, der har status som Whale Heritage Site. Her kan man komme på hvalsafari, og se delfiner og andre hvaler boltre sig frit i bølgerne.
Mens Spanien stadig tillader delfiner i fangenskab, har en lang række lande gjort det forbudt.
Der er dog stadig 14 europæiske lande, der tilbyder shows hvor de vilde dyr hopper på halen, springer efter badebolde, og jonglerer med deres trænere på snuden.
“Delfinshows er rigtig dårligt for dyrene, men desværre en indbringende millionforretning for bagmændene,” siger Stephanie Kruuse Klausen:
“Vores beregninger viser, at én enkelt delfin kan indbringe op til 14 millioner kroner årligt, alt efter, hvad de enkelte steder tilbyder publikum. Mange steder kan man nemlig også blive fotograferet med dyrene, svømme med dem eller betale for at være ‘delfintræner’ for en dag. Men det er vigtigt at huske på, at indespærrede vilde dyr kun optræder, og interagerer med mennesker, for publikums skyld - og ikke for deres egen. De er vilde dyr, der hører til i det fri,” understreger dyreorganisationensn wildlife ekspert.
Fakta om delfiner i Europas underholdningsindustri:
14 europæiske lande tilbyder underholdning med vilde delfiner i fangenskab.
Spanien topper listen over lande i Europa med indespærrede delfiner med 93 delfiner fordelt på 10 delfinarier.
De næste lande på listen er: Portugal, Ukraine, Holland, Italien, Frankrig, Litauen, Tyskland, Sverige, Grækenland, Belgien, Rumænien, Malta og Bulgarien.
I alt er 308 delfiner i fangenskab i 34 europæiske delfinarier
Beregninger fra WAPs tidligere rapport om delfiner i underholdning viser, at én enkelt delfin kan indbringe op til 14 millioner kroner årligt som showdyr i et delfinarium. Alt efter om man også kan interagere med dyrene.
Fakta om delfiner i naturen:
I naturen svømmer delfiner over mange kvadratkilometer.
De kan dykke ned til 300 meters dybde, når de jager efter bytte.
Delfiner holder ofte sammen i grupper, hvor de hjælper hinanden og samarbejder blandt andet om at jage samt oplære og passe hinandens unger.
De kommunikerer ved hjælp af kliklyde og fløjt og orienterer sig ved hjælp af deres højt udviklede bio-sonar.
Delfiner er sociale og kan godt lide at lege.
De kan høre hinanden over mange kilometer, har et mangeartet sprog, og regnes for at være et af de mest intelligente pattedyr.
Der findes mere end 30 forskellige delfin-arter, der alle er en del af hval-familien.
Den eneste hjemmehørende hval i Danmark er verdens mindste, nemlig marsvinet.
Kontakter
Kenan SeebergPressechefWorld Animal Protection Danmark
Tlf:+45 21731722kenanseeberg@worldanimalprotection.dkBilleder






Links
Om World Animal Protection Danmark
World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.
Vores mål er en bedre verden for. For alle.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Ny undersøgelse: Dyreunderholdning kan koste kunder for TUI9.5.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Rejsebranchen skal have styr på det moralske kompas i fremtiden: Ny opinions-undersøgelse viser, at det kan koste TUI dyrt, hvis de fortsat sælger billetter til delfinshows på danskernes foretrukne rejsemål.
Facebook belønner brutal dyremishandling4.4.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Den sociale mediegigant, Meta, der blandt andet ejer Facebook, vil ikke fjerne videoer, der viser hundredevis af grove overgreb på forsvarsløse abe-unger. Facebook belønner til gengæld dyremishandlerne for at skabe øget internet-trafik.
Bodil-nomineret skuespiller vil kæmpe for dyrene21.3.2025 06:00:00 CET | Nyhed
Når Sebastian Bull ikke er på arbejde foran kameraerne, er det dyrene og naturen, han brænder for.
Højgravid spækhugger udnyttes til shows21.2.2025 15:01:12 CET | Nyhed
Spækhuggeren Morgan blev reddet for at blive genudsat i naturen – men er endt i en pengemaskine, hvor hun skal føde nye showdyr til Loro Parques kontroversielle shows.
Fra ét helvede til et andet: Franske spækhuggere sendes til Spanien5.2.2025 06:00:00 CET | Nyhed
To spækhuggerne fra det lukkede franske delfinarium Marineland, bliver efter al sandsynlighed solgt videre til den berygtede turistattraktion Loro Parque på Tenerife - i stedet for at blive sat fri i canadisk hav-reservat. 'Skandale', siger World Animal Protection DK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum