Tønder Festival

Blackberry Smoke til Tønder Festival

Del

Tønder Festival 2023 er tæt på at melde klar med endeligt program. Glæd jer til det amerikanske rockband Blackberry Smoke, en lang række danske musikere og sangskrivere, de populære Women’s Circle og Gentlemen’s Circle - og meget mere.

Alsidigheden er sikret, når Blackberry Smoke fra Georgia, USA, går på scenen på Tønder Festival. Et yderst populært navn, som har et stort publikum både i USA og Europa, og som uden tvivl vil glæde de rockhungrende festivalgæster. Blackberry Smoke trækker på den tunge sydstatsrock, blues og countryrock.

Fra en helt anden kant, nemlig Quebec i Canada, kommer trioen É.T.É. De tre musikere serverer nyfortolkninger af den traditionelle folkemusik fra Quebec.

Og så til en klassiker: Niels Hausgaard. Han svigter ikke og må siges at være lige så fast forankret i festivalen som bardunerne i Telt 1. Niels Hausgaard optræder sammen med pianist Martin Schack.

 

Poul Krebs har taget initiativ til koncerten “Home”, som sætter fokus på unge hjemløse. Udover Poul Krebs er blandt andre Steen Jørgensen, Kira Skov, Kajsa Vala og Henning Kvitnes på scenen.

Der bliver gensyn med den nordjyske sangskriver Mikael K, som kommer med sit nye band Landstrygerne. Et andet gensyn fra sidste år er Folkhistorier med podcastværterne og musikjournalisterne Klaus Lynggaard & Henrik Queitsch.

Og der er mere. Kom og syng med sammen med Kunsten at glædes i kor, oplev de populære sangskriver-møder Women´s Circle og Gentlemen´s Circle, hvor fem-seks kunstnere er sammen på scenen og spiller med på hinandens sange. Fredag formiddag er der skolekoncert med folkBALTICA og Mallemuk, og i løbet af festivalen vil der være kunstnerinterviews i form af Gaffa Talk og Jyske Vestkysten Talk.

Der er officiel åbning af Tønder Festival 2023 torsdag 24. august med kulturminister Jakob Engel-Schmidt og borgmester i Tønder Jørgen Popp Pedersen.

OM KUNSTNERNE:

Blackberry Smoke (USA)

Gedigen countryrock med smæk på spaderne og rå lyd fra Atlanta, Georgia. Med rockbandet Blackberry Smoke fuldender Tønder Festival årets program. Og mon ikke der bliver gang i sagerne. Blackberry Smoke er et internationalt navn i den tunge ende og er kendt for ikke at spare på energien, når de går på scenen. Et klassisk amerikansk rockband, som trækker på sydstatsrock, country, folk og blues. Bandet blev dannet i 2000 og udgav deres første album i 2003. Siden er det blevet til seks studiealbum og to livealbum. Slægtskabet med bands som ZZ Top, Lynyrd Skynyrd og Gov’t Mule er tydelig, og inspirationen kommer ikke mindst fra legendariske Allman Brothers Band, også fra Atlanta. På Blackberry Smoke’s album fra 2016 “Like An Arrow” medvirker Gregg Allman. Året forinden udgav bandet albummet “Holding The Roses”, som landede på en førsteplads på Billboards Top Country Album-liste. Seneste udgivelse er albummet “You Hear Georgia” (2021). Blackberry Smoke var i marts og april på en omfattende Europaturné, hvor de blandt andet besøgte Amager Bio. Eneste danske festival i 2023.

www.blackberrysmoke.com

É.T.É (CAN)

Trioen É.T.É kommer fra Quebec i Canada og byder ind med nyfortolkning af den traditionelle folkemusik fra Quebec. Navnet er forbogstaverne i de tre medlemmers navne: Élisabeth Moquin, violin, vokal og stepdans, Thierry Clouette, vokal, multiinstrumentalist med bouzouki som hovedinstrument, og Élisabeth Giroux, cello, vokal. De har alle tre baggrund i klassisk musik, jazz og folkemusik og er musikuddannede på konservatorium og universitet. De tre musikere dannede i 2015 É.T.É og vandt hurtigt gehør på den canadiske musikscene. Første udgivelse, “Le boire des minuits”, kom i 2017, og snart efter modtog de den canadiske OPUS-pris i kategorien Discovery of The Year. É.T.É er med fine vokalharmonier, musikalsk overskud og styr på den traditionelle stepdans et band med nye ideer og formidling af den stærke musikkultur fra Quebec. Seneste album er “Sur Ces Eaux” fra 2022. Eneste danske festival i 2023.

www.etemusiquetrad.ca

Niels Hausgaard og Martin Schack (DK)

Det er ikke for meget sagt, at Niels Hausgaard har været på en ”never ending tour” siden de tidlige 1970’ere. Publikum mangler han ikke, og hvert år drager han i vinteren og foråret på en fire måneder lang turné rundt i landet. I år hedder showet ”The Danish Dane”, og lige som sidste år er pianisten Martin Schack med på scenen. Udover Niels Hausgaards årlige turné er der en anden fast aftale i kalenderen: Tønder Festival. Den danske poet, satiriker, sangskriver, debattør og entertainer har været med til at præge Tønder Festival siden 70’erne, og han svigter ikke på Tønder Festival 2023. Niels Hausgaard (født 1944) er noget nær et nationalt klenodie. Han rækker ud til et meget stort og bredt publikum, på scenen giver han sig selv god plads til improvisation og til at arbejde sammen med publikum, hans timing og idérigdom har inspireret utallige kolleger, og hans evne til bringe den lune satire i spil er legendarisk.
www.nielshausgaard.dk

Home: Sange til unge hjemløse (DK, N)

Home er titlen på en 90 minutter lang koncert på årets Tønder Festival. Initiativtager er Poul Krebs, og koncerten vil bestå af sange tilegnet unge hjemløse. På scenen vil være en række danske og internationale kunstnere, blandt andre Kira Skov, Steen Jørgensen, Kajsa Vala, Henning Kvitnes og naturligvis Poul Krebs selv. ”Ønsket er at sætte fokus på unge hjemløse ved at sprede viden, læring og forståelse. Fra foreningen SAND kommer forpersonen Christina Strauss og fortæller sin historie, som er langt mere fortvivlende og rørende, end nogen sang jeg nogensinde kunne skrive”, siger Poul Krebs. Han har dog alligevel skrevet en sang netop på den baggrund, og tanken er, at de øvrige kunstneres sange også er valgt med samme fokus. Tønder Festival er stolte over at lægge scene og publikum til: ”Folkroots-musikken har ofte rødder i livet blandt vagabonder, hjemløse og evigt rejsende musikere. Begrebet “hobo” er en del af Tønder Festival, og vi håber, at vi med Home-koncerten kan sætte spot på unge hjemløse,” siger Maria Theessink, kunstnerisk leder på Tønder Festival. 

Mikael K & Landstrygerne (DK)

Sangskriveren Mikael K har de sidste 20 år udgivet musik via bandnavnet Klondyke. Nu kommer hans første soloalbum, “Stille Uro”, som udkommer under årets Tønder Festival.

Mikael K har tidligere skrevet sange om de mennesker, han har mødt, og de steder han har boet. Sange om København og sange om livet på landet. Denne gang kommer sangene tættere på. De nye sange spænder vidt over kærlighedshymner til sange om drukture, bondeanger, børn, brud og skilsmisser - og sange om at være fredløs og forsmået, om storhedsvanvid og flugt. Og om en stille uro i en moden mands hjerte. Mikael K har haft mange forskellige hatte på – musiker, komponist, tekstforfatter, klummeskriver og tv-vært – men først og fremmest er han en moderne trubadur. Han har blandt andet modtaget Danmarks Radios P4-pris, Bjørn Afzelius-prisen, Gelsted-Kirk-Scherfig prisen samt en Danish Music Award-Folk som Årets Sangskriver. På Tønder Festival 2023 er der verdenspremiere på Mikael K’s nye sange – sammen med det nye band MIKAEL K & LANDSTRYGERNE.
www.klondyke.dk

Folkhistorier med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch
De to værter Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch har gennem flere end 200 episoder af deres populære podcast “Rockhistorier” været vidt omkring i musikkens vidunderlige verden. Fra vuggeviser til frenetisk støjrock. Fra rebelsk soul til ulykkelig country. Fra musicals til metal. Og sådan cirka alt andet ind i mellem. De er tilhængere af mantraet om, at der kun findes to slags musik: God musik og dårlig musik. Især når de selv får lov til at definere forskellen. Indimellem har de dog også gæster med i udsendelserne, som spiller et udvalg af de sange, der har været med til at forme dem som mennesker og som musikere. Det bliver også tilfældet her, hvor Folkhistorier over to dage vil invitere to optrædende fra årets Tønder Festival til en snak på scenen om den musik, der har været med til at ændre deres verden. Folkhistorier besøgte Tønder Festival for første gang i 2022.

KUNSTEN AT GLÆDES I KOR (DK)

Vadehavet er epicentret for projektet KUNSTEN AT GLÆDES I KOR, som byder på fællessang med publikum og danske salmer og sange. Udgangspunktet er naturen og kulturen i Vadehavsregionen. “Det er egentlig meget simpelt: Vores ambition er at samle Vadehavets største publikumskor om fælles glæde ved sang og musik og dele en stor musikalsk og social oplevelse,” siger musiker Casper Mikkelsen, en af initiativtagerne. KUNSTEN AT GLÆDES I KOR har besøgt Tønder Festival flere gange. Nu vender de tilbage med sangere og orkester og med håb om, at publikum vil være med. Og koret understreger, at alle kan være med - både øvede sangere og begyndere, etablerede kor og enkeltpersoner.

Tønder Festival 2023:

Graham Nash (USA), Sarah Jarosz (USA), Blackberry Smoke (USA), Caleb Klauder & Reeb Willms Country Band with special guest vocalist Lukas Graham (USA, DK), David Ramirez (USA), Aoife O’Donovan (USA), Jim Lauderdale (USA), Joachim Cooder (USA), Nickel Creek (USA), Liam Ó Maonlaí (IRL), Michael McGoldrick, John McCusker & John Doyle (ENG/SCO/IRL), Allan Olsen (DK), Sierra Ferrell (USA), The Dead South (CAN), The Unthanks (ENG), David Ritschard (SE), Ariel Posen (CAN), Sorten Muld (DK), Frankie Gavin & De Dannan (IRL), Emily Scott Robinson, Alisa Amador & Violet Bell (USA), Lawrence Maxwell (CAN), Jeremy Dutcher (CAN), Buffalo Nichols (USA), Israel Nash (USA), The Local Honeys (USA), Adyn Townes (CAN), Ross Ainslie, Ali Hutton & Owen Sinclair (SCO), The Mary Wallopers (IRL), Lisa O’Neill (IRL), Dustbowl Revival (USA), Altan (IRL), Kíla (IRL), Roo Panes (ENG), Tejon Street Corner Thieves (USA), Leftover Salmon (USA), Aysanabee (CAN), Niteworks (SCO), Shane Smith & The Saints (USA), Hackensaw Boys (USA), Mec Lir (SCO), Gnoss (SCO), Margo Cilker (USA), Joshua Ray Walker (USA), Kelsey Waldon (USA), Willie Stratton (CAN), É.T.É (CAN), HOME m. Poul Krebs, Steen Jørgensen, Kira Skov, Kajsa Vala, Henning Kvitnes (DK, N), Niels Hausgaard og Martin Schack (DK), Mikael K og Landstrygerne (DK), Mallemuk (DK), Det Yderste Hav (DK), The Tarantino Twist Show (DK), Bjonko (DK), AySay (DK), William Torp (DK), Baby Did A Bad Thing (DK), FolkBALTICA Ensemblet (DK, D), Twang (DK), Kristian Bach (DK), Folk Spot Denmark (DK), Folkhistorier med Klaus Lynggaard & Henrik Queitsch (DK), Kunsten at glædes i kor (DK), Women’s Circle, Gentlemens’s Circle, Gaffa Talk, Jyske Vestkysten Talk.

 

Tønder Festival 24. 25. 26. 27. august 2023

www.tf.dk

www.facebook.com/tonderfestival

Twitter: @tonderfestival

Instagram: TONDERFESTIVAL

Billetsalg på www.tf.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Niels Haisgaard
Niels Haisgaard
Download
É.T.È.
É.T.È.
Download
Download

Følg pressemeddelelser fra Tønder Festival

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tønder Festival

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum