SMVdanmark: Vismændene gør ret i at give SU dødsstødet

Del

I den nye vismandsrapport giver topøkonomerne deres støtte til, at SU på de lange, videregående uddannelsers overbygning forsvinder og bliver erstattet af lån. Det viser, at det er den vej, vi bør gå, mener SMVdanmark, der dog er skeptiske over for vismændenes forslag om, at en beskæring af overbygningslængden bliver en forsøgsordning.

Ulrik Jantzen / www.BuroJantzen.com

Det Økonomiske Råd (DØR)'s formandskab, populært kaldet Vismændene, har netop udgivet deres forårsrapport. De peger blandt andet på, at SU på universiteternes overbygning erstattes af lån, og deres analyser viser, at danske lønmodtagere ikke bliver negativt påvirket af mere udenlandsk arbejdskraft via en lavere beløbsgrænse.

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark og medlem af DØR, kvitterer for en rigtig fornuftig rapport, og hæfter sig især ved, at vismændene baner vejen for, at universitetsuddannelserne bliver kortere og dermed bringer de studerende i en mere erhvervsrelevant retning.

”SU-lån kombineret med en kortere overbygning på universiteterne vil give os færre forskere og flere generalister, som erhvervslivet kan forme, og det vil give incitament til, at langt flere vil vælge en erhvervskandidat. Den giver større indsigt i praksis og muligheden for at kombinere den fortsatte teoretiske uddannelse med et udgangspunkt i dansk erhvervslivs hverdag. Især de små og mellemstore virksomheder vil have bedre gavn af en nyuddannet, der ikke har fået SU foræret, men har taget det som lån og har set værdien af at forfølge en praksisnær vej på en forkortet overbygning,” siger Jakob Brandt.

Han er dog bekymret for vismændenes forslag om en forsøgsordning, så kun en lille del af uddannelserne forkortes.

”En væsentlig del af pointen med at afkorte uddannelserne er, at det skal være normalt have en lidt kortere universitetsuddannelse. Hvis det ender med, at det kun bliver en meget lille del af uddannelserne, der skæres i, er jeg bekymret for, at de bliver set som discountuddannelser, og det er ikke et godt skudsmål for en nyuddannet at have. Mange potentielle arbejdsgivere vil tænke over, hvad der mon er galt med den uddannelse, når lige dén – som en af de relativt få – skulle barberes ned. Søgningen til de uddannelser vil sandsynligvis også falde af samme grund,” siger han.

Når vismændene nu gør det dyrere at uddanne sig for de universitetsstuderende, fordi de i højere grad skal tage lån, efterlyser Jakob Brandt til gengæld et kig på skattesystemet.

”SU-lån vil reducere den økonomiske gulerod ved at uddanne sig. Det er delvist positivt, fordi det får de studerende til at afslutte studiet hurtigere og med mere fokus på, hvordan de hurtigst muligt kommer i job. Men det kan afholde nogle fra at forfølge en god uddannelsesvej for dem, og derfor bør der ses på, om beskatningen skal reduceres, så der på sigt bliver balance, hvis man tager lån og uddanner sig,” siger Jakob Brandt.

Kontakter

SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte  medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

Ny analyse: De mindre virksomheder uddanner lærlinge – de store halter efter4.10.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Virksomheder med under 100 ansatte leverer 2 ud af 3 lærepladser på det private område i Danmark. Jo større virksomheden er, jo færre lærlinge har den, når man korrigerer for størrelsen. De små og mellemstore virksomheder løfter derfor et stort uddannelsesansvar, mener SMVdanmark, der bl.a. anbefaler, at man gør det lettere for mindre virksomheder at dele en lærling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum