Derfor var byen indtaget af lutter glade børn med kapper og bannere
Slotsgade rungede af glade børnestemmer og raske trin på brostenene fredag d. 26. maj, da knap 300 2. klasses elever deltog i renæssancevandringen 2023. Museum Sønderjylland og Historie Haderslev har siden efteråret kørt parløb omkring forberedelsen til den årlige renæssancevandring, der er en byvandring for kommunens 2. klasser. Fredagen før Pinse kunne begge institutioner vinge endnu et vellykket arrangement af i flot solskin i Haderslevs gamle bydel.

En sanselig oplevelse i Haderslev for de mindste skolebørn
Renæssancevandringen var aldrig lykkedes uden korpset af frivillige ved museet eller aktørerne som biavlerne, Anton Niemann, Kirsten Münster eller de studerende fra Ernæring og Sundhed, UC Syd, der velvilligt støttede skoletilbuddet for de mindste elever.
Byvandringen er tænkt som en sanselig oplevelse og vandring i renæssancetiden med ti poster, der skal gennemføres med alle sanser skærpede. Lugtesansen blev taget i brug i urtehaven i Slotsgade 20, kræfterne blev brugt i Damparken med gøgleri og barnestemmerne skulle aktiveres i kirken. Bevægelse og oplevelse var i det hele taget dagens indhold!
Didrik fra år 1566
Eleverne havde på forhånd forberedt sig og udarbejdet kapper og bannere med våbenskjold til dagens fem timers lange program i Haderslevs gamle bydel. Derudover havde de læst den fiktive fortælling om drengen Didrik, der skulle forestille at leve i år 1566. I fortællingen er Didrik sendt på apoteket efter krydderier af sin mor, der arbejdede som kokkepige i Von Oberbergs Hus i Slotsgade. De fleste af skolebørnene kunne nemt associere sig med den kække dreng Didrik, som på vejen til apoteket blev afledt og glemte alt om tid og sted.
Didrik, der blev spillet af museumsassistent Helene Sejr Atzen fra Historie Haderslev, faldt i leg med børnene i Damparken, der måtte minde ham om sit ærinde i byen. Undervejs til apoteket dukkede han flere gange op på posterne blandt eleverne og i bybilledet. Her levede eleverne sig ind i fortællingen, og de huskede ham på, at han skulle købe nelliker på apoteket.
I fællesafslutningen gav Didrik sig til kende for børnene, og den røde tråd i den fiktive fortælling blev sluttet til børnenes store begejstring på markedspladsen på Museum Sønderjyllands græsplæne i Dalgade.
Posterne i renæssancevandringen
På byvandringen skulle eleverne besøge Fru Von Oberberg i hendes hus i Slotsgade og hjælpe kokkepigen med at binde små urte- og krydderiposer fra urtehaven og besøge de hemmelighedsfulde munke i kælderen i Apotekergade, der havde travlt med at lave lys samt synge med præsten i Hertug Hans Hospitalskirke. I Damparken kunne de opleve gøgleren og lege gamle historiske lege.
Arrangementet sluttede af på markedspladsen, der var bygget op på museets græsplæner i Dalgade. Her fik eleverne mulighed for at købe smagsprøver for deres borgerløn, der var tjent undervejs på byvandringen. For småmønter kunne hver elev selv købe konfekt, grød, kødboller med brun sovs og pandebrød m.m., der alt sammen var de studerendes bud på småretter og lækkerier fra renæssancetiden. De kunne også prøve kræfter med at kærne smør, lave sennep og smage på hjemmelavet æblemost. Det var holdet bag Ernæring og Sundhed, der stod for de boder.
Markedspladsen emmede af god stemning og liflige dufte, og til slut var der musikalsk indslag med fællessang- og dans fra den svundne tid.
Museum Sønderjylland og Historie Haderslev siger tak til de fremmødte skoleklasser og hele aktørholdet bag renæssancevandringen.
Sommeren over udstilles nogle af elevernes bannere med våbenskjold på Kulturhuset Bispen i et af vinduerne på biblioteket.
Billeder








Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune
Foredrag: Det danske måltid i 15.000 år7.9.2023 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Kom med bag om måltidets kulturhistorie i Danmark – råvarerne, tilberedningen og serveringen gennem tiderne. Vi skal i køkkenet, i haven, på marken og selvfølgelig skal vi have et spændende kig på de ældste danske kogebøger.
Pressemeddelelse: Snublesten5.9.2023 11:09:01 CEST | Pressemeddelelse
I efteråret 2023 afholder Historie Haderslev tre arrangementer, hvor omdrejningspunktet er snublesten. Snublesten er oprindeligt et tysk kunstprojekt, der mindes ofrene for Holocaust. Projektet har siden bredt sig til flere steder i Europa herunder også Danmark. I dag mindes ofrene for nazismens forbrydelser med dette projekt. Snublestensprojektet er et meget konkret og bynært projekt idet en forgyldt brosten – snublesten – nedsættes i fortovet foran den sidst kendte adresse for offeret. På denne snublesten er udover personens navn også fødsels- og hvis dette vides - dødsdato indgraveret. Dermed bliver nazismens ofre tydeliggjort i bybilledet og forhåbentlig kan disse snublesten hjælpe med til at nazismens forbrydelser ikke bliver glemt og vække stof til eftertanke hos de forbipasserende.
Flagdag for Danmarks udsendte i Haderslev Kommune28.8.2023 13:22:05 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 5. september er der Flagdag for Danmarks udsendte. Haderslev Kommune markerer i samarbejde med Slesvigske Fodregiment, Fighter Wing Skrydstrup og Beredskabsstyrelsen flagdagen på Gravene i Haderslev.
H4CK D1N FORT1D – med AI21.8.2023 09:03:14 CEST | Pressemeddelelse
Til årets festuge i Trekantområdet sætter 5 kulturhistoriske institutioner sammen med digital kunstner og koder Andreas Refsgaard fokus på brugen af AI i formidlingen af fortiden. Det sker gennem 5 borgerinddragende workshop i Middelfart, Kolding, Fredericia, Haderslev og Vejle, hvor deltagerne får mulighed for at afprøve brugen af kunstig intelligens sammen med de lokale historiske fotosamlinger. På workshoppen skabes der nye imaginære billeder af fortiden, som indgår i fællesværket: ”Kunstige Øjeblikke”, der løbende vokser gennem hele festugen – og fredag den 1. september kan det samlede værk ses i alle 5 byer. I Haderslev kan udstillingen ses i von Oberbergs Hus i Slotsgade 22 fra d. 26. august – 3. september i museets åbningstider.
Sådan påvirkes trafikken under cykelløb14.8.2023 08:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 27. august køres og afsluttes femte etape af Tour of Scandinavia i Haderslev Kommune. Langs det meste af ruten vil der være flydende afspærring, mens rundstrækningen i Haderslev er spærret i et par timer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum