
TUBA: Alt for mange børn og unge vokser stadig op med forældre med alkoholproblemer
En ny undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed viser, at 109.000 børn og unge vokser op med forældre ramt af alkoholproblemer. Det er stadig alt for mange børn og unges liv, som er mærket af forældres alkoholproblemer, mener TUBAs landsleder Kåre Skarsholm, der efterspørger en national behandlingsgaranti.

Sundhedsstyrelsen har i dag offentliggjort et længeventet estimat over, hvor mange børn og unge, der vokser op med forældre ramt af misbrugsproblemer. I en undersøgelse udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, viser det sig, at hvert tiende barn og ung under 18 år lever i en familie, hvor mindst én forælder har et alkoholproblem.
”I TUBA møder vi hver dag unge, hvis liv er alvorligt udfordret som følge af en opvækst i et misbrugsramt hjem, og det er alvorlige udfordringer, de kommer ind ad døren med,” udtaler Kåre Skarsholm, landsleder i TUBA, der står for Terapi og rådgivning til Unge, der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere.
”Relationen mellem forælder og barn udsættes for en stor og potentielt ødelæggende belastning, når en familie er ramt af misbrug. Når mor eller far har et alkoholproblem eller stofmisbrug, kan de ganske enkelt ikke være de forældre, som børnene har brug for. Mange børn og unge sidder tilbage med oplevelsen af at være blevet fravalgt som følge af misbruget. Mange unge går årevis uden at tale med nogen om deres problemer, fordi de skammer sig eller af loyalitet til forældrene. For flere unge resulterer det i angst, depression og andre alvorlige psykiske lidelser,” fortæller Kåre Skarsholm.
”Jeg havde håbet, at procentandelen var faldet mere, men det er desværre kun et meget lille fald, der er tale om. Der er behov for en målrettet indsats for at få flere forældre i behandling, men også en indsats, der skal sikre, at børn og unge, der vokser op med forældre med alkoholproblemer, får den nødvendige hjælp, de har brug for,” siger Kåre Skarsholm.
”Derfor bør der indføres en national behandlingsgaranti, så børn og unge kan få hjælp til at bearbejde de udfordringer, de har afledt af deres opvækst,” siger Kåre Skarsholm.
Af de unge, der henvendte sig til TUBA i 2022, havde 12% forsøgt selvmord, 26% været udsat for seksuelle krænkelser, 64% oplyser, at der havde været psykisk vold i hjemmet, mens 45% angiver, at der har været fysisk vold i hjemmet.
I TUBA står det klart, at senfølger ofte er noget, der vokser og viser sig med alderen. Cirka 40% af TUBAs unge er over 25 år, når de henvender sig første gang. Her er flere så belastede, at de udviser symptomer på PTSD.
Den nye undersøgelse er baseret på data fra 2021, som viser, at der er sket et fald i antallet af børn af forældre med moderate eller svære alkoholproblemer i perioden 2010 til 2021, fra 124.000 til 109.000 børn. Der er dog sket en stigning fra 2017 til 2021 på 5.500 børn, svarende til 6%, der har forældre med tegn på moderate alkoholproblemer.
Nøgleord
Kontakter
Er du journalist og har brug for en kommentar fra TUBA? Vi stiller gerne op til interviews om vores mærkesager og fagområder. Vi hjælper også gerne med at finde unge stemmer, der kan fortælle om en opvækst i en familie med misbrugsproblemer.
Kåre SkarsholmTUBA Danmark
Tlf:41870804ksk@tuba.dkSofie KousgaardTUBA Danmark
Tlf:21 82 35 57sok@tuba.dkBilleder
Links
Om TUBA
TUBA står for Terapi og rådgiving for Unge, der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere - og er en selvstændig organisation ejet af Blå Kors Danmark. TUBA tilbyder specialiseret terapi og rådgivning til unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug og har 25 års erfaring på området. TUBA har 33 afdelinger fordelt over hele landet og tilbyder derudover chatrådgivning på www.tuba.dk/chat.
Følg pressemeddelelser fra TUBA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TUBA
Nye tal fra TUBA: Misbrug går i arv27.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis dine forældre har et misbrug af alkohol eller stoffer, har dine bedsteforældre sandsynligvis også haft det. Nye tal fra organisationen TUBA viser, at misbrugsproblemer går i arv. Organisationen peger på, at der er brug for en styrket forebyggende indsats for at støtte unge i at bryde den negative sociale arv.
TUBA åbner i Vejle og Billund: Nu kan unge fra misbrugsramte familier få hjælp15.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er godt nyt for de mange unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug i Vejle og Billund. Et samarbejde med organisationen TUBA, der giver specialiseret terapi og rådgivning, skal nemlig sikre, at flere unge kan få den hjælp, de har brug for.
TUBA: Det er ikke alle børn, der glæder sig til jul18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert 10. barn i Danmark vokser op i en familie med et alkoholmisbrug. Her er julen sjældent børnenes fest. I stedet er højtiden fyldt med bekymring, uforudsigelighed og dårlige minder. TUBA, der tilbyder gratis terapi og rådgivning til børn og unge fra familier med misbrug, giver seks råd til, hvordan du kan støtte et udsat barn eller ung.
Vil gøre op med ensomhed: Nu donerer de stort beløb til TUBA20.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
2.300 kilometer, 68 dage, tre ildsjæle og én fælles mission. De vil sætte fokus på ensomhed – og hjælpe nogle af dem, der er hårdest ramt.
Michelle er vokset op med misbrug: Vi skal være bedre til at se tegnene og hjælpe tidligere1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En opvækst med alkohol- og stofmisbrug kaster lange skygger ind i voksenlivet. Derfor skal fagpersoner være bedre til at spotte tegn på misbrug i familien, og børn og unge skal have ret til hurtig hjælp. Sådan lyder nogle af anbefalingerne i den seneste svigtrapport fra Børns Vilkår. Organisationen TUBA bakker op.