FOA

Stram økonomiaftale er meget bekymrende

Del

Regeringen og Danske Regioner har fredag indgået aftale om næste års økonomi i regionerne. ”Her og nu er der nærmest ikke noget ekstra til sundhed,” lyder bekymringen fra FOA.

Med aftalen om næste års økonomi får regionerne 1,35 milliarder kroner ekstra til sundhed i 2024. Regionerne skal samtidig spare 0,3 milliarder kroner på administration, som skal finansiere løn- og vilkårsforbedringer for offentligt ansatte i 2024.

Dermed er der ca. 1,1 milliarder kroner ekstra til næste år. Men regionernes økonomi er samtidig belastet af inflationen tilbage fra 2022, som ikke er blevet dækket af regeringen. Denne regning er opgjort til 1,1 milliarder i den nye aftale.

Det efterlader ikke meget til bedre sundhed på den korte bane, påpeger FOA.

”I aftaleteksten kan man læse om mange penge ude i fremtiden – faktisk otte milliarder ekstra i 2030, hvis man tæller psykiatripengene med. Men her og nu er der nærmest ikke noget ekstra til sundhed. Det er stærkt bekymrende, for alle kan se, at vores sundhedsvæsen står midt i nogle voldsomme udfordringer,” siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA.

”Udover de stigende priser til bl.a. medicin og behandlinger udfordres regionernes økonomi fx af et stigende antal patienter med kroniske lidelser. Der er massive rekrutteringsproblemer og man udfordres af efterslæbet fra Corona. I lyset af at de offentlige finanser netop er erklæret for bomstærke, er det en skuffende økonomiske ramme,” fortsætter hun. 

”Til gengæld er det bl.a. positivt, at man i aftalen fortæller, at man nu tager hul på at udmønte de tre milliarder ekstra til psykiatrien. Det er penge, der falder på et knastørt sted, ligesom at aftalen om dobbeltdiagnoser fortjener stor ros,” siger Tanja Nielsen.

Hun glæder sig også over aftalen fra i torsdags, hvor regeringen afsatte fem milliarder ekstra til sundhed og kræft. Derudover er regeringen og Danske Regioner blevet enige om at etablere et flerårigt samarbejdsprogram til udviklingen af de store velfærdsområder, som FOA gerne bidrager til.

”Det er virkeligt et vigtigt projekt, Danske Regioner og regeringen tager fat i. Jeg tror, at det er vigtigt at inddrage medarbejdernes perspektiv, hvis man fx vil finde løsninger på de bureaukratiske regler, der stjæler tid fra patienten og borgeren. Så det vil vi gerne bidrage til,” siger Tanja Nielsen.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye