Revision af det standardberegnede lønindeks
Danmarks Statistik har givet det standardberegnede lønindeks et serviceeftersyn og foretaget ændringer af metoden, så indekset giver et retvisende billede af lønudviklingen for lønmodtagere i Danmark.
Danmarks Statistik lancerede det standardberegnede lønindeks i 2018. Det imødekom et stort behov hos mange brugere for at kunne følge lønmodtagernes lønudvikling, samtidig med at der så vidt muligt korrigeres for ændringer i beskæftigelsessammensætningen i de forskellige sektorer og brancher.
I februar 2022 meldte Danmarks Statistik ud, at der var fundet fejl i opgørelsen og uhensigtsmæssigheder i produktionssystemet, og at det var nødvendigt at gennemgå de metoder, der var lagt til grund for det standardberegnede lønindeks. Vi besluttede at sætte lønindekset på pause, og det har fået et større serviceeftersyn. Undervejs har vi været i dialog med centrale brugere og relevante eksperter.
”Vi offentliggør i dag et revideret standardberegnet lønindeks, som giver et retvisende billede af lønudviklingen for lønmodtagere i Danmark. Vi har gjort et grundigt stykke arbejde, fordi vi ville være sikre på, at vi træffer de rette metodiske valg. Nu er lønindekset efter vores bedste overbevisning retvisende og statistisk korrekt opbygget ud fra de data, der er til rådighed,” siger afdelingsdirektør i Danmarks Statistik Niels Ploug.
Ændringer i lønindekset
Det reviderede standardberegnede lønindeks er genberegnet for hele den udgivne periode fra 1. kvartal 2016 til 1. kvartal 2023. For de offentlige delsektorer er det reviderede lønindeks i høj grad sammenligneligt med det tidligere offentliggjorte lønindeks.
Vores serviceeftersyn viser desuden, at der i det tidligere offentliggjorte standardberegnede lønindeks var en mindre, systematisk overvurdering af lønudviklingen for den private sektor, som er fjernet i det reviderede indeks. Overvurderingen skyldtes i høj grad et uhensigtsmæssigt sammenspil mellem de valgte metoder og de tilgængelige data.
Det implicitte lønindeks har ikke været påvirket af serviceeftersynet og er blevet udgivet løbende.
Nøgleord
Kontakter
Er du journalist, og har du spørgsmål til serviceeftersynet af det standardberegnede lønindeks, er du velkommen til at kontakte pressechef Majken Lenskjold på tlf. 22 42 07 48 eller mail mle@dst.dk.
Links
Danmarks Statistik
Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik
Alder på førstegangsfødende er steget markant12.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden 1960 og frem til i dag er kvinder blevet godt syv år ældre, når de føder deres første barn. Sidste år kom gennemsnitsalderen for førstegangsfødende op på knapt 30 år. Samtidig er andelen af førstegangsfødende på mindst 40 år steget markant. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik.
Landbrugsstøtte fylder mindre i resultaterne for de danske landbrug4.9.2023 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Landbrugsstøtten har betydet væsentligt mindre for økonomien i heltidslandbrug i perioden 2017-2021 end i perioden 2012-2016. Det skyldes overvejende, at landmænd i årene har opnået høje driftsresultater, især de konventionelle landbrug med malkekvæg og svin.
Hver femte vil have svært ved helt at undvære kontanter1.9.2023 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På beløbet, tak. I dag, 1. september, fylder Dankortet 40 år. Betalingskort er den mest anvendte betalingsform og bruges af de fleste, men alligevel udtrykker 20 pct. af befolkningen, at de vil have svært ved at gennemføre betalinger, hvis kontanter bliver afskaffet.
460.000 personer skylder 50 milliarder kroner i SU-gæld30.8.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kontanthjælpsmodtagere og personer, der ikke har færdiggjort en erhvervskompetencegivende uddannelse, har i gennemsnit den højeste misligholdte SU-gæld, viser ny analyse om SU-gæld fra Danmarks Statistik. I alt skyldte 460.000 personer 50 mia. kr. i SU-gæld til den danske stat ved udgangen af 2021.
Danmarks forbrug af biomasse til energi holder historisk højt niveau23.8.2023 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2022 fortsatte Danmark med at producere energi fra biomasse på et historisk højt niveau. 30 pct. af biomassen til energi blev importeret fra udlandet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum